O, genieten jullie ook zo van de herfst? Gisteren heerlijk buiten gewandeld in de mist, ‘ s ochtends. Al die spinnenwebben met dikke dauwdruppels en die goudkleurige gloed die over de bomen glijd. Prachtig! Onze appelboom begint ook aardig te kleuren en langzaamaan plukken we steeds meer appels. Eigenlijk zijn ze te zuur om zo te eten, dus maak ik er meteen moes van die ik invries, maar ze zijn ook erg lekker in cake. De zure smaak wordt door het bakken iets milder namelijk en in combinatie met kaneel en kruidnagel is het erg lekker.
Dit is echt een dump-en-bak-cake. Ik heb hem gisteravond gemaakt en zag op de klok dat Great British Bake Off eigenlijk al begonnen was. De oven stond gelukkig al aan, maar ik heb letterlijk alle ingrediënten tegelijk in een kom gedaan, even goed omgeroerd en in een bakblik gestort. 45 minuten later was de cake gaar. Niks geen moeilijk gedoe met zeven, opkloppen of absorberen, gewoon roeren en bakken!
Omdat er maar weinig toegevoegde suiker in deze cake zit, is hij ook erg lekker als ontbijt. Het amandelmeel zorgt dat hij goed vult en vanwege de appelstukjes, hoef je er niet veel extra mee te doen. En zoals eigenlijk met alle baksels van amandelmeel, is het de volgende dag nog lekkerder. Vaak is de textuur dan iets steviger geworden omdat het goed is afgekoeld, en hebben de smaken de kans gekregen om er goed in te trekken.
Wat ook erg lekker is, is om in plaats van alleen kaneel, een eetlepel speculaaskruiden toe te voegen. Als je er dan een soort van plaatkoek van maakt, door het beslag in een ruime, vierkante bakvorm te schenken, in plaats van in een cakeblik, kun je er mooie stukken van snijden die dus wat steviger en compacter zijn. Het is maar een idee!
Amandelmeel Appelcake
Ingrediënten
- 300 gram amandelmeel
- ½ tl zeezout
- 1 tl bicarbonaat
- 1 tl kaneel
- ½ tl gemalen kruidnagel
- 2 el kokosbloesemsuiker
- 3 el gesmolten kokosolie
- 2 eieren
- 2 el yoghurt karnemelk of 1 el appelcider azijn
- 2 appels geschild, klokhuis verwijderd en in stukjes gesneden
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Doe eerst de droge ingrediënten in een kom en roer het even door zodat er geen klontjes in zitten.
- Voeg vervolgens de natte ingrediënten toe en roer goed door.
- Appeltjes er bij en roer nog even om.
- Stort het beslag in een ingevet cakeblik.
- Bak de cake in 45 minuten gaar.
- Draai de oven uit en laat de cake nog 15 minuten in de oven staan.
- Eet smakelijk!
Notities
Megan zegt
Met maar 3 el kokosolie, 2 eieren en 2 el yoghurt als natte ingrediënten op 300 gr. meel kreeg ik een deegbal i.p.v. een cakebeslag. Ik vroeg me daarom af of die hoeveelheden wel kloppen?
Heb er uiteindelijk wat meer yoghurt doorgedaan zodat ik enigszins een beslag kreeg waar ik de appel doorheen kon roeren. Ondanks dat het nog steeds een compacte massa was, is de cake goed gelukt en smaakt hij heerlijk.
Heleen Quantrill zegt
Hoi Megan,
Fijn dat je ‘m lekker vond! Heb je amandelmeel gebruikt? De hoeveelheden kloppen namelijk wel. Als je een ander meel gebruikt, zal het inderdaad erg compact worden, maar omdat amandelmeel van zichzelf wat vetter is, kom je hiermee weg 😉
Groetjes,
Heleen
Megan zegt
Ik heb 150 gr. amandelmeel en 150 gr. speltmeel gebruikt dus dan heeft het daaraan gelegen.
Heleen Quantrill zegt
Waarschijnlijk wel. Dit kun je een volgende keer ook goed, hoor, maar dan roer je er nog wat melk door tot het een cakebeslag consistentie heeft.
Groetjes!
Anja zegt
Er staat nu iets in de oven………. ben erg benieuwd hoe het zal smaken!
Heleen Quantrill zegt
En? Hoe vond je m?
Anja zegt
Lekkerrrrrrr, had er een handje gehakte ongebrande noten door gedaan en een lepel cacao nibs. Hier kan je dus weer heerlijk mee variëren. Je gebruikt jouw basisrecept en daarna een beetje ‘van mij’ en dan heb je elke keer net even anders een lekker verantwoord stukje cake/taart! Bedankt!
Betsy van Hoof zegt
Ziet er heerlijk uit. Kan ik ook wijnsteenbakpoeder gebruiken in plaats van natriumbicarbonaat?
Heleen Quantrill zegt
Jazeker! En je hoeft dan niet per se de yoghurt of appelcider azijn te gebruiken.
Mieke zegt
Het lijkt op de foto wel gevulde speculaas.
Misschien is het ook wel lekker met speculaas kruiden!
Heleen Quantrill zegt
Ha! Dat was het eerste wat m’n moeder zei toen ik het vanmorgen meenam naar haar. En ja, met speculaaskruiden zal het ook heerlijk zijn!