Heerlijke knapperige pepernoten, maar dan zonder gluten of suiker en lactosevrij. De ideale manier om de komende weken door te komen zonder je bloedsuikerspiegel in gevaar te brengen of pepernoten maar helemaal te laten omdat je darmen ze niet aankunnen! Gemaakt met amandelmeel zijn deze minikoekjes kleine proteine bommetjes. De agave heb ik wat verminderd en ik heb gebruik gemaakt van melassesuiker (verkrijgbaar bij reformzaak of natuurwinkel). De ietwat zoutige en krachtige smaak van melasse geeft een extra dimensie aan de pepernoten waar alleen koekkruiden wat flauw zouden kunnen zijn.
Melasse is ongeraffineerd en wordt gezien als afvalproduct bij suikerproductie. Wat veel mensen niet weten is dat de melasse juist alle mineralen en vitamines bevat en de geraffineerde suiker niet, uiteraard. De smaak is heel wat anders dan we gewend zijn, dus hou dat in gedachten bij het bakken. Wat ook erg lekker is, is een cracker met dikke roomboter en dan wat melasse er overheen strooien of smeren.
Echtgenoot is in ieder geval om! Telkens als hij langsliep, ging de vinger in de beslagkom. Gelukkig heb ik nog een flink aantal pepernoten weten te redden en zie hier het resultaat:
Amandelmeel Pepernoten
150 gram amandelmeel
1/4 tl baking soda of bakpoeder
1/4 tl Keltisch zeezout
2 volle el speculaaskruiden
1 el melassesuiker
1 biologisch eitje
40 ml agavenectar
- Neem een keukenmachine met messen en doe hier de droge ingrediënten in.
- Laat de machine even draaien tot alles klonten er uit zijn.
- Doe het ei en de agave er bij.
- Laat weer de machine draaien tot er een kleverige bal ontstaat.
- Proef even of de smaak goed is en voeg eventueel wat meer specerijen toe.
- Haal je hand uit de beslagkom, je wil pepernoten maken.
- Rol kleine balletjes van het deeg, snijd deze doormidden en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
- Probeer niet steeds tussendoor je vingers af te slikken, kleverig zijn ze toch al!
- Bak in 15 minuten op 180 graden tot ze gaar zijn.
- Laat even afkoelen in de oven.
- Bewaar in een luchtdichte doos of eet direct allemaal op.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Devotion zegt
Hoi Heleen,
Zou ik het recept kunnen maken met rijstmeel (ivm fytinezuur v/d notenmeel)
Ook heb ik geen koekkruiden/speculaaskruiden, ooit zelf proberen te maken, maar dit smaakte verschrikkelijk! tips?
Groetjes
Susanne Schrijver zegt
Vandaag kwam dit recept weer omhoog via een forum. Heerlijk om gezond snoepgoed te kunnen gaan maken, maar mijn jongste is heftig overgevoelig voor ei. Dit is vast niet zomaar weg te laten?
Rita Veldmaat zegt
Heleen alweer bedankt voor dit heerlijke recept!! De pepernoten, maar ook het deeg smaken heerlijk!!
Groetjes Rita
Anonymous zegt
ok thanks! Nou dat zou voor mij dan helemaal perfect zijn, heb zelf pds(en ook flink veel last).. Had nog wijnsteenbakpoeder staan dus dan gebruik ik dat. Ga morgen denk ik wat proberen, je hoort het nog wel hoe het geworden is..
groetjes Loes
Heleen Quantrill zegt
Ja hoor, dat kun je prima daarvoor gebruiken. Ik weet niet precies wat het verschil is, maar het schijnt beter te verdragen zijn voor mensen met gevoelige darmen of PDS.
Groetjes!
Anonymous zegt
Nog even een vraag, de bakpoeder kan ik daar ook wijnsteenzuur bakpoeder voor gebruiken?
Alvast bedankt gr Loes
Anonymous zegt
Bedankt voor je uitleg.
Ik houd het denk ik op de melassestroop en de oerzoet.
Groetjes, VeggieMo
Heleen Quantrill zegt
Hey,
Ik heb een pakje bij een Engelse supermarkt gevonden en het daar vandaan meegenomen, Billington’s. Dit kun je online bestellen, maar ik ben niet zo van online etenswaren bestellen, dus ik heb zo geen idee waar je dat zou moeten zoeken. Mogelijk dat Ekoshop Helder in Lemmer het heeft. Zou je ze ers moeten bellen om te vragen. Hoewel ik dat als natuurwinkel wel aanbeveel voor deze omgeving!
