Bieten zijn heerlijk en prachtig! Het seizoen komt er weer aan, ik heb zelfs al twee bietjes volgroeid in mijn groentetuin, en na al het poetsen in huis is het deze week tijd om even weer tot onszelf te komen. Gezond eten staat dan natuurlijk op nummer 1!
Bieten zijn ontzettend gezond en zouden regelmatig gegeten moeten worden als ze in seizoen zijn. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen en zijn erg makkelijk zelf te kweken. In de winkel zien we meestal alleen de rode biet, maar wist je dat bietjes ook roze en zelfs geel kunnen zijn? Bietjes zijn heerlijk zoet en kauwen lekker weg. Veel kleine kinderen zijn er dan ook gek op. Mijn kieskeurige dochter eet er gerust een bordje van leeg!
Bieten zijn erg gezond omdat ze op een milde manier je lichaam helpen te ontgiften. Bietensap wordt aanbevolen als je een sapvasten kuur gaat doen en bieten houden je darmen schoon.
Je kan bieten zowel rauw als gekookt en gegrild eten. Vaak wordt de rauwe biet verwerkt tot sap, maar sommigen vinden de smaak dan wat te sterk. Probeer het dan eens te mengen met wortelsap en appelsap om een iets minder uitgesproken smaak te krijgen.
Als je bietjes koopt uit de winkel, let er dan op dat ze stevig aanvoelen (dit geldt voor rauwe bieten). Net als aardappels verliezen bieten vocht wanneer ze oud worden en de huid voelt dan sponzig aan. Bewaar bietjes in de koelkast of in een koude kelder als je die hebt. Het groen van bietjes kun je ook eten. Let er dan op dat het groen nog echt groen en niet gelig is.
Om echt te profiteren van alle gezondheidsvoordelen van bieten, kun je het beste voor biologische of zelf gekweekte bieten kiezen. Wij planten elk jaar bietenplantjes in de moestuin en hoewel de bietjes dan niet groot zijn, smaken ze wel heel erg lekker en liggen ze na het oogsten binnen een half uur op ons bord. Als jou het ook leuk lijkt om bietjes te kweken, kun je zaadjes nu binnen uitzaaien en half mei, als de plantjes twee of drie blaadjes hebben, overplanten in de moestuin.
Toch niet overtuigd van bietjes? Nare herinneringen aan weeë, zoetige bietjes met een speklapje uit je jeugd? Niet meteen opgeven! Ik heb een tiental heerlijke recepten met bietjes verzameld uit gezond blogland en deze mag ik vandaag met jullie delen.
En kom morgen terug, want dan deel ik twee heerlijke lunchrecepten met bietjes!
Met dank aan alle bovengenoemde dames voor het gebruiken van hun prachtige foto’s en de recepten!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Roos zegt
Ik kook bietjes en rasp ze, met teentjes knoflook uitgeperst. Dan wat olie, peper en zout en het is heerlijk!!
Jolanda zegt
Bedankt voor deze links naar heerlijke recepten. Ik vind bietjes erg makkelijk en lekker, maar had niet zo veel variatie erop dus eet ze niet zo vaak.
Anonymous zegt
Ziet er lekker uit! Ook erg lekker: bietensoep! Ui fruiten met knoflook, paprika even meebakken, bouillon en bietjes erbij en even doorlaten koken. Daarna pureren, makkelijk en erg lekker!
Groet,
Desirée
Diana zegt
Ik hou echt van bieten, je kunt er zo veel mee! 🙂
@Kelly: Het recept dat je noemt is van mij! haha 😉 Leuk 🙂
Kelly zegt
Ik kwam laatst ook nog een ander leuk recept tegen met rode bieten: knalroze flensjes!
http://www.getrouwdmetkinderen.nl/2013/09/08/knalroze-flensjes-suikervrij-zuivelvrij-glutenvrij/
Iris, De Voedzame Keuken zegt
Geweldig overzicht zo, heerlijk! En erg leuk dat mijn gezonde kvas er ook tussen staat! De bietjes van mijn tuin zijn allang op, maar gelukkig kan ik ze nog prima bij onze natuurvoedingswinkel kopen. Ik ga vast een paar van deze recepten uitproberen!