Appels zijn nu volop in seizoen. Ze kosten bijna niks of zijn ergens voor niks zelf te plukken. Maar dan… Zoveel appels eet je niet snel genoeg op. Tijd dus voor wat heerlijke recepten met appels! Hanneke van De Gulle Aarde deelt deze graag met jullie. Veel kijk- en leesplezier!
Appels in de keuken.
Wat zou het mooi zijn als je het hele jaar door een rijpe appel zo van de boom zou kunnen plukken. Een mooie rode appel (want hoe feller de kleur hoe gezonder), vol sap, voedingsvezels, vitaminen enz.
Maar nee……in de herfst vallen alle appels (niet ver) van de boom en kunnen, in een goed jaar, de volle kratten zich opstapelen in de schuur.
Gelukkig zijn sommige rassen erg lang te bewaren en het schijnt ook nog eens zo te zijn dat een appel, in tegenstelling tot andere fruitsoorten, niet zo heel veel aan voedingswaarde verliest naarmate ze langer liggen.
Toch zullen er ook heel wat appels zijn die vragen om directe verwerking omdat ze een beetje aangevreten zijn door de vogels of de woonplaats zijn van een wormpje. Dit kan een grote uitdaging zijn die vraagt om enige creativiteit………………
Graag wil ik dan ook als gastblogger hiervoor een aantal van mijn ideetjes en recepten geven waarin een, al dan niet gave, appel centraal staat.
Recepten die natuurlijk ook gebruikt kunnen worden als je zelf geen appelboom hebt en je voor je appels afhankelijk bent van de plaatselijke buurtsuper.
Iedereen heeft immers wel eens een appel op de fruitschaal liggen die je liever niet meer ‘zo uit het vuistje’ wilt eten maar die nog te goed zijn om op de composthoop te belanden.
Je kunt de appels drogen door ze na het schillen in niet te dikke plakken te snijden. De klokhuizen verwijder je met een appelboor. Je kunt ze eventueel besprenkelen met wat citroensap als je ze graag blank wilt houden of kort onderdompelen in een zoutoplossing (10 gram zout op 1 liter water). Nodig is dit niet.
Je kunt ze, na droogdeppen, drogen in een oven met de deur op een kier. De temperatuur stel je in op 50 graden. Je kunt de appelschijfjes ook drogen op een warme plek bij de kachel of centrale verwarming. Leg ze op een bakblik of rijg ze aan een touwtje en hang ze op. Ze zijn goed als ze een beetje rimpelig zijn maar nog wel zacht aanvoelen.
Op bijna dezelfde manier kun je ook appelchips maken. Snij daarvoor hele dunne plakjes van de appel, bestrooi deze appelschijfjes met wat kaneel en citroensap en leg ze op een velletje bakpapier. Ze gaan ongeveer twee uur in een oven van 100 graden en zijn klaar als ze helemaal knapperig zijn. Je hebt nu een gezonde snack die je zo’n drie dagen kunt bewaren. De schillen gooi je natuurlijk niet weg, daar zitten de meeste gezonde stoffen in! Je kunt ze óók drogen, op dezelfde manier als hierboven beschreven.
Hier kun je weer een heerlijke verwarmende herfstthee van zetten door een handvol schillen te overgieten met kokend water en dit, samen met een kaneelstokje of een snuf kaneelpoeder te laten trekken. Je moet er wel even de tijd voor nemen, hoe langer deze thee staat te trekken, hoe lekkerder het wordt. Drink het gezoet met een lepeltje honing en eventueel een scheutje citroensap.
Deze thee stimuleert je maag en je nieren en kan ook koud gedronken worden.
Nog geen schillen gedoogd en toch zin in een kop appelthee?
Dan kan je het ook maken van een hele, in stukjes gesneden, verse appel. Het klokhuis kan er dan gewoon bij in.
Appels wecken is ook een prettige manier om gedurende een hele lange tijd van je oogst te kunnen genieten. Volg daarvoor de algemene regels voor het wecken. Zelf doe ik er voor het gemak gelijk ook al rozijnen en kaneel bij, een appeltaart of appelflap is op deze manier wel heel snel gemaakt. Je weckt deze appelstukjes gedurende 30 minuten bij 90 graden waarbij het wel belangrijk is dat je de temperatuur in de gaten houdt. Als het te heet wordt dan heb je geen appelstukjes meer maar appelmoes ;-).
Appelmoes en appelsap kun je op eenzelfde manier wecken. Je inmaak is dan in principe onbeperkt houdbaar.
Appelazijn is ook eenvoudig thuis te maken.
Wanneer appels gaan gisten worden de suikers omgezet in alcohol. Je hebt dan wijn! Als er lucht bij deze wijn komt wordt dit alcohol omgezet in zuur. Appelazijn is dus eigenlijk niets meer of minder dan zure wijn. Vin Aigre (het Engelse woord voor azijn) betekent in het Frans dan ook letterlijk ‘zure wijn’.
Om appelazijn te maken doe je de schillen, klokhuizen of in stukken gesneden appels in een glazen pot en je vult de pot met water tot de stukjes onderstaan. Om de appelstukjes goed onder water te kunnen houden is het soms nodig ‘iets zwaars’ op de schillen te leggen.
Sluit de pot af met een (thee)doek om te voorkomen dat er ongerechtigheden in komen.
