Boekweit Granola – Glutenvrij

Glutenvrije Boekweit Granola
Glutenvrije Boekweit Granola

Wat eet jij graag ’s ochtends? Ik moet eerlijk bekennen dat ik me altijd erg ongeïnspireerd voel in de ‘vroege’ uren (voor negen uur dus, hè…). Dus ik wil niet al te veel nadenken over ontbijt. Als ik georganiseerd ben, staat er een mengbeker met fruit en zaden te wachten om omgetoverd te worden tot een smoothie. Maar omdat ik dit voornamelijk met bevroren fruit en avocado doe, schiet dat er wel eens bij in.

Granola met Yoghurt = Makkelijk

Snel een kom yoghurt met granola en fruit is dan eigenlijk ideaal. Voor mij, maar ook voor de kids. De granola maak ik zelf (uiteraard) zodat ik weet wat er in gaat en vooral hoe zoet het eindresultaat is. Met de toevoeging van gedroogd fruit en vers fruit, is het wat mij betreft zoet genoeg. Maar het gespuis wil het graag wat zoeter en door zelf granola te maken, kan ik ze in dit proces betrekken en laten proeven hoe zoet het zal zijn. Ik vind dit erg prettig om te doen, omdat de kids dan weten wat ze eten en ze dan zien wat er in gaat. Plus, zo leren ze ook om het zelf te maken. Niet geheel onbelangrijk!

Boekweitvlokken

Deze granola is echt glutenvrij, omdat ik gebruik maak van boekweitvlokken. Boekweit is geen graan, maar een grassoort. Het is rijk aan vitamine B17 en vezels en smaakt lekker nootachtig, een beetje bitter maar op een prettige manier. Ik heb het in huis om er pap van te koken, gehaktballen mee te draaien of zoals in dit geval: granola mee te maken.

Wij houden van die cluster-granola dus ik voeg in dit recept twee eiwitten toe. Heb je een allergie of eet je liever veganistisch, dan laat je dat achterwege en heb je vlokken in plaats van clusters. De smaak verandert er niet door.

Glutenvrije Boekweit Granola

Boekweit Granola - Glutenvrij

Heerlijke crunchy boekweit granola - glutenvrij! Dit recept maakt een flinke hoeveelheid en is erg lekker in een kom (vegan) yoghurt.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 750 gram

Ingrediënten
  

  • 500 gram boekweitvlokken
  • 100 gram kokosrasp
  • 150 gram gemengde zaden chiazaad, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten
  • 1/4 tl zout
  • 2 el kokosbloesemsuiker of ander zoet naar voorkeur
  • 2 eiwitten
  • 60 ml kokosolie gesmolten
  • 1 tl vanille extract of een andere smaak. Zie tips hieronder...

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 140 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Zet even apart.
  • Meng in een ruime kom alle droge ingrediënten.
  • Roer de vanille extract door de kokosolie en roer dit vervolgens door de vlokkenmix.
  • Kluts de eiwitten kort en roer die vervolgens ook door het mengsel.
  • Spreid de granola uit op de bakplaat in een gelijkmatige laag.
  • Bak de granola in 40 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat helemaal afkoelen voordat je de granola in een luchtdichte doos doet.
  • Voeg op het eind naar smaak gedroogd fruit, pure chocoladedruppels of gehakte noten toe.

Notities

  • Wil je geen eiwitten gebruiken? Je kan het prima achterwege laten. De granola is nog altijd even lekker, maar zal niet 'clumpy' zijn. Bak de granola dan op 150 graden in 30 minuten gaar. 
  • Alle ingrediënten, behalve het eiwit, kun je bij De Notenshop kopen! 
  • De boekweitvlokken kun je vervangen door havervlokken of rijstvlokken. 
  • Smaakvariaties. Wat denk je van een eetlepel speculaaskruiden of kaneel? Of een paar eetlepels cacaopoeder voor een chocolade granola? Of ook erg lekker: sinaasappelrasp! 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »