Voordelen Amandelmeel | 10 op een Rij

amandelmeel in een bak

Ik werk ontzettend graag met amandelmeel. Het is niet alleen een favoriet ingrediënt in mijn keuken, maar ook een belangrijk onderdeel van mijn tweede boek. Zoals je weet, zijn de voordelen van amandelmeel enorm. Dit ingrediënt is niet alleen veelzijdig, maar ook gezond. Maar waarom eigenlijk? Ik heb de 10 grootste voordelen van amandelmeel voor je op een rij gezet!

Voordelen amandelmeel:

1. Rijk aan vitaminen en mineralen

Amandelmeel zit boordevol essentiële voedingsstoffen. In een ander artikel op mijn blog lees je precies welke vitaminen en mineralen het bevat. Eén ding is zeker: het is een voedingskrachtpatser.

2. Lager in koolhydraten

Amandelmeel bevat veel minder koolhydraten dan tarwebloem. Waar 200 gram amandelmeel slechts 10 gram netto koolhydraten bevat, zit tarwebloem op maar liefst 92 gram. Een ideale keuze als je op je koolhydraten let.

3. Geschikt voor pinda-allergieën

Mensen met een pinda-allergie kunnen vaak wel amandelen verdragen. Check dit altijd met je arts voordat je het probeert. Amandelmeel en amandelpasta zijn heerlijke alternatieven, zonder de geharde vetten die vaak in pindakaas zitten. Voor mensen met een notenallergie blijft voorzichtigheid natuurlijk geboden.

4. Gezonde vetten

Amandelmeel bevat een mix van onverzadigde en verzadigde vetten. Deze vetten dragen bij aan een goede balans in je voeding en zijn gunstig voor je algehele gezondheid.

5. Rijk aan vitamine E

Vitamine E is een krachtige antioxidant en essentieel vet dat je lichaam niet zelf kan aanmaken. Het helpt je weerstand verhogen, werkt vochtafdrijvend en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Een mooie bonus!

6. Glutenvrij

Voor mensen met glutenintolerantie of darmklachten is amandelmeel een veilige keuze. Het is volledig glutenvrij en licht verteerbaar.

7. Neutrale smaak

Dankzij de neutrale smaak kun je amandelmeel gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten. Van koekjes tot quiches, de mogelijkheden zijn eindeloos.

8. Langere houdbaarheid

Baksels met amandelmeel blijven langer vers. Ze drogen minder snel uit en behouden hun smaak en textuur, mits je ze luchtdicht bewaart. Mijn ervaring? Ze blijven tot een week perfect.

9. Economisch in gebruik

Hoewel amandelmeel prijzig kan zijn (ongeveer €10 per kilo), heb je er minder van nodig. Met een klein beetje maak je al een cake of koekjes. Voeg ingrediënten zoals eieren en gedroogd fruit toe voor extra volume.

10. Hoge voedingswaarde

Door de hoge voedingswaarde geeft amandelmeel een verzadigd gevoel. Een muffin of plak koek gemaakt van amandelmeel stilt je trek langer. Dit is ideaal voor mensen die gevoelig zijn voor bloedsuikerschommelingen.

56 reacties

  1. kimberley pex schreef:

    Amandelmeel wordt al lange tijd ingezet bij alvleesklier aandoeningen. Bij ’n aantal orthomoleculair therapeuten ben ik dat te weten gekomen. Suiker/diabetes ,chronische alvleesklierontstekingen. Het geeft de alvleesklier rust, en geneest hem, amandelmeel is geen belasting voor de pancreas bij de spijsvertering, veel voedingsmiddelen zijn dat wel.

  2. michelle schreef:

    Bij Zennies.nl bestel ik kokosmeel en speltmeel,je kunt ook naar de winkel ze zitten in Zwolle

  3. michelle schreef:

    bij Zennies.nl haal ik mijn amandelmeel en kokosmeel

  4. Liza,

    Bij Body & Fit (via Internet) kost het € 7,90 per pond.
    Op de site staat, dat het sporen van gluten kan bevatten.
    Het staat niet op de verpakking.
    Ik heb gluten intolerantie en reageer bij de kleinste hoeveelheid gluten.
    Ik heb bij dit amandelmeel nergens last van.