Zet het op een plekje op kamertemperatuur en de appelstukjes zullen gaan gisten. Je kunt zien dat er kleine belletjes opstijgen in de pot. Na zo’n twee weken kun je bovenop een laagje zien drijven (gebeurt niet altijd)
De appelazijn is nu klaar. Je kunt het zeven en in flesjes bewaren. Een enkele keer, vooral als de appels veel suiker bevatten, kan het gebeuren dat de gisting in de fles nog even doorgaat. Dit kan voor een hoop rotzooi zorgen in de keuken bij het openen van de fles omdat de inhoud er met veel kracht uit zal vliegen (denk aan een geschudde fles met cola). Dit kun je voorkomen door de flessen af te sluiten met een kurk en rechtop te bewaren. Als er dan teveel druk ontstaat zal de kurk omhoog gedrukt worden. Je kan de fles dan een aantal dagen open laten staan voordat je de kurk opnieuw plaatst.
Appelbrood is ook erg lekker om te maken. Het leuke van dit recept is dat je het idee hebt een taartje te eten.
Je hebt maar 1 of 2 appels nodig en een beetje brooddeeg naar keuze. Als het deeg klaar is rol je het uit tot een platte lap en dan snij je er lange stroken van. Snij de appels in dunne stukjes en wentel ze even door wat kaneel met eventueel wat suiker. Vul nu een bakvorm met reepjes brooddeeg afgewisseld met stukjes appel. Laat het nog een half uurtje narijzen en bak hem dan 20 minuten in de oven bij 220 graden.
Klik hier voor het volledige recept.
Appeltaart-appeltjes, zijn bij ons thuis favoriet.
Om deze ‘gebakjes’ te maken heb je gave appels nodig die best een beetje rimpelig mogen zijn.
Je snijdt een kapje van de appels af en holt ze met een lepel uit. Je vult ze weer met je eigen appeltaart vullingrecept. Daarna gaat er een vlechtwerkje van deeg overheen.
De appeltjes worden in een schaal gezet met een heel klein bodempje water en daarna ga ze 40 minuten in een oven van 180 graden. De eerste 20 minuten even afdekken.
Klik hier voor het volledige recept.
En dan toch ook nog even een tip uit grootmoeders tijd:
Bij dunne ontlasting en diarree rasp je een appel fijn en, belangrijk, je laat hem staan tot hij helemaal bruin is geworden. Dan strooi je er een beetje kaneel over en je eet de appel langzaam op het liefst op de nuchtere maag. Je kunt dit later op de dag nog een keer herhalen.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Beair Griles zegt
Leuke tekst hier! Ik ben op zoek naar een aanrechtblad van keramiek, graniet of composiet en vroeg me af of jullie betere prijzen weten te vinden online dan natuursteen-werkblad.be/keukentabletten/. Ik ga namelijk een nieuw aanrechtblad kopen
Katherine zegt
Shiver me timbers, them’s some great inoramotifn.
Nicky Lenting zegt
Wat een leuke blog!
De appelazijn en het appelbrood gaan zeker op mijn lijstje om te maken!
jenlon zegt
Zojuist een lading rode appeltjes van de buuf gekregen die volgens haar niet zo lekker zijn om te eten maar wel geschikt voor andere toepassingen. Wat een geluk dat je nu net gisteren dit blog geplaatst hebt. Daar kan ik mooi inspiratie vandaan halen!
jenlon zegt
Even geproefd en ze smaken prima! Dat gaat helemaal goed komen.
KrappeKas KK zegt
Leuke ideetjes voor de appels! Kreeg net van de week en vandaag wat appels dus ik kan mooi aan de slag vanavond of morgen…dankjewel!
Anonymous zegt
Nog geen pinterest icoontje gevonden helaas; ik zou dit heel graag willen pinnen om het op een later moment te maken 🙂
Anonymous zegt
En dan is het zo jammer dat ik allergisch ben voor appels. Als ik een appel schil voor de kinderen moet ik daarna meteen mijn handen en het mes wassen, als ik dit niet goed doe krijg ik een vreselijke reactie. Maar als het verwerkt is zoals appelmoes en appeltaart kan het wel. Zou een gedroogde appel ook kunnen? Ben te bang om het uit te proberen maar vind het wel heel vervelend.
groetjes
Janneke
Anonymous zegt
Beste Janneke,
Waarschijnlijk gaat gedroogd ook goed. Je zou ook kunnen proberen om een soort appelcompote te maken. Zodra de appels verwarmd zijn en wat zachter zijn geworden, is de allergische reactie vaak ook al weg. Ik hoop tenminste dat dat voor jou ook geldt!
Ikzelf heb ook een fruitallergie, maar ben erg blij met mijn medicijnen. Anders zou ik zó weinig zelf kunnen eten! (Maar ja, elk voordeel heeft óók z’n nadeel, ik weet het…)
Eddie en Josee zegt
Hoi Janneke, weet je dat er twee allergeen-vrije appels zijn: de santana en de Elise? niet altijd en overal verkrijgbaar, maar misschien fijn voor jou! En misschien de tip van hierboven – dat zou fijn zijn als je net iets meer weer kunt! Ik heb een dochter met een zeer beperkt dieet – ook geen fruit, en weet hoe lastig het is! Groetjes, Josee
Daantje zegt
Nooit geweten dat je zoveel kan met appels!! Zelf vind ik het altijd lekker om een appel in partjes te snijden en dan wat kaneel en suiker eroverheen te doen…. Vervolgens een minuutje in de magnetron, en dan heb je lekker warme appel met kaneel en suiker…. Superlekker!!
Anonymous zegt
Leuke gastblog zeg! Appelbrood..dat ga ik zeker eens proberen!
En weer een blog om te volgen;-)
Herboristerijtje zegt
Oh wat leuk! Ik ga zeker eens appelazijn proberen maken!! =D
Suzanna zegt
Leuke blog! Deze ga ik volgen!