Groetjes!
Heleen
Anonymous zegt
Ik heb melassestroop van Deliforma en oerzoet heb ik daar ook vandaan. Oerzoet is volgens mij gedroogd rietsuikersap. Dat is geen restproduct, maar een ongeraffineerd product.
Heb ook nog even bij Natudis op de website gekeken en daar kennen ze ook geen melassesuiker.
Heb jij de suiker van het merk Ekoland?
Groetjes, VeggieMo
Anonymous zegt
Ok bedankt! Ik ga het proberen en laat het weten. Ik ben nog niet zo gewend aan minder zoet, dus probeer het inderdaad eerst 1 op 1…
groetjes Loes
Heleen Quantrill zegt
Hoi Loes,
Ik vervang het zelf bijna 1 op 1. Ik doe iets zuiniger met agave of een ander zoetmiddel puur vanwege de kosten. En een hele zoete smaak ben ik al lang niet meer gewend. Dus je kan om het eerst uit te proberen gewoon 1 op 1 overnemen en aan de hand daarvan bepalen of dat prima of toch niet helemaal is. Vies wordt het er niet van 😉
Heel veel plezier en laat even weten waar je op uit gekomen bent. Wellicht ook handig voor anderen.
Groetjes!
Anonymous zegt
ok bedankt, dat ga ik dan ’s proberen. Nog een vraag, als ik bij het gewone recept de suiker vervang door bv dadelstroop of agavestroop, is dit dan veel zoeter dan gewoon suiker? Ik bedoel eigenlijk, heb je er veel van nodig? Ik heb bv een recept voor kruidnootjes, 100 gr zelfr bakmeel, 40 gr boter, wat melk, 50 gr basterdsuiker en kruiden. Hoeveel stroop zou ik dan moeten gebruiken om de suiker te vervangen of is dat uitproberen? Bedankt trouwens voor je snelle antwoorden! groetjes Loes
Heleen Quantrill zegt
@VeggieMo: Dat kan ik niet met 100% zekerheid zeggen. Wel weet ik dat Deliforma melassestroop heeft. De suiker die ik heb is alleen maar gedroogd stroop namelijk. Zou je daar ers moeten kijken. Volgens mij heeft hij ook oerzoet, kun je meteen vergelijken!
@Anita: Geen probleem! Keltisch zeezout kun je bij de Hanos krijgen, als je daar ers komt, anders kun je het ook via http://www.succesboeken.nl bestellen. Ik gebruik het nu zo’n half jaar en heb er veel plezier van. Het is niet duur. Bij de Hanos haalde ik een zak van een pond voor twee euro! Echt grijs, vochtig Keltisch zeezout. Super!
Succes verder!
Anonymous zegt
De soep maak ik met blokjes 😉
Anonymous zegt
Helleen bedankt voor je uitleg over het zout .
Ik ga het nu zeker bestellen( heb je een besteltip ?)
Dit is ook weer zo tof recept!
Ik weet dat me oma vroeger ook alles zelf maakte.
Boter, kaas, karnemelk , snoepgoed enz.
Had zelf honingbijen …..jammer dat het allemaal voor me tijd was.
Er kwamen geen E nr’s aan te pas .
Ik ben het ook hier in het gezin een beetje aan het veranderen , 1 zoon is wel om.
Maar er word nog wel gemopperd.
Ik eet ook geen vlees……
En maak het aan met blokjes , nu heb ik inmiddels wel die van zonnatura.
Ben zo dankbaar dat ik je site heb gevonden:)
Anita
Anonymous zegt
Is melassesuiker hetzelfde als oerzoet?
En als het wat anders is waar koop je het dan en van welk merk is het?
Groetjes, VeggieMo
Heleen Quantrill zegt
Tuurlijk kun je dit ook met andersoortig meel maken. Hou dan het reguliere recept aan en vervang eventueel de suiker door iets anders. Dit recept heb ik bedacht om 100% glutenvrije pepernoten te hebben.
Groetjes
Heleen
Anonymous zegt
Klinkt heerlijk! Maar zou je dit nou ook met speltbloem kunnen maken?
Groetjes Loes
Dzoli zegt
Heel nuttig om deze recept te hebben:) Dank je;)