Zoals beloofd vandaag twee recepten, ook weer op basis van bieten, maar nu specifiek voor de lunch. Lekker om mee te nemen naar werk of gewoon om thuis van te genieten. De recepten komen bij Barbara Eet en EetPaleo vandaan en ik heb deze twee recepten speciaal voor mijn lezers uitgetest.
Ja, ik heb heel wat voor jullie over 😉
Op Facebook zei een aantal van jullie niet zo gek te zijn op bietjes, en smaken verschillen gelukkig! Toch vond ik deze recepten niet heel sterk naar biet smaken. Wel hadden ze die spectaculaire kleur plus de voedingswaarde van bieten. Als je dus niet zo heel erg weg bent van bieten, maar ze wel wil proberen vanwege de gezonde eigenschappen, zijn dit twee recepten waar je mijns inziens heel goed mee uit de voeten zou kunnen!
Ik heb twee varianten op het pannenkoekrecept gemaakt. De eerste had ik van het weekend al gemaakt en morgen krijg ik extra kinderen te eten, dus heb ik een stapel bietenpannenkoekjes gemaakt om in te vriezen. Deze heb ik met speltmeel gemaakt. Het resultaat was zo verrassend in beide gevallen, dat ik beide recepten graag met jullie deel!
Bietenspread
300 gram
3 gekookte bietjes
2 el mayonaise
klein knoflookteentje
2 medium lente uitjes
2 tl citroensap
1/4 van een grote appel
peper
zout
olijfolie
- Schil de bietjes en snij de lente-uitjes fijn.
- Doe alles in een blender en maal een aantal keer tot er een gladde massa ontstaat.
- Zet de spread in de koelkast zodat de smaken een tijdje goed kunnen inwerken.
- Lekker op zelfgemaakte crackers of toast.
Bieten Pannenkoekjes Glutenvrij
15 stuks
3 gekookte bietjes
1/2 appel
4 eieren
2 el kokosmeel
1/2 tl kaneel of koekkruiden
Snuf zout
Kokosolie om in te bakken
- Doe de bietjes, appel en eieren in een blender en pureer goed.
- Voeg de kokosmeel, kaneel en zout toe en maal nog even goed tot de klontjes er uit zijn.
- Zet het beslag even apart.
- Verhit in een koekenpan wat kokosolie.
- Verdeel met een saus- of juslepel kleine hoopjes beslag in de koekenpan en bak ongeveer 4 minuten.
- Draai de pannenkoekjes om en bak nog een minuut ofzo.
- Herhaal tot het beslag op is.
- Serveer deze bietjes met extra kokosolie, boter, vers fruit of appelmoes.
- Deze pannenkoekjes kun je ook goed invriezen!
Bieten Pannenkoekjes met Spelt
20 – 25 stuks
200 gram speltmeel
100 gram speltbloem
1/2 tl bicarbonaat
1/4 tl zeezout
3 bietjes, gekookt en geschild
125 ml karnemelk
2 eieren
Boter of kokosolie om in te bakken
- Zeef de eerste vier ingrediënten in een ruime kom.
- Doe de bietjes in een blender en pureer deze.
- Voeg de karnemelk en eieren toe en maal nog even kort.
- Schenk het bietenmengsel bij het meel en roer goed door met een garde.
- Het beslag moet pannenkoekbeslag lijken. Als het te dik is kun je een extra ei of karnemelk toevoegen.
- Verhit een beetje boter of kokosolie in een koekenpan.
- Verdeel het beslag in kleine hoopjes, ter grootte van een American Pancake, in de pan.
- Bak op middelhoog vuur tot de bovenkant droog is en belletjes vertoont.
- Draai de pannenkoekjes om, bak nog een minuut ofzo en leg ze vervolgens op een bord.
- Herhaal dit tot het beslag op is.
- Deze pannenkoekjes kun je invriezen!
- Serveer met Rode Vruchtensaus
Nou, volgens mij hebben we nu toch wel genoeg bietenrecepten om weer een tijd vooruit te kunnen!
