Pastinaak Soep

Het is weer voor maaltijden die lang aan je ‘ribben blijven kleven’ en je buik en je gemoed verwarmen! ’s Avonds gordijnen dicht, kaarsjes aan en genieten van alles dat dit seizoen met zich meebrengt. Soep is altijd favoriet bij ons. Haast elke groente kan ik hier tot soep vermaken en het gaat op. Een supermanier dus om onbekende groenten of restantjes groenten op te maken! Pastinaak is zoiets. Echtgenoot houdt er niet zo van, en het hele gedoe van schillen, in stukken snijden, koken en roosteren in de oven… Geen zin in! Soep maken is veel eenvoudiger!

Pastinaak wordt gerekend tot de vergeten groenten hier in Nederland. Zelf maak ik er vaak een pastinaak puree van. Het is familie van de wortel ook wel witte wortel genoemd en smaakt daarom licht zoet. Ik haal ze biologisch bij een marktkraam bij ons in de buurt. Elke woensdag staat er een dame met een kraam vol met versgeoogste biologische groenten in Emmeloord (t.o. de Kijkshop als je in de buurt bent!). Al een aantal weken heeft ze ook pastinaken en ik neem altijd een zak mee. Van mijn Engelse schoonmoeder heb ik afgekeken dat je ze ook heerlijk kan roosteren in de oven of gewoon gekookt als groente met aardappels en vlees kan serveren. De kids vinden ze heerlijk, dus iedereen wint!

Pastinaaksoep (4 personen)
1 Middelgroot uitje
4 Middelgrote pastinaken, schoongeboend
1 winterwortel of 4 waspenen, schoongeboend
2 tenen knoflook, heel
500 ml water
1 el biologische groentebouillon poeder
Evt. 500 gram soepballetjes
Olijfolie
Veel boter

  • Zet een pan met een zware bodem op het vuur en doe hier een flinke scheut olijfolie en een kluit boter in.
  • Snij de in grove stukken en doe deze in de pan. Roer even om.
  • Snij de pastinaken en wortels in stukken en doe deze ook in de pan.
  • Roer even om zodat de ui en de olie goed om de groenten zit.
  • Voeg het water toe en breng het aan de kook.
  • Roer er de eetlepel bouillonpoeder door en draai het vuur lager.
  • Deksel op de pan en laat een kwartiertje pruttelen.
  • Als de groenten gaar zijn, zet je een staafmixer er in en pureer je het tot het een gladde massa is.
  • Proef en voeg eventueel zout, peper of bouillonpoeder naar smaak toe.

Als je graag net als ik vlees in je soep wilt, doe dan het volgende terwijl de groenten koken:

  • Draai kleine balletjes van zelfgekruid gehakt.
  • Neem een koekenpan en doe hier ook olijfolie en boter in.
  • Als de boter gesmolten is, doe je de balletjes er in en bak je ze tot ze bruin en gaar zijn.
  • Bak in deze pan ook de twee knoflooktenen in hun geheel mee.
  • Haal de balletjes uit de pan en hou ze even apart.
  • Giet het vet en de knoflooktenen bij de gare groenten voordat je gaat pureren.
  • Zet de staafmixer er nu in en pureer tot de gewenste consistentie.
  • Doe de soepballetjes er bij en serveer direct!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Balsamico azijn
Give-Away & Reviews

Alles over balsamico: gezond, smaakvol en veelzijdig

Balsamicoazijn is al lang niet meer weg te denken uit de keuken. Van saladedressings tot glazuur over gegrilde groenten: deze donkere, stroperige azijn geeft gerechten een complexe, zoetzure smaak. Maar wat is balsamico precies? Hoe wordt het gemaakt? En is het eigenlijk gezond? In dit artikel ontdek je alles wat

Lees verder »
een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »