Amandelmeel Abrikozen cake met Kardemom en Vanille

Amandelmeel Cake Abrikozen KardemomDeze cake is mijn idee van een perfecte cake: Eenvoudig om te maken, prachtig om te zien en ontzettend lekker. Met slechts een aantal simpele ingrediënten maak je een exotische cake die tot wel vier dagen lang smeuïg en smakelijk blijft. Een prachtig zonnige cake voor deze grijze dagen!

Het voordeel van amandelmeel in cakes en gebak, is dat het de smaken die je er aan toevoegt als het ware opneemt zodat het de volgende dag zo mogelijk nog lekkerder is. Ook droogt het niet zo snel uit als gewone bloem. Hierom kun je een cake van amandelmeel dus langer bewaren. Je kunt het ook heel goed invriezen. Goed inpakken in plastic folie en hoppa, de vriezer in.

Ik werk zelf nog altijd graag met amandelmeel. Maar je moet er wel voorzichtig mee omgaan. In tegenstelling tot gewoon meel, bevat het meer olie vanwege de amandelen. Dit is een onverzadigde vetzuur en die kunnen snel ranzig worden. Bewaar amandelmeel daarom altijd altijd altijd (ja echt, altijd) in de koelkast of zelfs in de vriezer. In bulk kopen drukt de prijs, maar bewaar het dan wel in de vriezer. Je herkent ranzig amandelmeel of ranzige noten aan een ietwat muffe geur die mij aan poetsolie doet denken.

Ook moet je amandelmeel en alles wat met noten gemaakt wordt, niet te heet bakken. Low en Slow. Bakken op 175 graden werkt prima. En je wilt een licht goudbruine kleur, niet de caramelkleur. Dan is het eigenlijk al te donker.

Omdat amandelmeel vrij neutraal van smaak is, kun je er bijna alle kanten mee op. Zowel hartig als zoet. En wees niet te benauwd om eens iets heftiger smaken uit te proberen. Amandelmeel kan het prima hebben. Dus pizzakruiden, gember, kardemom en zelfs mokka smaken prima met amandelmeel.

Dit recept is heerlijk eenvoudig zoals jullie gewend zijn van me. Ik maak graag gebruik van mijn Braun keukenmachine en ook deze keer stond hij prominent in mijn belachelijk onhandige keuken. Maar het scheelt gewoon twee, drie kommen. Gewoon alles in de keukenmachine, malen, schenken, bakken. Het wordt haast een mantra…

Amandelmeel Cake Abrikozen Kardemom

Amandelmeel Abrikozen cake met Kardemom en Vanille

Heleen Quantrill
Deze cake is mijn idee van een perfecte cake: Eenvoudig om te maken, prachtig om te zien en heerlijk van smaak. Abrikozen en kardemom geven de cake een Duizend en Eén Nachten tintje.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Koek en Gebak
Porties 12

Ingrediënten
  

  • 250 gram gedroogde abrikozen
  • 2 kardemompeulen
  • 250 ml water
  • 200 gram amandelmeel
  • 50 gram griesmeel
  • 100 gram oerzoet of ander 'droog' zoet naar keuze
  • 1/2 bicarbonaat
  • 2 el citroensap
  • 5 eieren
  • 1 vanillestokje uitgeschraapt
  • 1 el abrikozenjam ik gebruikte Smaakt

Instructies
 

  • Doe 150 gram van de abrikozen met het water en de kardemompeulen in een steelpannetje en laat ze op een middelhoog vuur 10 minuten zachtjes koken. Loop er niet bij weg, want het moet niet helemaal inkoken.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Als het water tot de helft is ingekookt, draai je het vuur uit en zet je het even apart.
  • Neem nu een keukenmachine met messen en doe hier de droge ingredienten in.
  • Schenk nu de abrikozen met de kardemompeulen en al het water in de keukenmachine en maal even flink door.
  • Breek ondertussen de eieren één voor één in het beslag terwijl de machine draait.
  • Voeg het citroensap en de vanille toe en maal nog even kort.
  • Vet een springvorm van 28 cm in en bekleed de bodem met een velletje bakpapier.
  • Verdeel op de bodem de overige abrikozen in een mooi patroon en schenk het beslag er over.
  • Klop even op de rand om de luchtbelletjes te verwijderen en zet de cake in de oven.
  • Bak de cake in 45 - 50 minuten gaar. Een tandenstoker moet er schoon uit komen.
  • Laat de cake 30 minuten afkoelen voordat je hem voorzichtig op een bord omdraait en de vorm loshaalt.
  • Besmeer de cake met wat verwarmde abrikozenjam en decoreer met pistachenoten.

 

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »