Heerlijke knapperige pepernoten, maar dan zonder gluten of suiker en lactosevrij. De ideale manier om de komende weken door te komen zonder je bloedsuikerspiegel in gevaar te brengen of pepernoten maar helemaal te laten omdat je darmen ze niet aankunnen! Gemaakt met amandelmeel zijn deze minikoekjes kleine proteine bommetjes. De agave heb ik wat verminderd en ik heb gebruik gemaakt van melassesuiker (verkrijgbaar bij reformzaak of natuurwinkel). De ietwat zoutige en krachtige smaak van melasse geeft een extra dimensie aan de pepernoten waar alleen koekkruiden wat flauw zouden kunnen zijn.
Melasse is ongeraffineerd en wordt gezien als afvalproduct bij suikerproductie. Wat veel mensen niet weten is dat de melasse juist alle mineralen en vitamines bevat en de geraffineerde suiker niet, uiteraard. De smaak is heel wat anders dan we gewend zijn, dus hou dat in gedachten bij het bakken. Wat ook erg lekker is, is een cracker met dikke roomboter en dan wat melasse er overheen strooien of smeren.
Echtgenoot is in ieder geval om! Telkens als hij langsliep, ging de vinger in de beslagkom. Gelukkig heb ik nog een flink aantal pepernoten weten te redden en zie hier het resultaat:
Amandelmeel Pepernoten
150 gram amandelmeel
1/4 tl baking soda of bakpoeder
1/4 tl Keltisch zeezout
2 volle el speculaaskruiden
1 el melassesuiker
1 biologisch eitje
40 ml agavenectar
- Neem een keukenmachine met messen en doe hier de droge ingrediënten in.
- Laat de machine even draaien tot alles klonten er uit zijn.
- Doe het ei en de agave er bij.
- Laat weer de machine draaien tot er een kleverige bal ontstaat.
- Proef even of de smaak goed is en voeg eventueel wat meer specerijen toe.
- Haal je hand uit de beslagkom, je wil pepernoten maken.
- Rol kleine balletjes van het deeg, snijd deze doormidden en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
- Probeer niet steeds tussendoor je vingers af te slikken, kleverig zijn ze toch al!
- Bak in 15 minuten op 180 graden tot ze gaar zijn.
- Laat even afkoelen in de oven.
- Bewaar in een luchtdichte doos of eet direct allemaal op.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.