Zoals vorige week al op Facebook aangekondigd, hebben we heerlijke Appeltaart Cupcakes gemaakt van appelmoes en amandelmeel. In een woord voortreffelijk! Simon wist eerlijk waar niet eens dat ze niet van gewone meel gemaakt waren! We maakten gebruik van een restant appelmoes die mijn moeder de dag ervoor gemaakt had van oude appels.
Heel eenvoudig: Schil een flinke hoeveelheid handappels en snijd in blokjes. Voeg een eetlepel of twee koekkruiden of appeltaartkruiden bij Ewalt vandaan, toe (op de markt in Emmeloord op donderdag en in Zwolle op vrijdag en zaterdag). Breng aan de kook zonder water en laat een half uurtje of iets langer zachtjes pruttelen. Als de appels zacht zijn, is het klaar. Zet de staafmixer er in en je hebt heerlijk zoete appelmoes zonder suiker! Altijd handig om in huis te hebben!
Appeltaart Cupcakes
300 gram amandelmeel
1/4 tl Keltisch zeezout
1/4 tl baking soda
1 el appelcider azijn
50 gram palmsuiker of ander zoet naar keuze
1 el koekkruiden of appeltaartkruiden
60 ml vloeibare kokosolie
100 gram appelmoes
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de droge ingrediรซnten door elkaar in een ruime kom.
- Kluts de natte ingrediรซnten kort door elkaar en voeg dit toe aan het amandelmeel.
- Roer goed door zodat er geen klontjes zijn.
- Verdeel dit mengsel over 12 cupcake vormpjes. Ik heb een bakblik hiervoor en bekleed die met papieren vormpjes. Dit werkt erg goed bij mij!
- Bak de cupcakes in ongeveer 30 minuten gaar.
- Zodra ze afgekoeld zijn, kun je ze besmeren met opgeklopte boter en wat palmsuiker als zijnde ‘caramelsaus’ en een restje appelmoes. Dit is optioneel.
Baking Soda of Bakpoeder?
Ik krijg regelmatig de vraag of dit ook met bakpoeder gemaakt kan worden. Het antwoord daarop is ‘ja’. Maar ik wil wel even duidelijk maken waarom ik kies voor baking soda en appelcider azijn. Allereerst is gebleken dat bakpoeder nog wel eens aluminium kan bevatten. Dit is helaas niet na te gaan en ik weet niet of dit ook al in Nederland het geval is, maar ik wil het risico niet nemen. Daarvoor bak ik te vaak.
Ten tweede heb ik gemerkt dat de combi baking soda (bicarbonaat) en appelcider azijn een beter eindresultaat geven dan bakpoeder alleen. Het zuur van de azijn reageert met de bicarbonaat waardoor het gebak luchtig is en een prettige structuur heeft. Vooral bij glutenvrij bakken is dit nog wel eens een probleem. Mijn ervaring is dus dat dit dat probleem elimineert.
Ten derde proef je niks van de baking soda als je niet overdoseert. Een kwart theelepel per 250 – 300 gram meel is voldoende. Ik gebruik een ring met maatlepels hiervoor. Ik maak me geen zorgen over zout in het algemeen omdat ik alleen maar gebruik maak van Keltisch zeezout dat door de aanwezigheid van veel andere mineralen heel goed wordt opgenomen in het lichaam. Het beetje baking soda dat daarbij komt, vind ik een te verwaarlozen hoeveelheid.
Dus ziedaar, niet alle cupcakes die ik maak, bevatten chocola of cacao ๐ Broodnodige variatie!
Welk (cup-)cake recept zouden jullie graag getransformeerd willen zien naar glutenvrij, suikervrij en wellicht ook lactosevrij voor de veganisten onder ons? Ik ga die uitdaging graag aan!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Is wijnsteenpoeder ongeveer hetzelfde als bakpoeder? En bevat dus ook mogelijk aluminium?
Anonymous zegt
Heb dit recept ook gemaakt, was erg lekker! Heb alleen ipv appelmoes, zelfgemaakte appelcompote gedaan. Aanrader! ๐
Ellen Kleingeld zegt
Ik heb zojuist een variant op deze gemaakt. Laten we zeggen: dit was mijn inspiratie. Ik heb geen amandelmeel gebruikt want dat vind ik te duur (en ook niet zo lekker).
cakebeslag:
125 gram boekweit en rijstmeel gemengd
50 gram gesmolten boerenboter of kokosolie (kan ook gemengd),
1 eetlepel kokosbloesemsuiker,
1 ei,
1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
snuf zout,
snuf kaneel
scheutje rijstmelk om het beslag lekker smeuïg te maken.
vulling:
1 appel
1 eetlepel geweekte rozijnen
snuf kaneel
eventueel wat appel(dik)sap
ingrediënten voor cake bij elkaar doen. Appel schillen en in kleine stukjes snijden en even bakken in een pan totdat het wat zachter is. Ik gebruik ook wat appel(dik)sap om het niet te laten droogbakken). Geweekte rozijnen erbij en een snufje kaneel.
Een klein laagje cakebeslag in de vormpjes doen dan in het midden een hoopje appel leggen en met de rest van het beslag de appel bedekken. 10 minuten in de oven. Jongens, wat hebben we zitten smullen.
Anonymous zegt
Is dit recept ook voor 12 cupcakes?
Anonymous zegt
Vraagje over het recept, omdat ik het graag wil uitprobleren. Er staat in: 1/4 baking soda…. wat betekent dat….1/4 eetlepel, theelepel, kopje?
Krista Bakker zegt
Er staat iets verderop in de tekst dat ze 1/4 theelepel per 250/300 g meel gebruikt, dus ik denk in dit recept ook 1/4 tl!
Heleen Quantrill zegt
Bedankt voor het opmerken, ik heb het net aangepast!
Sacha zegt
ik zie ineens dat de hoeveel baking soda is weggevallen… ik neem aan 1/4 tl?
Anonymous zegt
Ik heb net dit recept gemaakt. Of in ieder geval als leidraad.
Ik had maar 200 gram amandelmeel, ik heb het aangevuld met havermout. Ik heb enkel een theelepel palmsuiker gebruikt, maar denk dat het ook best zonder kan. En kaneel ipv koekkruiden.
Misschien onhandig van mij, maar ik had de kokosolie gesmolten en toen bij de appelmoes, tja dan stolt het weer natuurlijk! Daardoor was het een stevig mengsel wat ik met de hand moest kneden. Ik heb ballen gemaakt die ik in de muffinvorm deed. Dacht dat het wel weer uit zou lopen als het in de oven zat. Maar het zijn grote koekballen gebleven. Maar lekker dat ze zijn!! Misschien iets te, kan er niet afblijven….
En ze kunnen best als ontbijt, lunch en tussendoor geen probleem ๐
*spurt naar de winkel voor amandelmeel*
Groeten, Anke
Anonymous zegt
Dank je wel Heleen voor de informatie over de kruiderijen van Ewald. Ik zie met belangstelling uit naar de lijst.
groetjes,
Cristelle
Anonymous zegt
Hai Heleen,
Ik ben nieuwsgierig naar die kruiden van Ewalt. Helaas woon ik niet in de buurt van de plaatsen waar hij zijn marktkraam heeft. Kun jij misschien een lijstje plaatsen van de kruiden of mengsels die hij verkoopt? Zijn ze misschien te bestellen ergens?
groetjes,
Cristelle
Heleen Quantrill zegt
Hoi Cristelle,
Ik zie hem morgen weer, dan zal ik het vragen. Hij is samen met een ander bezig om een online winkel op te zetten. Ik zal zorgen dat hij er wat vaart achter zet ๐
Je hoort van me!
