En dan is het nu tijd voor wat hartige recepten met amandelmeel! Ik vind deze recepten echt super, omdat je met kruiden je eigen smaak kan maken en het zo kan aanpassen aan wat jij/ je gezin lekker vindt!
Het eerste recept is die voor de amandelmeel pizzabodem. De truc hiermee is dat je het heel dun uit moet rollen tussen twee velletjes bakpapier. Dit voorkomt dat de amandelmeel blijft kleven aan de deegroller, zodat je echt heel dun kan uitrollen. Ik heb in eerste instantie een naturel bodem gemaakt en Simon merkte op dat dit ook een heerlijke basis voor een fruittaart zou kunnen zijn. Het is suikervrij, dus het heeft inderdaad potentie!
Het tweede recept vloeide voort uit het eerste recept omdat ik deeg overhad. Dit werkte zo goed om hier crackers van te maken, dat ik besloot om ze samen in een artikel te vermelden! Beiden recepten zijn erg gezond en voedzaam, bevatten goeie proteïne, vitaminen en mineralen en vullen ook goed! Uiteraard kun je er voor kiezen om de optionele ingrediënten achterwege te laten om zo heerlijke naturel crackers te maken. Deze kun je besmeren met wat je maar wil!
Amandelmeel Pizzabodem/ Taartbodem
300 gram amandelmeel
1/4 tl Keltisch zeezout
1 el olijfolie
1 ei
Optioneel: Extra kruiden, geraspte kaas, fijn gesneden olijfjes of juist zoet naar smaak. Afhankelijk van het eindresultaat.
- Warm de oven voor op 180 graden.
- Neem een ruime kom en meng hierin de amandelmeel en het zout. Roer even door met een vork om klontjes te verwijderen.
- Voeg de olijfolie en het ei toe en roer door tot er een droge bal ontstaat.
- Neem nu twee velletjes bakpapier en rol hier het deeg tussen uit tot ongeveer 5mm dikte.
- Nu kun je het zo laten en mooi afbakken, maar ik zette mijn kleinste springvorm (24 cm) op het uitgerolde deeg minus het bovenste vel bakpapier en sneed een mooie cirkel uit.
- Het overgebleven deeg hield ik apart en de pizzabodem legde ik zo met het onderste vel bakpapier in de oven.
- Afbakken in 15 minuten of tot het licht goudbruin is.
- Beleg de pizza met een zelfgemaakte tomatensaus, groenten, vlees en/ of kaas en bak nog even kort onder de grill. Voor meer tips hierover, check mijn artikel over Meatza.
- Warm de oven voor op 180 graden.
- Verdeel het deeg in tweeën.
- Rol het deeg nu nog dunner uit, tot zo’n 2mm tussen twee vellen bakpapier.
- Gebruik een pizzames (zo’n rollend mes) of een uitsteekvorm om mooie crackers te maken.
- Bak in ongeveer 10 minuten gaar of tot ze licht goudbruin zijn.
- Laat even afkoelen, hierdoor worden ze knapperig.
- Erg lekker met een dip als tapenade, baba ganoush of hummus.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Jacqueline zegt
Hallo Heleen,
Hoelang zijn de crackers houdbaar?
Met vriendelijke groet,
Jacqueline
Heleen Quantrill zegt
Hoi Jacqueline,
In de koelkast wel twee weken. Daarbuiten binnen een week opeten 🙂
Groeten!
Brigitte Dols zegt
Ik woon ook in duitsland en in de Aldi kost inderdaad het amandelmeel 80 cent voor 100 gram, dus dat is 8 euro per kilo. En dat is het witte meel, zonder de schillen.
Bij de Netto hebben ze ook zakjes van 200 gram met schil, dat kost ook ongeveer 1,79.
ine gielkens zegt
duitsland (ik woon er) is amper goedkoper, ik bestel hier amandelmeel voor 12,95 de kilo.
wel is er een visboer via ebay die heel goedkoop notenmeel verkoopt maar dat mag je volgens de warenwet niet als menselijk eten gebruiken helaas (daar is notenmeel ca 4 euro de kilo!).
wie het toch aandurft zou daar eens moeten bestellen, of idd bij de site waar ik zelf bestel (en waar nu 15% korting is tot 1 juli): http://www.mea-vita.org (rabattcode, kortingscode: AbisZ15). Scheelt nogal die 15% en eenmalig een grotere bestelling (misschien delen met anderen) laten opsturen naar NL is niet duur.
Wel is hier een grote sortering, ook koude persing kokosolie en de verbeterde MCT olie.
succes!
Ine
Jolien zegt
Beste,
Hoe kan ik de ei vervangen voor het deeg?
Bedankt alvast, groetjes
Heleen Quantrill zegt
Hoi Jolien,
Check dit artikel eens voor wat suggesties: https://www.eetgoedvoeljegoed.nl/vervangers-in-de-keuken/
Groetjes!