  5. Hoi,

    Gisteren ben ik naar Duitsland geweest om amandelmeel te kopen omdat het daar zoveel goedkoper zou zijn. Nu kwam ik bij de Aldi en de Lidl uit op € 1,35 voor 100 gr. Bij de Real zelfs € 1,39 per 100 gr. Dat was toch nog duurder dan ik verwacht had. Waar kopen jullie dit? En wat betalen jullie hier voor?

    Groetjes Liza

    1. Vandaag naar kaufland geweest, daar verkopen ze het voor 0,79 per 100 gram 😉

  6. Hallo nou lees ik weer op Internet dat het helemaal niet goed is amandelmeel verwarmen in oven voor appeltaart bv , het is ook heel slecht voor je nieren las ik !! Wat moet ik hier nu mee ???

    1. Heb je een link naar het artikel waar je dat las, Wim? Ben wel benieuwd naar wat ze als reden geven. Heb wel een idee erbij, vooral wat het verwarmen betreft…

  7. Ik gebruik amandelmeel voor macarons en ik haal amandelmeel altijd bij de turkse winkeltjes daar zijn ze heel goedkoop

  8. In Duitsland kost 2 ons 1,55. Wij wonen vlak bij de grens en kopen daar amandelmeel. Ik gebruik dit niet uit pure luxe zoals de paleo aanhangers, maar omdat ik coeliakie patiënt ben.

    1. Saskia schreef:

      Veel, heeel veel mensen hebben op de een of andere manier last van gluten. Coeliakie is (helaas) een hele ernstige vorm van glutenintolerantie en (nog meer helaas) is vrijwel de enige vorm met symptomen die door de reguliere medici ook werkelijk als glutenintolerantie wordt herkend.
      Het is een onjuist idee, dat amandelmeel een “luxe” zou zijn voor iedereen bij wie een glutenintolerantie (nog) niet medisch is vastgesteld.

      1. Al zijn er natuurlijk wel tal van andere meelsoorten die glutenvrij zijn en goedkoper dan amandelmeel…. Bijvoorbeeld boekweit, om maar wat te noemen en ook kokosmeel is goedkoper meestal.

  9. Nicola Romme schreef:

    Als ik Weston Price vol dan verliezen granen, en waarom pok niet noten, hun vitaminen en mineralen binnen een dag of twee na het malen. Hij raad daarom aan om, zoals in natuurvolkeren ook altijd gebeurd, het gemalene dezelfde dag te eten.

  10. Pascale de Kort schreef:

    Ik heb eerst bij Eco plaza gekocht. 2.29 per 100 gram. Ga ik later die dag naar de Jumbo daar kost 100 gr maar 1,69. Merk:Terrasana superfood bio organic. Scheelt veel geld dus.

  11. Anonymous schreef:

    Ik koop mijn amandelmeel bij Nootkracht op de markt (notenkraam)

  12. Anonymous schreef:

    Hoi allemaal,

    kan iemand mij vertellen of de amandelmeel die je in natuurwinkels koopt of überhaupt amandelmeel, voor het malen ontdaan zijn van de velletjes/schilletjes?
    Ik maak er nl melk van en weet niet of ik het van te voren moet weken ivm fytinezuur.

    Groetjes

  13. Anonymous schreef:

    Hoe zit het met de voedingsvezels in amandelmeel?
    En wat zijn de voordelen van amandelmeel tov volkoren speltmeel (als je geen rekening hoeft houden met allergien/darmproblemen)?
    Volkoren speltmeel lijkt me veel gezonder, maar geen idee of dat ook echt zo is?
    Ben heel benieuwd naar je reactie.

    Vriendelijke groet,
    Carlijn

  14. Ik ben nu de pannenkoekjes aan het bakken en de eerste smaken heerlijk! Ik heb amandelmeel in Duitsland gekocht, voor €6,50 per kilo (wel alleen in zakjes van 100 gram). In Nederland vond ik het steeds alleen maar voor rond de €10-12 per kilo en dat vond ik wel heel veel.

    1. Anonymous schreef:

      Ik kom regelmatig in Duitsland en je kunt in bijna elke supermarkt amandelmeel kopen, vaak ook verschillende soorten (met of zonder de vliesjes) en verschillende merken (à-merk, huismerk).
      Ook gemalen hazelnoten en gepelde pistachenoten haal ik daar. Alles veel voordeliger dan in Nl.

    2. Klopt helemaal en dat is gewoonweg jaloersmakend! Als wij naar Duitsland gaan, sla ik ook flink in. Helaas doen we dat niet al te vaak…

  15. Anonymous schreef:

    Via internet bij de Tuinen is de amandelmeel in de aanbieding. 350 gr. voor 3,14 euro! Gelijk een paar zakken aangeschaft. Tip: boven de 20 euro gratis bezorging dus evt. met iemand samen bestellen. Misschien is de aanbieding ook in de winkel geldig. Zo goedkoop heb ik het nog niet ergens gezien.

  16. Anonymous schreef:

    Ik las laatst dat er ook in noten fytinezuur zit, net als in tarwe. Dan zou je het dus niet te vaak moeten eten?

  17. Anonymous schreef:

    Mooie recepten. Alleen kan ik niet makkelijk aan amandelmeel komen. Kun je ook een ander soort meel gebruiken of zijn de verhoudingen dan anders?

    1. Kijk eens op www.gekruid.nl daar verkopen ze amandelmeel. Ook de Tuinen verkoopt amandelmeel en dat is regelmatig in de aanbieding!

    2. Anonymous schreef:

      Ik heb inmiddels via internet amandelmeel en nog wat andere ‘gezonde’ dingen besteld. Binnenkort maar eens proberen!

  18. Fotografie Ilse schreef:

    Super om op je blog zoveel over amandelen te lezen! Ik heb mijn amandelmeel gekocht bij ‘Gekruid’voor 5kg iets van een 50€ betaald. Lees dat je 2de boek vooral recepten met amandelmeel zijn; welk boek is het en waar kan ik het kopen? Ben pas begonnen met het Paleo-dieet en ik vind het brood met amandelmeel nog lekkerder dan de volkoren zilvervliesrijdt/boekweit/gierst die ik voorheen gebruikte. Had alleen eerst even twijfel of amandelmeel wel goed is voor de darmen?

  19. Anonymous schreef:

    Weet iemand wat het verschil is tussen amandelmeel en amandelpoeder?

    Groet Lydie

  20. Anonymous schreef:

    gebruik jij de geblancheerde versie van amandelmeel of de ongeblancheerde? Heb nu jouw beide boeken aangeschaft, maar moet nog beginnen met uitproberen.
    Groet,
    Lucenda

    1. Ik gebruik de geblancheerde versie. Dan zijn de velletjes dmv heet water verwijderd en dat geeft een beter en lekkerder eindresultaat naar mijn mening.

      Groet
      Heleen

  21. Claudy schreef:

    Misschien nog als tip: bij biovoordeel.nl kun je amandelmeel in grote hoeveelheden kopen (en dus voordeliger). Nu 87,50 voor 10 kilo.

  22. Anonymous schreef:

    Hay
    Leuke site hoo. Vandaag het amandelbrood uitgeprobeerd. Heerlijk!
    Alleen rijst het matig tot niet. Moet ik er dan meer wijnsteenzuur bakpoeder in doen?
    Grz francisca

  23. interessante site! haal er veel inspiratie uit. mss al honderd keer gevraagd, maar is er eigenlijk een verschil ts gemalen amandelen en amadelmeel of is dit hetzelfde?

    grz

  24. Anonymous schreef:

    hoi heleen hoe bak jij pannekoeken van amandelmeel
    die van mij lukken niet wat doe ik verkeerd ik heb er eieren en melk door maar ze blijven slap

    1. Moet je even op mijn site zoeken naar ‘amandelmeel pannenkoekjes’ en als het goed is vind je dan een recept waarbij je stap voor stap uitgelegd wordt hoe je zulke pannenkoekjes maakt. Als het dan nog niet lukt, laat het me dan even weten, dan lopen we het samen even door.

      Groetjes
      Heleen

  25. Hoeveel kost het dan, als ik vragen mag? Bij de Hanos kost een kilo amandelmeel nog steeds 11 euro en bij de natuurvoedingswinkel een tientje per kilo. Dat is voor mij de hoofdreden om niet al te vaak met amandelmeel te bakken. Zelf zou ik het elke dag wel willen doen, maar dat wordt dan te duur.

