Biologisch fruit, custard en invriezen

Elk jaar weer is het een feest om met z’n allen bramen te plukken. Toen ik nog een klein meisje was gingen we met oma naar de hei om daar bosbessen en bramen te plukken. Nu ik zelf kinderen heb, neem ik ze mee naar het kantoor van Echtgenoot. Dat staat haast midden in het bos en langs het voetpad (dat op het zuiden ligt) groeit een weelde aan bramen. Groot, zwart en heerlijk zoet. En bij vrienden van ons die daar in de buurt wonen, zagen we een enorme vlier en nog meer bramen. Zij leven volgens het commune principe, dus voor wat hoort wat. We zijn nu al plannen aan het maken voor vlierbessenwijn en -sap, bramenjam en -saus en andere allerhande dingen die we er mee kunnen doen. Samen plukken we en op deze manier hebben we er allemaal profijt van!

En het mooiste is, is dat ze niet biologischer kunnen zijn! En, ze zijn helemaal gratis! Bij Appie betaal je gerust twee en een half tot drie euro voor een muizig bakje bramen, maar hier pluk je ze per emmer en kost het je niet meer dan een middag van je tijd en wat schrammen op je armen. Wordt je hard van 😉

En we hebben momenteel een overvloed aan pruimen die bij mijn ouders vandaan komen. En ze zijn inderdaad als eieren zo groot! En ook heerlijk zoet. Afgelopen zaterdag kregen we weer een zak toegeschoven en hij is nu al op! Een kruimel is zo gemaakt en ook gewoon warm fruit uit de oven met warme custard gaat snel op!

Zelfgemaakte Custard

  • 600ml volle melk of geitenmelk
  • 1 vanillepeul
  • 3 eidooiers
  • 2 el maizena
  • 2-3 el agavenectar

Verwarm in een pannetje de melk met de vanille tot net onder het kookpunt. Meng in een kommetje de eidooiers, maizena en de agave tot er een gladde pasta ontstaat. Schenk hier de melk op en roer goed door. Pak een zeef en schenk de custard in een schone pan (ik vraag Echtgenoot het gebruikte pannetje even af te wassen om extra afwas te voorkomen). Op een laag vuur blijf je de custard vervolgens doorroeren tot deze de juist consistentie heeft gekregen. Iedereen weet hoe dik vla is, zo dik ongeveer.

Invriezen
Waar ik de vorige jaren niet goed op ingespeeld heb, maar dat dit jaar echt wil gaan doen, is invriezen. Bij Appie kun je hele mooie ‘zip-loc’ zakken krijgen waar ik al het een en ander aan fruit mee in de vriezer heb gedaan. Een zakje kan ongeveer 250 gram fruit bevatten. Precies genoeg voor smoothies voor het hele gezin, een mooie saus of coulis of gewoon als topping op een taart of in een kruimel.

Bramen en bosbessen kunnen in principe zo ingevroren worden. Als je ze in het bos plukt, zijn ze onbespoten en zongerijpt, dus het is niet nodig om ze thuis nog eens af te wassen! Of je pruimen in kan vriezen, weet ik niet. Blancheren werkt niet echt, want dan worden ze te zacht, maar net als met appels ben ik bang dat ze bruin en/ of niet lekker worden als ik ze weer wil ontdooien. Wie heeft er hier ervaring mee? Ik zou van de winter namelijk graag nog profijt willen hebben van al dit heerlijke fruit!

Wie heeft er nog meer tips t.a.v. plukken, verwerken en invriezen van zacht fruit? En wat voor heerlijke, suikervrije recepten hebben jullie? Deel ze! Leuke recepten of tips wil ik (na overleg natuurlijk) graag op mijn blog publiceren. Met naam en toenaam uiteraard.

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

karnemelk en melk in glazen
Gezond eten

Karnemelk of melk: wat is gezonder?

Melk of karnemelk? Je hebt het vast wel eens in de supermarkt overwogen. Beide lijken gezond, maar ze verschillen behoorlijk. Niet alleen qua smaak, maar ook in voedingswaarde en hoe je lichaam erop reageert. Ik help je vandaag op weg om een goede keuze te maken. Wat is het verschil

Lees verder »
karnemelk in een glas
Gezond eten

Karnemelk gezond bij afvallen? Ontdek de feiten

Karnemelk. Veel mensen denken er nauwelijks aan bij het afvallen. Toch is het een verrassend gezonde drank die je zou kunnen helpen bij gewichtsverlies – als je het op de juiste manier gebruikt. In dit artikel leg ik uit wat karnemelk precies is, wat de voordelen én de valkuilen zijn,

Lees verder »