Heleen
Froukje v wigcheren zegt
Ik heb alles gedaan en gebruikt wat werd beschreven, toch is alles mislukt ! Snap het niet vond het deeg ook erg droog kon niet goed bal maken en niet goed uitrollen. Na het bakken v langere tijd nog niet gaar , toen belegd en onder de grill maar zat zo vol na 1/3 deel denk dat het niet goed gebakken was . Zo jammer !!!!
Wendy zegt
Zou je het deeg ook kunnen maken met roomboter in plaats van met olie ?
Groetjes, Wendy
Heleen Quantrill zegt
Jazeker, dat werkt ook prima.
Anonymous zegt
Kun je ook kokosmeel gebruiken i.p.v. amandelmeel?
Anonymous zegt
Voor crackers kun je amandelmeel ook goed mengen met zaden zoals chia of gebroken of gemalen lijnzaad of zonnebloempitten of sesamzaadjes, enz.. Als pizzabodem had ik er nog niet aan gedacht, die maak ik nu nog meestal van speltmeel. Ik ga het uitproberen!
Liefs Geertje
Anonymous zegt
De crackers kan je ook erg goed maken met een kniepertjes ijzer: bolletje deeg (pingpongbal) druk je er plat tussen en na een paar minuutjes heb je een heerlijke cracker 😀
Ik las laatst dat amandelmeel in Duitsland een stuk goedkoper is. Maar dan moet je wel een beetje in de buurt van de grens wonen 🙂
Esther zegt
Vandaag deze pizza gemaakt en hij was verassend lekker! Lekker veel italiaanse kruiden en wat knoflook door het deeg en een topping van tomatensaus, verse basilicum, zachte geitenkaas en onbewerkte rauwe ham…..hmmmm! Voor herhaling vatbaar!
Anonymous zegt
@ Valhalla of Heleen:
Tjee, 3 kg amandelmeel?? ik volg deze recepten al een tijdje en ben vorige week in de bio winkel gaan kijken wat amandelmeel kost. 5.95 euro per 500 gram. Ook op de bestelsites hangt het om en nabij die prijs. Betaal jij dat dan ook Valhalla of heb jij een goedkoper adres misschien? Ik wilde dat brood maken van Heleens recept maar dan ben je zowat failliet…
Selma
Saskia Middel zegt
This comment has been removed by the author.
Heleen Quantrill zegt
Wow zeg, dat is nog eens een goeie deal! Ik zal zeker eens gaan vragen hier en daar. Bedankt voor de tip!
Saskia Middel zegt
Ik kon m’n reactie niet meer aanpassen en ik had hem sneller verwijderd dan me lief was 😮
Helaas heb ik het verkeerd onthouden/begrepen, ik heb een zak van 500 gram gekregen voor 7 euro. Tja, dat scheelt nogal. Whoops, sorry!
Olga zegt
Crackers maak ik meetal van gemalen lijnzaad met wat water. Het papje uitsmeren op bakpapier of schoteltje en even in de magnetron. Zo klaar en het vult geweldig. Je kunt er ook kruiden door doen, als je dat lekker vindt. Ik doe er vaak amandelpasta op.
Anne zegt
Nog een vraagje: ik was vandaag in de natuurvoedingswinkel voor druivepitolie, maar ze kon me er alleen één geven die niet voor consumptie was. Waar haal jij je druivepitolie? Van welk merk is het? In de winkel was ze er ook wel benieuwd naar, want er was laatst ook door iemand anders naar gevraagd…
Heleen Quantrill zegt
Ik heb een tijd geleden een hele zooi bij de Hanos gehaald. Online koop ik het bij http://www.natuurlijkeolie.nl die hebben wel voor consumptie.
Groetjes
Anne zegt
Yes! Crackers! 🙂
Had geen idee hoe dit te maken (ben in de keuken niet zo uitprobeerderig, ben er een hoop te vinden en als ik een recept eenmaal een keer heb gemaakt, kan ik er ook mijn eigen draai aan geven, maar iets zelf bedenken gaat me nog net even boven de pet), dus ben superblij met dit recept! Met kruiden lijkt me erg lekker (rozemarijn, heerlijk), maar ik ga zeker ook iets met zonnebloempitjes en/of sesamzaad proberen.
De bodem zou ik voor een zoete taart gebruiken, denk dat dat beter in de smaak valt. Maar wie weet ga ik hem ook eens maken voor tussen de middag om wat broodbeleg op te doen: de kinderen missen hun broodje toch wel erg als ze tussen de middag alleen salade krijgen, dus ben aan het bedenken wat ik ze als alternatief kan geven. Had voor vanavond het bakken van een bananenbrood op de planning staan en wil de kaneelbroodjes als één groot brood proberen. Moet het dan naar de kinderen toe wel weer ‘cake’ noemen, want met brood bedoelen ze het brood van de supermarkt en als dat anders is, dan willen ze het ook weer niet. ‘Cake’ gaat er gelukkig wel in, welke variant dan ook. 😉 Kinderen…, het houdt wat 🙂
Groetjes Anne
Valhalla zegt
Hartige recepten, leuk! Overmorgen krijg ik weer 3 kilo amandelmeel bezorgd, ga zeker de crackers maken van het weekend. Bedankt!