Deze cake is mijn idee van een perfecte cake: Eenvoudig om te maken, prachtig om te zien en ontzettend lekker. Met slechts een aantal simpele ingrediënten maak je een exotische cake die tot wel vier dagen lang smeuïg en smakelijk blijft. Een prachtig zonnige cake voor deze grijze dagen!
Het voordeel van amandelmeel in cakes en gebak, is dat het de smaken die je er aan toevoegt als het ware opneemt zodat het de volgende dag zo mogelijk nog lekkerder is. Ook droogt het niet zo snel uit als gewone bloem. Hierom kun je een cake van amandelmeel dus langer bewaren. Je kunt het ook heel goed invriezen. Goed inpakken in plastic folie en hoppa, de vriezer in.
Ik werk zelf nog altijd graag met amandelmeel. Maar je moet er wel voorzichtig mee omgaan. In tegenstelling tot gewoon meel, bevat het meer olie vanwege de amandelen. Dit is een onverzadigde vetzuur en die kunnen snel ranzig worden. Bewaar amandelmeel daarom altijd altijd altijd (ja echt, altijd) in de koelkast of zelfs in de vriezer. In bulk kopen drukt de prijs, maar bewaar het dan wel in de vriezer. Je herkent ranzig amandelmeel of ranzige noten aan een ietwat muffe geur die mij aan poetsolie doet denken.
Ook moet je amandelmeel en alles wat met noten gemaakt wordt, niet te heet bakken. Low en Slow. Bakken op 175 graden werkt prima. En je wilt een licht goudbruine kleur, niet de caramelkleur. Dan is het eigenlijk al te donker.
Omdat amandelmeel vrij neutraal van smaak is, kun je er bijna alle kanten mee op. Zowel hartig als zoet. En wees niet te benauwd om eens iets heftiger smaken uit te proberen. Amandelmeel kan het prima hebben. Dus pizzakruiden, gember, kardemom en zelfs mokka smaken prima met amandelmeel.
Dit recept is heerlijk eenvoudig zoals jullie gewend zijn van me. Ik maak graag gebruik van mijn Braun keukenmachine en ook deze keer stond hij prominent in mijn belachelijk onhandige keuken. Maar het scheelt gewoon twee, drie kommen. Gewoon alles in de keukenmachine, malen, schenken, bakken. Het wordt haast een mantra…
Amandelmeel Abrikozen cake met Kardemom en Vanille
Ingrediënten
- 250 gram gedroogde abrikozen
- 2 kardemompeulen
- 250 ml water
- 200 gram amandelmeel
- 50 gram griesmeel
- 100 gram oerzoet of ander 'droog' zoet naar keuze
- 1/2 bicarbonaat
- 2 el citroensap
- 5 eieren
- 1 vanillestokje uitgeschraapt
- 1 el abrikozenjam ik gebruikte Smaakt
Instructies
- Doe 150 gram van de abrikozen met het water en de kardemompeulen in een steelpannetje en laat ze op een middelhoog vuur 10 minuten zachtjes koken. Loop er niet bij weg, want het moet niet helemaal inkoken.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Als het water tot de helft is ingekookt, draai je het vuur uit en zet je het even apart.
- Neem nu een keukenmachine met messen en doe hier de droge ingredienten in.
- Schenk nu de abrikozen met de kardemompeulen en al het water in de keukenmachine en maal even flink door.
- Breek ondertussen de eieren één voor één in het beslag terwijl de machine draait.
- Voeg het citroensap en de vanille toe en maal nog even kort.
- Vet een springvorm van 28 cm in en bekleed de bodem met een velletje bakpapier.
- Verdeel op de bodem de overige abrikozen in een mooi patroon en schenk het beslag er over.
- Klop even op de rand om de luchtbelletjes te verwijderen en zet de cake in de oven.
- Bak de cake in 45 - 50 minuten gaar. Een tandenstoker moet er schoon uit komen.
- Laat de cake 30 minuten afkoelen voordat je hem voorzichtig op een bord omdraait en de vorm loshaalt.
- Besmeer de cake met wat verwarmde abrikozenjam en decoreer met pistachenoten.
Jeroen De Smet zegt
Moeten de kardemompeule en de abrikozen tot pulp gemaald worden?
Marianne zegt
Mijn vraag is of het een 1/2 theelepel bicarbonaat moet zijn want ik zie het er niet bij staan
Heleen Quantrill zegt
Ja dat klopt inderdaad. Bedankt voor het opmerken, ik pas het aan!
Beelal zegt
Kan het zonder griesmeel of ter vervanging?
Heleen Quantrill zegt
Griesmeel werkt mee aan de textuur en smeuigheid van de cake. Ik zou het niet weglaten, dus. Een vervanger weet ik zo niet, dat heb ik zelf namelijk niet uitgeprobeerd.
jasmine zegt
hoi!
met wat kan ik deze cake evt. nogmeer maken ipv de abrikozen?
Heleen Quantrill zegt
Hoi Jasmine,
Voor deze cake is de combi van abrikozen en kardemom heel specifiek omdat die twee erg goed gaan. Als je op zoek bent naar een andere smaak/ soort cake, kan ik je aanraden om onder het kopje ‘Recepten’ eens te kijken bij ‘Koek en Gebak’ voor meer suggesties 🙂
Groetjes
Heleen
Kim zegt
Dankzij jou leerde ik amandelmeel een aantal jaar geleden kennen en sindsdien ben ik groot fan. Dit lijkt me heerlijk.
AnnemiekeV zegt
Of het aan mijn PC en Ipad ligt, weet ik niet, maar ik moet sinds enige tijd met mijn cursor eerst alle tekst selecteren om ‘m te kunnen lezen. Het is anders gewoon witte tekst met een witte achtergrond…. :-S..