Bananenbrood met havermeel
Dit bananenbrood met havermeel is een perfecte manier om op een gezonde manier te genieten van een heerlijk tussendoortje of ontbijt. Havermeel geeft het brood een zachte textuur en een licht nootachtige smaak. Omdat er geen suiker aan wordt toegevoegd, is het ook nog eens verantwoord. De zoetheid komt volledig van rijpe bananen, waardoor dit brood zowel voedzaam als smakelijk is.
Havermeel recept
Dit recept voor bananenbrood is eenvoudig te maken en een uitstekende manier om havermeel te verwerken in je baksels. Havermeel is rijk aan vezels en bevat belangrijke voedingsstoffen, waardoor het een gezonde keuze is voor baksels. Het vervangen van tarwemeel door havermeel maakt dit recept glutenvrij, mits je kiest voor gecertificeerd glutenvrij havermeel. Probeer het recept ook eens met extra toevoegingen zoals noten of specerijen.
Bakken met havermeel
Bakken met havermeel is iets anders dan bakken met tarwemeel. Havermeel neemt meer vocht op, waardoor je meer vloeistof aan je recept moet toevoegen. Het zorgt voor luchtige en zachte baksels, maar je hebt vaak extra eieren nodig om de structuur goed te houden. In dit recept zorgen de bananen en eieren voor de perfecte balans. Havermeel is ideaal voor cakes, pannenkoeken en koekjes.
Tips voor het bakken met havermeel
- Voeg voldoende vocht toe om uitdroging te voorkomen.
- Gebruik eieren om het baksel luchtig te houden.
- Combineer havermeel met andere meelsoorten zoals amandelmeel voor meer variatie.
- Experimenteer met kruiden zoals kaneel of speculaaskruiden voor extra smaak.
Langzaam garen voor het beste resultaat
Dit bananenbrood heeft even tijd nodig in de oven – bij mij duurde het ruim 1 uur en 10 minuten. Een hogere temperatuur kon, maar het brood werd snel bruin. ‘Low en slow’ werkt hier het beste.
Groot of klein – je kiest zelf
Dit recept is voldoende voor een groot cakeblik van 30 cm bij 10 cm. Liever twee kleinere vormen? Geen probleem! Het bananenbrood vriest goed in en blijft een maand houdbaar. Na die tijd wordt de structuur minder.
Buiten de koelkast blijft het drie tot vier dagen goed. In de koelkast zelfs tot een week. Met een lik boter blijft het heerlijk.
Extra smaak?
Wil je variatie? Voeg een eetlepel speculaaskruiden toe of een handvol gehakte walnoten. Dit suikervrije bananenbrood is ook heerlijk als ontbijt met fruit. Een kop thee erbij en je dag kan beginnen!
Bananenbrood met Havermeel
Heleen QuantrillIngrediënten
- 4 hele rijpe bananen
- 4 eieren
- 200 gram havermeel
- 1,5 tl bicarbonaat
- 1 tl zeezout
- 50 gram boter
- 3 el karnemelk of yoghurt
Instructies
- Verwarm de oven voor op160 graden.
- Neem een keukenmachine met messen en doe hier de bananen en eieren in en maal goed door.
- Voeg nu de overige ingrediënten behalve de karnemelk toe en maal tot er een glad beslag ontstaat.
- Als het beslag al vrij nat is, doe dan 1 el karnemelk er bij, anders kun je de 3 el zoals aangegeven gebruiken.
- Maal nog even kort en schenk dan het beslag dat lijkt op cakebeslag, in een ingevet cakeblik.
- Bak in 60 - 70 minuten gaar en goudbruin. Check of het bananenbrood gaar is door er met een tandenstoker in te prikken. Een schonen tandenstoker betekent een gaar bananenbrood.
- Laat even afkoelen in de vorm voordat je het brood er uit haalt.
16 reacties
Erica,
Sorry gevonden !! 160 gr
Er staat geen bak temperatuur bij ! 160 Gr net als cake ? Hoor t graag dankje
Hoe maken we hier een zuivelvrije variant van?
Kan ik de melk met citroensap ook vervangen door water of havermelk of haverroom met citroensap? En dan 1 op 1 vervangen of iets minder?
Havermelk is zo dun als water, maar kan helaas ook geen soya of amandelmelk gebruiken.
Warme groet, Inge
Hey Inge,
Gezien de hoeveelheid karnemelk die ik gebruik, zou ik haverroom gebruiken. Net wat je zegt, dat heeft een dikkere consistentie. Drie eetlepels en een theelepeltje citroensap is dan prima.
Groetjes!
Ik heb geen bicarbonaat.
Kan ik iets anders gebruiken?
Groetjes
Ja hoor, ene beetje bakpoeder is ook prima!
Hallo Heleen,
dank je (nogmaals ) voor je reactie, helaas niet pompoen ivm histamine en fruit met zetmeel, ik ga er iets anders op moeten vinden denk ik, maar heb al een beginnetje nu, moet lukken!
groetjes Jeanette
Hallo Helen,
kan ik ipv bicarbonaat en karnemelk (lactose/ koemelkeiwitvrij) ook wijnsteenbakpoeder gebruiken en ipv de bananen( histamineintolerantie) wat meer glutenvrije melk toevoegen?
groetjes
Jeanette
Hallo Jeanette,
Je kunt de bicarbonaat idd vervangen door wijnsteenbakpoeder. Maar ik zou niet meer melk toevoegen dan de hoeveelheid karnemelk die er aangegeven staat. Als je de bananen ook door melk vervangt, wordt het wel erg nat en denk ik niet dat hij goed gaart. Kun je de bananen misschien vervangen door een andere puree? Appelmoes of pompoenpuree misschien?
Groetjes,
Heleen
Ziet er goed uit Heleen ,is de havermeel ook te vervangen door Bijvoorbeeld amandel of boekweitmeel?
Groetjes Metske
Hoi Metske,
Jazeker! Gewoon 1 op 1 vervangen.
Groetjes
Heleen
Ik heb ‘m gemaakt en hij is heerlijk!
Lekker en makkelijk recept Heleen.
Grt Annie
Dankjewel!