Al vaker heb ik geschreven over het belang van een gezonde darmflora voor volwassenen, kinderen en baby’s. Een groot deel van ons immuunsysteem bevindt zich in de darmen, dus ervoor zorgen dat het zo gezond mogelijk is, is volkomen logisch. We doen goed ons best om dit te bewerkstelligen door gefermenteerde voedingsmiddelen te eten, suiker te elimineren en het nemen van een goeie kwaliteit probiotica. Maar de darmflora van baby heeft een speciale benadering nodig.
Ik krijg best regelmatig de vraag of baby’s probiotica zouden moeten krijgen, welk type en hoeveel. Vandaag wil ik daar wat dieper op in gaan. Opmerking: ik ben geen dokter of kinderarts. Als jouw kindje duidelijk meer behandeling nodig heeft dan alleen een goed probiotica, neem dan een specialist in de arm. Dit artikel is bedoelt ter informatie, niet als medisch advies.
Hoe de darmflora van baby bevolkt wordt
Waar komen de bacteriën die nodig zijn voor baby in eerste plaats vandaan? Er zijn een drietal bepalende factoren:
Pre-Nataal
Experts dachten voorheen dat de baby zich in een volledig steriele omgeving begaf binnen in de baarmoeder. Er zijn nu aanwijzingen die dat tegenspreken. En het lijkt er zelfs op dat baby al in de buik blootgesteld wordt aan gunstige bacteriën. Hier is meer onderzoek naar nodig, maar het is al wel een goeie aanleiding voor moeders-in-spe om hun eigen darmflora zo optimaal mogelijk te maken of te houden!
Tijdens de Geboorte
Wanneer baby vaginaal geboren wordt, komen de bacteriën van moeder via het gezichtje uiteindelijk in de darmen terecht. Jouw darmflora is dus het beginpunt voor de darmflora van je kindje. Nog een reden om ervoor te zorgen dat jij ook een gezonde darmflora hebt!
Word je kindje – net als ik – met de keizersnee geboren, dan mist het dus die cruciale eerste aanraking met jouw bacteriën. Waar ze tegenwoordig naar kijken, is in zo’n situatie bacteriën van de moeder alsnog in het mondje en de neus van baby te smeren, maar dit schijnt niet net zo’n boost te geven als bij een vaginale geboorte, dus meer onderzoek is nodig. Evengoed: vraag ernaar bij je verloskundige, mocht dit je interesse wekken.
Via Borstvoeding
Na de geboorte wordt het microbioom van baby verder aangemaakt via borstvoeding. Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die baby nodig heeft voor een optimale gezondheid en het bevat ook levende enzymenen en gunstige bacteriën.
Wat moeder eet (en de omgeving waarin ze leeft) zijn bepalend voor de microbische samenstelling van de borstvoeding. Wat je eet en wat je doet om bijvoorbeeld stress te reduceren en goed te slapen, zijn positief van invloed op je borstvoeding. Maar dit geldt dus ook in negatieve zin.
(Een korte opmerking voordat we verder gaan: Ik realiseer me terdege dat lang niet alle mama’s zelf kunnen of willen voeden. Het is niet mijn intentie om moeders die voor flesvoeding kiezen te stigmatiseren, want flesvoeding kan echt enorm uitkomst bieden. Deze informatie geef ik puur om inzicht te geven in hoe de darmflora van baby opgebouwd wordt.)
Hoe beïnvloedt de Darmflora Baby?
Ga eens op kraamvisite of naar een kinderverjaardag met plenty moeders, oppassers en grootmoeders en de verhalen over eczeem, allergieën, kolieken en krampjes bij baby’s zijn niet van de lucht. Deze klachten zijn veelvoorkomend, maar worden dus grotendeels veroorzaakt door een slecht werkende darmflora. Net als bij volwassenen, helpt een gezonde darmflora dit soort klachten te minimaliseren of zelfs te voorkomen.
Vaak wordt er dan gekeken naar de voeding die baby krijgt en wordt de flesvoeding aangepast of gaat moeder op een aangepast dieet om bepaalde voedingsmiddelen te voorkomen. Dat is een goeie eerste stap. Een tweede stap zou dus eigenlijk ook moeten zijn, te zorgen dat de darmflora van baby een boost krijgt. Gelukkig is dit helemaal niet moeilijk!