Welke groenten zouden jullie graag een tijdje in de spotlight willen zien en waarom? Deel het hieronder, ik doe graag nieuwe ideeën op!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Mirjam zegt
Hoi, ik heb zojuist de bietenpannenkoekjes gemaakt, de glutenvrije
Ik had fijne kokos ipv kokosmeel maarik denk dat kokosmeel meer binding had gegeven.
Dus na wat misukte paarse rommel heb ik er wat speltmeel aan toegevoegd toen ging het wel beter.
Als variant ga ik de volgende keer in het mengsel ook banaan toevoegen, lijkt me lekker en geeft ook wat binding.
Toen ik uiteindelijk lukte om de pannenkoekjes te bakken…was het in no time op!
Ik had er stukjes banaan bij, mandarijn en gemengde rode bessen uit de diepvries.
Stroop erop leek ons niet wat maar honing er ook nog overheen….JAMMIE!
Volgende keer gebruik ik boekweitmeel ipv speltmeel zodat het toch weer glutenvrij is! 🙂
Bedankt voor de leuke recepten!
Kapassie zegt
Kan je bicarbonaat ook vervangen door Wijnsteen(zuur)bakpoeder?
Iris Maier zegt
Ik ben Heleen niet, het is dus niet mijn recept, maar ik denk het haast wel! Wel is bicarbonaat stukken goedkoper dan wijnsteenzuur bakpoeder…
Yelena Yeli zegt
Wist je dat er een groot verschil zit tussen bietjes van kleigrond of van zandgrond. De eerste zijn veel lekkerder van structuur en zoeter. Zitten we hier goed op de zware klei 😉
Ben gek op bietjes, maar helaas verdraag ik ze niet.
Anonymous zegt
Ik vind witte kool zo’n lastige… Blijft altijd liggen.
Zit hier net aan een bietensmoothie: Biet, peer, appel, bleekselderij en wat peterselie en kaneel. In het glas nog wat lijnzaad erbij. Lekker!! Groeten, Marianne
Anonymous zegt
Leuke bietenrecepten………….. ik kom vaak niet verder dan gekookte bietjes ( of krootjes zoals wij ze thuis noemen >) maar nu weer nieuwe inspiratie , dank je wel !
Wat dacht je van Venkel ? ook zo,n groente waar je veel mee kan doen , gezond en lekker is. Afgelopen weekend nog een heerlijke venkelsoep gemaakt met portobello,s erin , heerlijk !
Succes weer .
Groetjes Marja
Anonymous zegt
Het schijnt dat bloemkool ook zo gezond is. Heb jij daar nog lekkere ideeën mee? Ik kook het regelmatig op verschillende manieren en maak er ook een pizzabodem mee. Maar soms ben je uitgeprobeerd, en jij hebt zulke lekkere recepten… Maak bijna dagelijks nu iets van jouw website! Groeten Lucia
Anonymous zegt
In de keukenmachine vermalen tot rijst. Even roerbakken met een uitje en je proeft net rijst! Heerlijk!
Anonymous zegt
Bloemkool is ook uitermate geschikt om te pureren en gebruiken als ‘room’saus. Gaar koken, bij het afgieten het kookwater opvangen, goed pureren met een staafmixer of blender, kookwater toevoegen tot het de gewenste dikte heeft en dan lekker op smaak brengen met waar je zin in hebt. Met een klein schepje pesto heb je al een heerlijk sausje, bijvoorbeeld voor over je geroosterde bloemkool! Ik moet altijd zo vreselijk grinniken dan. Het voelt echt alsof ik bloemkool met een sausje eet terwijl ik weet dat het gewoon nog meer bloemkool is.
Geroosterde bloemkool is op zichzelf trouwens ook al erg lekker, vooral met een flinke snuf kerriepoeder.
Mieke. zegt
De bloemkool tot puree maken deed ik al met bijv een kokossausje maar met pesto lijkt me ook niet verkeerd!
Bedankt voor de tip.
Anonymous zegt
Bedankt voor de leuke tips! Die ga ik zeker uitproberen. Heleen, jij hoeft al niet meer te antwoorden, je volgers doen het voor je 🙂
Groeten, Lucia