Vandaag trakteer ik jullie weer op een gastblog over Besparen op je Boodschappen. Deze hele maand zullen jullie meerdere gastbloggers voorbij zien komen, elk met hun eigen inzichten en ideeën over besparen op boodschappen en gezond(er) eten. Geef ze dus een warm welkom en vraag ze het hemd van het lijf. Het woord is vandaag aan Anneleentje van Insalatina
Hallo lezers van Eet goed, Voel je goed! Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben Anneleentje, 24 jaar, en ik woon samen met mijn vriend in Den Haag. Ik ben dit jaar afgestudeerd als diëtiste en nu op zoek naar een leuke baan. Tot die tijd heb ik o.a. een baan op oproepbasis, mijn eigen blog (www.insalatina.nl), waar ik o.a. schrijf over puur en gezond eten en mijn moestuintje. Via de gemeente heb ik namelijk een moestuintje van 15 m2 kunnen bemachtigen. Dit is een heel klein stukje grond, maar voor mij, als beginnende moestuinierder, perfect.
Voorgaande jaren had ik alleen mijn balkon tot mijn beschikking, en hoewel je daar ook aardig wat op kunt verbouwen, is een moestuin toch een ander verhaal. Maar nu het seizoen er bijna op zit (en ik helaas mijn tuintje alweer moet verlaten eind oktober) kan ik met zekerheid zeggen dat ik niet meer zonder kan. Ik zeg wel eens dat werken in de tuin (of op het balkon) voor mij als een soort yoga werkt. Ik kan mijn gedachten even alleen op mijn plantjes richten en daarnaast geeft het me ook veel beweging, tuinieren is fysiek namelijk best zwaar! Het geeft ook veel voldoening om een plantje uit te zien groeien tot iets eetbaars. Tot slot bespaart het me een hoop geld op (biologische) boodschappen. En dat is het onderwerp waar ik jullie wat over wil vertellen.
Mijn moestuintje in juli. |
Om een moestuintje te starten zal je een klein beetje moeten investeren, want je hebt natuurlijk een stukje grond nodig. De ideale situatie is het hebben van je eigen tuin, dat is namelijk ‘gratis’. Dat is voor mij nog een droombeeld helaas! Ook kun je soms een volkstuintje huren via de gemeente of via een volkstuinvereniging. Even zoeken op internet levert vaak al resultaat op. Of misschien mag je de overwoekerde tuin van je buurvrouw wel opknappen en daarvoor in de plaats een stukje moestuin voor jezelf creëren? Soms zijn er enorme wachtlijsten en is het huren van een volkstuin niet bepaald goedkoop, dit is een keuze die je kan maken. Naar mijn mening is dit met een beetje geluk helemaal niet nodig! Ik betaalde 27 euro voor mijn moestuintje, welke ik mag gebruiken van maart tot oktober. Mocht het echt niet lukken, kun je altijd je balkon gebruiken, er zijn namelijk ook enorm veel groenten en fruit te verbouwen op je balkon in potten of bakken.
Als je een moestuin hebt kunnen veroveren heb je natuurlijk ook plantjes nodig. Hiervoor kun je kant- en klare plantjes van het tuincentrum gebruiken, maar het leukste (en goedkoopste) is zelf zaaien. Afhankelijk van hoe strikt je bent qua eten, duurzaamheid etc., kun je hier bijvoorbeeld biologische zaden voor gebruiken, maar ook zaden van bijvoorbeeld Action. Ik vind het zelf wel fijn en leuk om te weten waar mijn zaden vandaan komen en dat mijn groenten uiteindelijk echt 100 procent biologisch zijn, maar dit hoeft natuurlijk niet per se. Hier besteedde ik zelf zo’n 20 euro aan. Ik heb echter nog genoeg voor de komende paar jaar, dus per jaar besteed ik eigenlijk nog minder. Maar laten we zeggen dat ik als investering 50 euro in totaal heb besteed. Mocht je zelf een tuin hebben en geen duurdere zaden kopen, dan ben je met 5 euro al goed op weg.
Goed, tot zover de investering. Benieuwd naar wat mijn opbrengst tot nu toe is? Dit is dus de oogst van een stukje grond van slechts 15 m2:
– 17 (vaak grote of enorme) courgettes
– 28 wortels
– 45 uien
– 135 tomaten
– Sla waar ik elke dag van kon eten
De oogst op een dag in juli. |
Ook heb wat geëxperimenteerd met kikkererwten, erwtjes en spinazie. Geen groot succes, maar toch een bescheiden oogst! Op dit moment staat er nog boerenkool, broccoli en een hoop wortels in mijn tuintje. Ook hoop ik nog wat spinazie te kunnen oogsten.
Ik hoef denk ik niet uit te leggen dat ik met 50 euro nu al heb geoogst voor een veel groter bedrag. Ik denk dat als ik mijn opbrengst bij een biologische winkel had gekocht ik zeker het driedubbele kwijt was geweest. En dan heb ik het abonnement voor de yogaschool nog niet eens meegerekend…Ik heb natuurlijk maar een klein stukje grond, maar stel je voor, wat voor opbrengst je haalt uit een groter stuk grond?
