Iets wat met dit zomerweer ook erg lekker is om te eten, naast alle zelf gekweekte salade en tomaten, soep en gebraden kip, is Quiche. Omdat wij geen granen eten, is dit altijd wat lastig en het lukte mij niet altijd om de vulling precies zo te krijgen, dat het ook echt naar quiche smaakt. Maar het is me gelukt! Knapperige korst, heerlijke vulling en ook ontzettend lekker koud!
De truc is om de bodem eerst te bakken en de vulling al gedeeltelijk te koken. Door de groenten eerst te roerbakken, hoeft de vulling dus alleen maar te stollen in de oven. Dit voorkomt dat de bodem al te zompig wordt. Uiteraard staat het jullie vrij om zelf de vulling aan te passen, maar de basis is hetzelfde: Eieren en room zorgen voor dat heerlijke soufflé effect, de rest van de vulling maakt dan niet zo heel veel uit. Gehakt, spek of juist heel eenvoudig een zak roerbakgroenten. Jij bent de baas!
Amandelmeel Quiche
Voor de korst:
250 gram amandelmeel
1/2 tl Keltisch zeezout
1/4 tl baking soda
60 ml olijfolie, druivepitolie of gesmolten boter
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot er een mooie bal ontstaat.
- Neem een kleine springvorm, ongeveer 24 cm in doorsnee en leg een velletje bakpapier op de bodem.
- Druk nu het deeg voorzichtig in de springvorm en zorg dat de rand iets opstaat.
- Bak het in de oven in 12 minuten tot het licht goudbruin is en laat iets afkoelen.
Voor de vulling:
Olijfolie
3 uien, gesnipperd
1 teentje knoflook, uitgeperst
1/4 paprika naar keuze, klein gesneden
1/2 broccoli, in kleine roosjes
1 medium tomaat, zaden verwijderd, klein gesneden
75 gram spekblokjes, ham of gerookte kip naar keuze.
Bak dit allemaal in de koekenpan tot de ui glazig wordt. Doe dit terwijl de bodem in de oven bakt!
Kluts vervolgens:
4 eieren,
100 ml kokosroom of een ander soort room naar keuze,
samen in een kom en schep hier de groenten door.
- Neem de springvorm met de voorgebakken bodem en schenk hier het mengsel in.
- Bestrooi eventueel met geraspte geitenkaas of rauwmelkse kaas. Laat dit achterwege als lactosevrij bent.
- Bak op 180 graden in ongeveer 30 minuten gaar. Het midden moet stijf stijf.
- Laat nu een half uur afkoelen voordat je serveert. Amandelmeelbaksels verkruimelen als ze gesneden worden terwijl ze nog warm zijn.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Tervoort Martine zegt
Ik twijfelde al of de bodem ging lukken, maar het was een kruimelig deeg, wat na het bakken nog net zo kruimelig was..ik miste ook iets wat het bij elkaar zou binden..en die backingsoda snapte ik ook niet zo goed,volgens mij is dat alleen nodig als je een luchtig deeg wilt maken, maar dan moet er ook wat zuurs bij, of heb ik het mis..Ik ben niet zo’n bakster..
Tervoort Martine zegt
Oeps, ik zie nu pas de laatste zin, laat het even afkoelen
Henriette zegt
Ik heb deze gemaakt met prei en kip. Echt zó lekker!! een dag later koud zo ongeveer nog lekkerder! De bodem werd bij mij geen bal, ietsje meer olijfolie toegevoegd en toen met een lepel in de vorm gedrukt. Resultaat was prima.
Anonymous zegt
Hi Heleen, Waarom gebruik je hier olijfolie voor de bodem? Zou bijvoorbeeld kokosolie ook kunnen, of veranderd dan de structuur of smaak? Groeten, Roosmarijn
Heleen Quantrill zegt
Hey Roosmarijn, ik vind dat olijfolie het idd een lekkere smaak geeft die goed bij hartige gerechten past. Kokosolie kan ook, hoor. Qua structuur maakt het niet uit, qua smaak mogelijk wel.
Groetjes
Heleen
Anonymous zegt
Mijn deeg voelt heel vet. Ik heb er een heel klein beetje water bij gedaan, want ik kon er echt geen bal van maken. Toen ik eindelijk een bal had kon ik het vet er zowat uitknijpen? ik vraag me af of dat normaal is. de taart staat nu in de oven, dus ik heb het resultaat nog niet geproeft. hopelijk gaat het goed.
Gonny zegt
Waar koop je backing soda? Hoe ziet deverpakking eruit? Ik ken het niet en weetniet waar ik het moet zoken.
Heleen Quantrill zegt
Hoi Gonny,
Kijk eens bij deze website: http://www.gekruid.nl zij verkopen pure bicarbonaat (baking soda) en hebben hele goeie service.
Groeten
Heleen
Jacoline zegt
Ha Heleen, Ik maak regelmatig een Quiche en altijd zonder bodem! Het gekke is dat je die helemaal niet nodig hebt, ook niet voor de smaak. Ik gebruik altijd slagroom ongeveer 200 ml obv 4 eieren en vaak ook nog wat kaas….erg lekker.
Ik heb zelf verschillende quiche recepten geschreven met courgette of andijvie, spinazie etc., deze vind je op mijn blog: http://www.gezondlevenvanjacoline.blogspot.com.
Heleen Quantrill zegt
Wel of niet nodig is natuurlijk heel persoonlijk, want hier houden we van de ‘crunch’ dat het aan de quiche geeft. Voor de smaak is het inderdaad niet noodzakelijk, die komt van de vulling. En jou quiche lijkt erg lekker! Bedankt voor t delen.
Groetjes
Heleen
Anonymous zegt
Ik maak dit altijd zonder korst, met meer eieren en room. Blijft prachtig in vorm, ik doe altijd ook een paar punten in de vriezer en lekker!!!!
Groet Bayla
Anonymous zegt
Oh ik moet er wel bij zeggen dat ik er dan ook wel veel meer groenten in doe.
Gr. Bayla
Liesbeth zegt
Hallo Heleen,
Klinkt goed en ziet er lekker uit. Mijn man was altijd al gek op quiche en kan ik nu deze uittesten. Welke kokosroom gebruik jij ervoor?
Ge. Liesbeth
Heleen Quantrill zegt
Hoi Liesbeth,
Ik gebruik de kokosmelk van Nutco in bakgerechten. Dit werkt prima. Ben benieuwd hoe het jullie bevalt, deze quiche!
Heleen