Heleen
Heleen Quantrill zegt
Ik heb vanmorgen Ewald gesproken en aangegeven dat er echt wel vraag is naar zijn kruiderijen (zonder zout, gluten of MSG trouwens!) en hij zal mij een lijst toesturen die ik op mijn blog zal zetten. Er zal dan een tijdelijke constructie komen waarbij mensen via mij blog bij hem kunnen bestellen. Hopelijk heeft hij voor het najaar wel zijn webshop in de lucht.
Groetjes
Heleen
Anne zegt
Hoi Heleen,
We hebben vandaag je cupcakes gemaakt met zelfgemaakte rabarber-appelcompote met rozijntjes. Omdat ikzelf graag helemaal geen extra zoet gebruik (of in ieder geval minimaal), heb ik het zoet weggelaten en een extra lepel compote (ook zonder zoet uiteraard) gebruikt. Ik was erg benieuwd hoe het resultaat zou zijn (een maand terug aten we gewoon nog snoep en koek uit de supermarkt zeg maar).
En het resultaat is super! Je proeft door de vruchten echt niet dat er geen extra zoet aan toegevoegd is. De kinderen (ook de jongste van 8 1/2 maand ๐ vonden het erg lekker! Ze wilden ze graag versieren, omdat ze een tijdje terug ook bij een tante cupcakes mochten versieren met glazuur en snoepjes, dus heb ik ze een extra klodder compote en een handje goji-besjes gegeven en dat werd gelukkig goedgekeurd. Ze kwamen tot de conclusie dat deze cupcakes veel lekkerder waren dan die ze de vorige keer hadden gemaakt!
Bedankt voor het delen van je recepten! We worden er elke keer erg blij van!
Groetjes Anne
Heleen Quantrill zegt
Hoi Anne,
Wat leuk om te horen! Super dat je kleintjes het lekker vinden, want dat zijn je meest kritische proevers uiteraard ๐ En goeie tip door meer appelmoes toe te voegen. Zeker interessant als je echt zonder suiker wilt werken.
En wees niet bang. De stroom van recepten is nog lang niet opgedroogd… sterker! ๐
Groetjes en fijne avond!
Heleen
Anonymous zegt
Als je iets maakt met rabarber of met heel zure vruchten zoals rode bessen kun je een klein beetje baking soda toevoegen dan wordt het een heel stuk minder zuur.
Groetjes, VeggieMo
Olga zegt
Hoi Heleen,
Weet je misschien ook een alternatief voor bladerdeeg?
Heleen Quantrill zegt
Dat wordt lastig! Ik weet dat er bij Jumbo glutenvrij bladerdeeg te krijgen is, maar ik heb dat nog niet bekeken omdat ik bang ben dat er teveel ongezonde toevoegingen in zitten. Ik weet niet of er wellicht iemand is die hier wel een goed antwoord op heeft? Naar mijn mening is bladerdeeg veel te lekker en niet te vervangen namelijk, dus ik ben aardig bevooroordeeld ๐
Anonymous zegt
Er is glutenvrij bladerdeeg. Op het coeliakieforum kun je daar meer info over vinden.
Ik heb het nooit gekocht. In de meeste glutenvrije producten zitten ingrediënten die ik ook niet kan eten.
Groetjes, VeggieMo
Olga zegt
Bladerdeeg isk inderdaad heel lekker, vooral in die vruchtenvlaaitjes… Helaas een no,no voor mij. Ik heb nog nooit een goed alternatief gevonden. Ik zal de glutenvrije eens bestuderen. Bedankt voor de tip, dames. Nu kan een mens prima overleven zonder bladerdeeg, maar soms lijkt het ineens bijna onweerstaanbaar lekker…
Anonymous zegt
Bij Ekoplaza verkopen ze speltbladerdeeg, is dat geen optie?
Roos zegt
Ik ga deze cupcakes ook zeker binnenkort maken, ze lijken mij erg lekker! Zouden ze ook goed in te vriezen zijn?
Groetjes Roos
Heleen Quantrill zegt
In theorie wel, maar ik kan het niet garanderen. Als je ze in een doos met deksel in de koelkast bewaard, blijven ze trouwens tot wel een dikke week vers trouwens!
Groetjes
Heleen
Anonymous zegt
Nog even over bakpoeder. In vegan recepten wordt vaak de combinatie gebruikt van baking soda en azijn en daarnaast ook nog bakpoeder. Ik koop wijnsteenbakpoeder. Voor zover ik weet zitten daar geen ‘enge’ stoffen in.
VeggieMo
Heleen Quantrill zegt
Die combi van baking soda, ciderazijn plus bakpoeder is mijns inziens niet nodig. Het is dubbelop namelijk omdat bakpoeder al een ‘zuur’ bevat waardoor het reageert met de andere stoffen die het bevat. Zeker omdat ik hele goeie resultaten heb met alleen baking soda en appelciderazijn. Ik vond het een hele verrassende ontdekking om eerlijk te zijn. Ik gebruikte voorheen ook gewoon bakpoeder, maar had het idee dat ik daar toch wel meer van moest gebruiken. Het kwart tl baking soda die ik nu gebruik is aardig economischer ๐
Hoe bevalt wijnsteenbakpoeder jou?
Anonymous zegt
Bij koekjes bevalt de wijnsteenbakpoeder mij het best.
Bij cake/koekachtige dingen bevalt de combinatie die ik beschreef het best. Misschien zit het verschil er wel in dat ik vooral bakte met rijstmeel en jij met notenmeel. Rijstmeel en andere glutenvrije zetmelen zijn veel compacter.
Groetjes, VeggieMo
Anonymous zegt
In vegan recepten kom ik vaak die combi tegen. Nu ik weer eieren gebruik is baking soda met azijn idd voldoende.
Groetjes, VeggieMo
Anonymous zegt
Ik ben benieuwd naar alles dat jij glutenvrij, suikervrij en vegan kunt maken. Ik vind dat nog erg moeilijk om iets lekker te maken dat niet gortdrog is. We werden hier ook heel blij van dat idee van jou om santen te mengen met dadels en noten.
Appelmoes maak ik graag in. In de wintermaanden kopen wij bij Verhage in Luttelgeest B-keus appels. Dat zijn zakken van 10 kilo. Als ze niet snel genoeg opgaan wat heel soms gebeurt dan maak ik appelmoes zoals jij het beschrijft en dan gaat de appelmoes in heel goed schoongemaakte potjes (zoals bij jam). Er gaat dus geen suiker bij en het blijft lang goed.
Groetjes, VeggieMo
Willemijn zegt
Leuke post en ziet er lekker uit! Ik ben wel benieuwd naar vegan carrotcakejes of een vlaaibodem met amandelmeel.
Geniet van het mooie weer ๐
Willemijn
Heleen Quantrill zegt
Hoi Willemijn,
Ik denk dat je heel eenvoudig vegan-carrot cake kan maken zoals dit recept. Ik kwam er namelijk per ongeluk achter dat ze ‘vegan’ waren. Dat is iets dat ik zelf niet actief uitzoek, maar ik vond het wel heel verrassend. De structuur bleef erg goed, dus eieren waren in deze niet nodig. Ik denk dat dit door de appelmoes kwam. Of je er een hele cake van kan maken, weet ik niet omdat eieren natuurlijk wel binden. Cupcakes zal dus een uitkomst zijn! Ik hou het in mijn achterhoofd ๐
Heleen
Olga zegt
Hoi Willemijn,
Voor een vlaaibodem meng ik amandelmeel met kokosolie of bodem, eventueel kun je het nog even bakken.
Marie Louise zegt
ZIet er lekker uit! Heb het recept opgeslagen en ga dat binnenkort eens maken.