Ik raad dus iedereen aan om je eigen groenten en fruit te gaan verbouwen. Het is niet zo moeilijk als het soms lijkt, je hebt echt niet per se speciale apparatuur of mest nodig. Het is even uitzoeken wat wel en niet werkt en als iets mislukt is dit echt geen ramp. Zo leer je elk jaar weer iets bij, waardoor je het jaar er op een nog grotere opbrengst hebt. Niet te vergeten is dat je op deze manier ook weer wat bijdraagt aan een duurzame samenleving. Helaas komt de winter er aan, maar er is altijd iets te doen in de moestuin. Zo kan je nu bijvoorbeeld want teentjes knoflook planten (evt. in een pot), dan heb je in het voorjaar verse bollen knoflook! Naast het verbouwen is bijvoorbeeld een Vlinderstruik kopen of een Hortensia ook een mooie aanwinst voor alle vlinders die het aantrekt;)
Ik hoop dat ik jullie een beetje enthousiast heb kunnen maken met mijn verhaal! Mocht je tips nodig hebben, vraag het gerust of kijk eens op mijn blog of op facebook.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Toen onze kinderen niet meer in de houten zandbak gingen heb het witte zand door zwart omgeruild. De bak stond gewoon op ons terras. Samen tuinieren in de moestuin was erg leuk. In ons volgende huis wil ik de tuin zelf wat meer gaan gebruiken als moestuin.
Groet, Sabine
Belinda van Loon zegt
SUPER verhaal Anneleentje! Wel vreemd dat je 4 maanden niet in je tuintje mag, wintergroenten als boerenkool zijn nl. het lekkerst als er vorst overheen is geweest (de plant concentreert zijn suikers dan), dus oogst je die in de wintermaanden. Maar heel inspirerend, ga door!!
Anneleentje zegt
Dankjewel voor je leuke reactie! 🙂 Ik vind het ook heel jammer, maar blijkbaar is het nodig! Ik moet me volgend jaar ook weer gewoon opnieuw inschrijven, dus misschien om iedereen een kans te geven, de betalingen zeker weten te ontvangen of de grond vruchtbaar te houden o.i.d.?
Noortje zegt
Een leuk stukje waar ik me helemaal in kan vinden.
Ik moestuinier nu voor het 4e jaar in 2 moestuinbakken.
En of het geld scheelt! Boodschappen beperk ik nu tot hooguit 2 x per week, want we smikkelen uit de tuin.
Wil je jouw inspanningen beperken (door tijdgebrek), denk dan eens aan een ‘makkelijke moestuin’ , dat is moestuinen in verhoogde bakken, minder werk, praktisch geen onkruid plukken/trekken, en je hebt maar heel weinig zaad nodig.
Kijk maar eens op http://www.makkelijkemoestuin.nl , dat sluit perfekt aan op dit stuk van Anneleentje.
groetjes
Kirsten van Dijk zegt
Voor volgend jaar: Courgette’s zijn op hun smakelijkst als ze op ‘supermarktformaat’ zijn (-; supergrote courgettes zijn leuk, maar als je voor de smaak gaat kun je ze beter eerder oogsten!
Moestuinen zijn leuk! Ik kom van een boerderij en m’n ouders hebben nogsteeds een moestuin. Ik woon op kamers dus heb uberhaupt geen tuin/balkon (mijn kamer is evengroot als jouw moestuin, hahahaha!) Maar ik wil later zeker een tuintje! Vooral omdat je inderdaad lekker je zelf je groenten kan verbouwen en die smaken altijd lekkerder!
Anneleentje zegt
Je hebt helemaal gelijk Kirsten, maar ik hield ze gewoon niet bij, ze groeien zo snel, vandaar! 😉 Wat heerlijk om een ouders met een boerderij te hebben, lijkt me heel leuk!
adrielle de hoog zegt
Wat een ontzettend leuk stukje. Enthousiast geschreven en het werkt aanstekelijk, jammer (sowieso) dat we nu richting de winter gaan. Ik heb het voornemen om het komende voorjaar mijn tuintje vol te zetten met potten met groenten. Denk je dat courgette en peen ook in pot te kweken zijn? Graag je advies. Groetjes, Adrielle
Anneleentje zegt
Dankjewel voor je positieve reactie!! Courgette en peen zijn zeker goed te doen in pot! Eigenlijk kan vrijwel alles, gewoon proberen 🙂
Anonymous zegt
En hoeveel tijd per week kost het dan om in de tuin te werken? Met jouw bescheiden 15m2? Ik heb zelf alleen tijm op het balkon staan en heb ooit een tomatenplant gehad, maar daar kwamen niet zoveel tomaten vanaf (wel hele lekkere!).
Mariska
Anneleentje zegt
Helemaal niet veel Mariska! Je kunt er eigenlijk zoveel aan doen als je zelf wilt..Planten groeien namelijk vanzelf. Een beetje onkruid is niet erg, een beetje water in een warme periode is wel fijn. In het begin zul je ook wel wat tijd moeten maken om wat te zaaien. Maar met een paar uurtjes per week kun je al heel veel doen. Tomatenplanten zijn best moeilijk te houden in Nederland, je moet er erg geluk mee hebben. Maar ze zijn inderdaad veel lekkerder!
Annemieke V. zegt
Een belangrijke bij tomatenplanten is dat je ze goed dieft (de stiekeme scheuten tussen de hoofdtak en een zijtak weghalen) en na vijf takken (met bloemetjes = vruchten) de top eruit haalt. De tomaat kan zo de het water uit de grond goed verdelen over de vijf takken en dat levert dan grote en goede tomaten op. Maar als er heel veel zijscheuten zijn (met allemaal bloemetjes) en een immens grote en hoge tomatenplant, dan kan de plant het vaak niet aan en komen er of geen tomaten of maar hele kleintjes aan.