  26. Ik gebruik voor mezelf alleen maar amandelmeel omdat ik een beperkte koolhydraten eet.
    Bak er veel mee en mijn favorite is dan ook boterkoek van amandelmeel
    Koop het trouwens in kilo zakken bij de sligro scheeld enorm in €€€€

  27. Anonymous schreef:

    Wat een leuke site. Ik was op zoek naar receptjes voor amandelmeel en kwam hier terecht. Ik heb zojuist mijn amandelmeel besteld bij de molen, het wordt vers gemalen, ik kan het van de week ophalen. Kosten 750 gram voor €8.-
    Ik maak er overheerlijke crackers van met pompoenpitten lijnzaad en parmezaanse kaas HMMM..Overigens uit een boekje van Yvonne Lemmers.

  28. Anonymous schreef:

    Amandelmeel is in Duitsland veel goedkoper en wordt in supermarkten als Lidl en NP (Niedrich Preis) verkocht. Ook andere bakprodukten zijn daar veel goedkoper en de keus is zeer groot.
    Bak ze!

  29. Hoi Suz,

    Helaas kan ik je geen verhoudingen geven. De standaard recepten voor cake en koekjes gebruik ik sowieso niet meer omdat die ook gebruik maken van gewone suiker om volume te krijgen en door gebruik van agave is die verhouding ook alweer anders! Bakken met amandelmeel is gewoon heel anders, maar zeker de moeite waard. Wat mijn advies zou zijn voor jou is om een recept van mijn blog, bijvoorbeeld de koekjes of de cupcakes, te maken en te kijken hoe het jou bevalt. Aanpassen is heel simpel: is het te droog? Boter toevoegen. Is het te nat? Amandelmeel toevoegen.

    Succes er mee!
    Heleen

  30. Anonymous schreef:

    Je schrijft dat je niet veel nodig hebt om een cake of wat koekjes te bakken. Bedoel je daarmee dat je wanneer je het tarwemeel zou vervangen uit een recept voor cake je het vervangt door een mindere hoeveelheid amandelmeel? Zo ja, wat zijn dan de verhoudingen?

    Groetjes Suz

  31. Ik heb net teffmeel gekocht en dat viel tegen,wat smaak betreft.Het volgende probeersel is amandelmeel. Groeten Izerina

  32. Na het zo vaak op jouw blog tegen te zijn gekomen, heb ik het maar eens bij de natuurvoedingswinkel gekocht, ik ben erg benieuwd hoe het gaat smaken :). Vond het daar wel erg duur, rond de 2 euro voor 100 gram!

    1. Anonymous schreef:

      Ik heb het laatst in Duitsland gekocht voor € 10,00 per kilo.
      De moeite waard dus om een tripje over de grens te maken.

      groeten,
      henny

    2. Anonymous schreef:

      Ik zie dat de Duitse winkels hieronder ook al genoemd worden, dus mijn reactie is dubbelop. 🙂

  33. Leuke site! Ik kook en blog zelf ook glutenvrij.
    Amandelmeel is een grote favoriet. Bijvoorbeeld voor sinaasappeltaart (recept op blog), chocoladetaart, wat niet.

  34. Wat een interresante blog heb je.
    Ben het laatste jaar ook erg met goede voeding bezig.
    Ga je volgen.

    Groeten Herma

  35. Ik gebruik het als vervanger voor tarwemelen. Niet dat ik er elke dag brood van bak, want daar heb ik andere en goedkopere alternatieven voor! Maar koekjes, repen, muffins, kipvingers, vissticks, kaasstengels, taartbodems, cake en lekker brood met fruit en spijs zijn de dingen die ik er mee maak. Frukkuluk! 😉

    1. Anonymous schreef:

      Welke goedkope alternatieven heb je dan voor amandelmeel om brood te bakken?
      Gr Annelien

    2. Boekweitmeel voornamelijk. Tegenwoordig gebruik ik ook wel kokosmeel, maar dat is dan meer cake (hoewel nog altijd gezonder dan regulier brood!).

      Groeten
      Heleen

  36. 'Natuurlijk Zuinig' schreef:

    Ik koop amandelmeel bij de natuurwinkel.
    Ik gebruik het echter (tot nu toe) alleen voor koekjes en (raw) truffels.
    Waar gebruik jij het nog meer voor?
    NZ

    1. Francien van der Veeken schreef:

      raw truffels.. tell me more! Groetjes, Francien

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »