Zoals vorige week al op Facebook aangekondigd, hebben we heerlijke Appeltaart Cupcakes gemaakt van appelmoes en amandelmeel. In een woord voortreffelijk! Simon wist eerlijk waar niet eens dat ze niet van gewone meel gemaakt waren! We maakten gebruik van een restant appelmoes die mijn moeder de dag ervoor gemaakt had van oude appels.
Heel eenvoudig: Schil een flinke hoeveelheid handappels en snijd in blokjes. Voeg een eetlepel of twee koekkruiden of appeltaartkruiden bij Ewalt vandaan, toe (op de markt in Emmeloord op donderdag en in Zwolle op vrijdag en zaterdag). Breng aan de kook zonder water en laat een half uurtje of iets langer zachtjes pruttelen. Als de appels zacht zijn, is het klaar. Zet de staafmixer er in en je hebt heerlijk zoete appelmoes zonder suiker! Altijd handig om in huis te hebben!
Appeltaart Cupcakes
300 gram amandelmeel
1/4 tl Keltisch zeezout
1/4 tl baking soda
1 el appelcider azijn
50 gram palmsuiker of ander zoet naar keuze
1 el koekkruiden of appeltaartkruiden
60 ml vloeibare kokosolie
100 gram appelmoes
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de droge ingrediënten door elkaar in een ruime kom.
- Kluts de natte ingrediënten kort door elkaar en voeg dit toe aan het amandelmeel.
- Roer goed door zodat er geen klontjes zijn.
- Verdeel dit mengsel over 12 cupcake vormpjes. Ik heb een bakblik hiervoor en bekleed die met papieren vormpjes. Dit werkt erg goed bij mij!
- Bak de cupcakes in ongeveer 30 minuten gaar.
- Zodra ze afgekoeld zijn, kun je ze besmeren met opgeklopte boter en wat palmsuiker als zijnde ‘caramelsaus’ en een restje appelmoes. Dit is optioneel.
Baking Soda of Bakpoeder?
Ik krijg regelmatig de vraag of dit ook met bakpoeder gemaakt kan worden. Het antwoord daarop is ‘ja’. Maar ik wil wel even duidelijk maken waarom ik kies voor baking soda en appelcider azijn. Allereerst is gebleken dat bakpoeder nog wel eens aluminium kan bevatten. Dit is helaas niet na te gaan en ik weet niet of dit ook al in Nederland het geval is, maar ik wil het risico niet nemen. Daarvoor bak ik te vaak.
Ten tweede heb ik gemerkt dat de combi baking soda (bicarbonaat) en appelcider azijn een beter eindresultaat geven dan bakpoeder alleen. Het zuur van de azijn reageert met de bicarbonaat waardoor het gebak luchtig is en een prettige structuur heeft. Vooral bij glutenvrij bakken is dit nog wel eens een probleem. Mijn ervaring is dus dat dit dat probleem elimineert.
Ten derde proef je niks van de baking soda als je niet overdoseert. Een kwart theelepel per 250 – 300 gram meel is voldoende. Ik gebruik een ring met maatlepels hiervoor. Ik maak me geen zorgen over zout in het algemeen omdat ik alleen maar gebruik maak van Keltisch zeezout dat door de aanwezigheid van veel andere mineralen heel goed wordt opgenomen in het lichaam. Het beetje baking soda dat daarbij komt, vind ik een te verwaarlozen hoeveelheid.
Dus ziedaar, niet alle cupcakes die ik maak, bevatten chocola of cacao 😉 Broodnodige variatie!
Welk (cup-)cake recept zouden jullie graag getransformeerd willen zien naar glutenvrij, suikervrij en wellicht ook lactosevrij voor de veganisten onder ons? Ik ga die uitdaging graag aan!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.