Natuurlijke manieren om de Darmflora van Baby een Boost te geven
Als jij vermoedt dat de darmflora van je baby inderdaad wel wat extra’s kan gebruiken, dan zijn er een aantal dingen waar je aan kunt werken:
Bij Borstvoeding: Pas je eigen dieet aan
Ik noemde het net al even en zelf heb ik dit ook gedaan met onze twee kids: dieet aanpassen. Je doel hierbij is niet alleen om krampjes te voorkomen, maar ook om jouw melk zo optimaal mogelijk te maken.
Voedingsmiddelen die de darmflora gunstig beïnvloeden zijn:
- Bouillon – Gelatine en collageen in bottenbouillon helpen de darmwand te herstellen en glutamine helpt het te versterken. Ik maak het van kip en hier lees je hoe ik dat doe.
- Gefermenteerd voedsel – Yoghurt, gefermenteerde groenten en waterkefir zijn voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen en een ge-wel-dige bron van probiotica. Ze zijn niet moeilijk zelf te maken en kunnen heel eenvoudig in het dagelijks eetpatroon opgenomen worden.
- Groenten – Groenten zijn onmisbaar in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Gekookte groenten zijn licht verteerbaar en geven weinig darmklachten.
- Omega-3 van krill of visolie – Kies voor wilde vis en vul aan met een goed supplement.
- Vitamine D – Vitamine D is nodig voor een gezond afweersysteem. Ga lekker de zon in (niet te lang, niet direct smeren zodat de huis het op kan nemen) en kies voor een goed supplement als de ‘R’ in de maand zit.
Verder is een gevarieerd en gezond voedingspatroon in het algemeen erg belangrijk tijdens (en voor!) de zwangerschap en wanneer je borstvoeding geeft. Deze principes kun je ook toepassen wanneer baby er aan toe is om vast voedsel te gaan eten. Wees voorzichtig met granen omdat die slecht verteerd worden en klachten kunnen geven. Eerste (pre- en probiotische) hapjes kunnen bijvoorbeeld bouillon, avocado of zoete aardappel zijn.
Ik neem aan dat ik hier niet hoef te wijzen op het belang van terughoudend te zijn met suiker, geraffineerde producten en sterk bewerkt eten 🙂
Bij Flesvoeding: Overweeg een supplement
Wanneer je niet in staat bent om borstvoeding te geven (of het advies hebt gekregen zo’n supplement te geven), kun je baby ook een probiotica supplement geven. Bio-Kult Infantis kan al vanaf 3 maanden gegeven worden en is zo ontwikkeld dat zelfs baby’s met zeer gevoelige darmen het kunnen verdragen. Toedienen is echt heel simpel: open een capsule en strooi de inhoud in het mondje vlak voordat je gaat voeden. Je kan het ook op het laatst door de melk doen.
Probiotica voor Baby – Conclusie
Een gezonde darmflora is dus ook voor baby erg belangrijk en dit kan op verschillende, eenvoudige manieren tot stand gebracht worden. Wanneer je baby klachten blijft houden of je vermoedt dat er meer aan de hand is: blijf er niet mee tobben, maar zoek hulp. En net zo belangrijk: Voel je niet schuldig! Samen met een professional kijken naar wat er aan scheelt, zou je inzichten kunnen geven waar je zelf mogelijk nooit aan gedacht had. Dus schroom niet en vraag hulp.
PS. De foto van dat dot van een kind is Marjanne van ons 🙂
Rens zegt
Bedankt voor je artikel!
Het verbaast me dat er zo weinig over gesproken wordt en dat ook metname lactatiekundigen zeggen dat het niet uitmaakt wat je als moeder eet.. Mijn kleintje had vreselijke krampen in de eerste weken tot een maand of 3. Vreemde luiers, veel onzekerheid. Ik ben zelf met zuivel gestopt toen en dat leek wel te helpen.. Inmiddels is ze een jaar en geef ik nog steeds bv. omdat ik denk dat dat het beste is alleen nu lees ik dan het stuk over wanneer je eigen flora niet optimaal is etc. Zou ik toch graag met een specialist verder willen kijken. Heb je een goed adres??