Amandelmeel Pepernoten!

Heerlijke knapperige pepernoten, maar dan zonder gluten of suiker en lactosevrij. De ideale manier om de komende weken door te komen zonder je bloedsuikerspiegel in gevaar te brengen of pepernoten maar helemaal te laten omdat je darmen ze niet aankunnen! Gemaakt met amandelmeel zijn deze minikoekjes kleine proteine bommetjes. De agave heb ik wat verminderd en ik heb gebruik gemaakt van melassesuiker (verkrijgbaar bij reformzaak of natuurwinkel). De ietwat zoutige en krachtige smaak van melasse geeft een extra dimensie aan de pepernoten waar alleen koekkruiden wat flauw zouden kunnen zijn.

Melasse is ongeraffineerd en wordt gezien als afvalproduct bij suikerproductie. Wat veel mensen niet weten is dat de melasse juist alle mineralen en vitamines bevat en de geraffineerde suiker niet, uiteraard. De smaak is heel wat anders dan we gewend zijn, dus hou dat in gedachten bij het bakken. Wat ook erg lekker is, is een cracker met dikke roomboter en dan wat melasse er overheen strooien of smeren.

Echtgenoot is in ieder geval om! Telkens als hij langsliep, ging de vinger in de beslagkom. Gelukkig heb ik nog een flink aantal pepernoten weten te redden en zie hier het resultaat:

Amandelmeel Pepernoten
150 gram amandelmeel
1/4 tl baking soda of bakpoeder
1/4 tl Keltisch zeezout
2 volle el speculaaskruiden
1 el melassesuiker
1 biologisch eitje
40 ml agavenectar

  • Neem een keukenmachine met messen en doe hier de droge ingrediënten in.
  • Laat de machine even draaien tot alles klonten er uit zijn.
  • Doe het ei en de agave er bij.
  • Laat weer de machine draaien tot er een kleverige bal ontstaat.
  • Proef even of de smaak goed is en voeg eventueel wat meer specerijen toe.
  • Haal je hand uit de beslagkom, je wil pepernoten maken.
  • Rol kleine balletjes van het deeg, snijd deze doormidden en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
  • Probeer niet steeds tussendoor je vingers af te slikken, kleverig zijn ze toch al!
  • Bak in 15 minuten op 180 graden tot ze gaar zijn.
  • Laat even afkoelen in de oven. 
  • Bewaar in een luchtdichte doos of eet direct allemaal op.
Hoewel het draaien van de balletjes even tijd kost, krijg je uit dit beslag toch zeker een half pond pepernoten. Zeker de moeite waard! En je zit er vrij snel vol van, ook een leuke bijkomstigheid. Probeer ze wel zo klein mogelijk te maken, omdat ze daardoor het knapperigst worden. 
Als leuke traktatie voor kinderen kun je bij de natuurvoedingswinkel leuk gekleurde snoepjes kopen om door de pepernoten te doen als strooigoed of om mee te geven aan de juf als je kleintje bijvoorbeeld een koemelkallergie heeft. Bij ons op school zitten een paar kindjes die op bepaalde dingen moeten letten en op deze manier heeft juf of meester toch iets om ze toe te stoppen als Sinterklaas naar school toe komt!
Fijn weekend allemaal!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »