Bietenspread en Bietenpannenkoekjes

Zoals beloofd vandaag twee recepten, ook weer op basis van bieten, maar nu specifiek voor de lunch. Lekker om mee te nemen naar werk of gewoon om thuis van te genieten. De recepten komen bij Barbara Eet en EetPaleo vandaan en ik heb deze twee recepten speciaal voor mijn lezers uitgetest.

Ja, ik heb heel wat voor jullie over 😉

Op Facebook zei een aantal van jullie niet zo gek te zijn op bietjes, en smaken verschillen gelukkig! Toch vond ik deze recepten niet heel sterk naar biet smaken. Wel hadden ze die spectaculaire kleur plus de voedingswaarde van bieten. Als je dus niet zo heel erg weg bent van bieten, maar ze wel wil proberen vanwege de gezonde eigenschappen, zijn dit twee recepten waar je mijns inziens heel goed mee uit de voeten zou kunnen!

Ik heb twee varianten op het pannenkoekrecept gemaakt. De eerste had ik van het weekend al gemaakt en morgen krijg ik extra kinderen te eten, dus heb ik een stapel bietenpannenkoekjes gemaakt om in te vriezen. Deze heb ik met speltmeel gemaakt. Het resultaat was zo verrassend in beide gevallen, dat ik beide recepten graag met jullie deel!

Bietenspread
300 gram

3 gekookte bietjes
2 el mayonaise
klein knoflookteentje
2 medium lente uitjes
2 tl citroensap
1/4 van een grote appel
peper
zout
olijfolie

  1. Schil de bietjes en snij de lente-uitjes fijn.
  2. Doe alles in een blender en maal een aantal keer tot er een gladde massa ontstaat.
  3. Zet de spread in de koelkast zodat de smaken een tijdje goed kunnen inwerken.
  4. Lekker op zelfgemaakte crackers of toast.

Bieten Pannenkoekjes Glutenvrij
15 stuks

3 gekookte bietjes
1/2 appel
4 eieren
2 el kokosmeel
1/2 tl kaneel of koekkruiden
Snuf zout
Kokosolie om in te bakken

  1. Doe de bietjes, appel en eieren in een blender en pureer goed.
  2. Voeg de kokosmeel, kaneel en zout toe en maal nog even goed tot de klontjes er uit zijn.
  3. Zet het beslag even apart.
  4. Verhit in een koekenpan wat kokosolie.
  5. Verdeel met een saus- of juslepel kleine hoopjes beslag in de koekenpan en bak ongeveer 4 minuten.
  6. Draai de pannenkoekjes om en bak nog een minuut ofzo.
  7. Herhaal tot het beslag op is.
  8. Serveer deze bietjes met extra kokosolie, boter, vers fruit of appelmoes.
  9. Deze pannenkoekjes kun je ook goed invriezen!

Bieten Pannenkoekjes met Spelt
20 – 25 stuks


200 gram speltmeel
100 gram speltbloem
1/2 tl bicarbonaat
1/4 tl zeezout
3 bietjes, gekookt en geschild
125 ml karnemelk
2 eieren
Boter of kokosolie om in te bakken

  1. Zeef de eerste vier ingrediënten in een ruime kom.
  2. Doe de bietjes in een blender en pureer deze.
  3. Voeg de karnemelk en eieren toe en maal nog even kort.
  4. Schenk het bietenmengsel bij het meel en roer goed door met een garde.
  5. Het beslag moet pannenkoekbeslag lijken. Als het te dik is kun je een extra ei of karnemelk toevoegen.
  6. Verhit een beetje boter of kokosolie in een koekenpan.
  7. Verdeel het beslag in kleine hoopjes, ter grootte van een American Pancake, in de pan.
  8. Bak op middelhoog vuur tot de bovenkant droog is en belletjes vertoont.
  9. Draai de pannenkoekjes om, bak nog een minuut ofzo en leg ze vervolgens op een bord.
  10. Herhaal dit tot het beslag op is.
  11. Deze pannenkoekjes kun je invriezen!
  12. Serveer met Rode Vruchtensaus

Nou, volgens mij hebben we nu toch wel genoeg bietenrecepten om weer een tijd vooruit te kunnen!

Welke groenten zouden jullie graag een tijdje in de spotlight willen zien en waarom? Deel het hieronder, ik doe graag nieuwe ideeën op!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »
zeekraal
Gezond eten

Is zeekraal gezond? Ontdek de voordelen en nadelen

Zeekraal is een uniek groentegewas dat vooral voorkomt langs kustgebieden en zoutmoerassen. Het staat bekend om zijn knapperige textuur en zilte smaak, maar is het ook echt gezond? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen, nadelen en voedingswaarde van zeekraal. Wat is zeekraal? Zeekraal, ook wel bekend als

Lees verder »