De combinatie van bosbessen en citroen is magisch! De prachtige paarse kleur en zoete smaak van bosbessen en het fris scherpe van citroenen werkt perfect. Daar komt bij dat een tulband op de één of andere manier altijd erg gezellig en feestelijk lijkt. Een taart met een gat er in, dat is toch ’t beste dat er is?
Kids in de Keuken
Deze week zijn we veel in de keuken te vinden, de kids en ik. Mede vanwege het weer, maar ook om beide koters meer bij te brengen over het hoe en hoe niet als het gaat om bakken. Ze mochten zelf recepten uitzoeken en ik heb daar met boodschappen halen rekening mee gehouden. Daarna inplannen wie wat wanneer doet want alle cake en cupcakes op dinsdag bakken is niet echt handig. Vervolgens natuurlijk zelf aan de slag! Het sleutelwoord zijnde ‘zelf’. Op afstand kijk ik, mezelf streng toesprekend dat ik echt niet hoef in te springen als er meel op de vloer valt, toe hoe ze het doen. En dit ging verrassend goed. Tot nu toe hebben we dus de obligate fairy cakes gehad, maar ook biefstukjes en salade en een bolognesesaus.
Deze cake was ook een verzoek van de kinderen of ze hem zelf mochten maken en of het dan ook op de blog mocht ‘want hij is best gezond hoor’. 😉 Maar volgens mij was het ook omdat zoonlief indruk wil maken op een meisje dat hij wel leuk vindt. Klinkt toch best stoer als je een online aanwezigheid hebt en als je recept door ‘duizenden’ gelezen wordt! En nu maar hopen dat haar mama ook mijn blog leest!
Bosbessen en Citroen Tulband
Dit is een vrij groot recept omdat kleine cake hier altijd met een lichte teleurstelling wordt ontvangen. ‘Lekker cake! … O, is dat alles?’ Gevolgd door een gelaten zucht en het omwisselen van de ontbijtbordjes voor de gebaksbordjes. Ik doe echt mijn best, mensen, maar soms is het gewoon net niet genoeg! Maar als zo’n grote cake voor jou totaal niet handig is (en ik heb het idee dat ik nu tegen de meerderheid van jullie aanpraat), kun je dit recept prima halveren. Of in twee vormen bakken en eentje invriezen. Want dat gaat echt erg goed. Na het afkoelen goed inpakken in plastic folie en in een ziploc zakje doen. De taart blijft dan zo’n drie maanden lekker.
Bosbessen en Citroen Tulband - Glutenvrij
Ingrediënten
- 2 citroenen
- 250 ml karnemelk
- 150 gram zachte boter
- 1 tl zeezout
- 4 eieren
- 200 gram oerzoet of kokosbloesemsuiker
- 2 tl vanille extract
- 450 gram amandelmeel
- 1 el bicarbonaat
- 300 gram bosbessen vers of bevroren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Was de citroenen en rasp ze.
- Neem een ruime kom en meng hier het amandelmeel met de rasp, het zout en bicarbonaat. Zet apart.
- Splits de eieren en doe de dooiers in een kom.
- Klop de eiwitten stijf in een keukenmachine.
- Kluts ondertussen de eidooiers met de suiker, vanille en zachte boter door elkaar tot er een romig geheel ontstaat.
- Schenk dit in het amandelmeel en schenk de karnemelk er bij.
- Roer goed om tot er geen klontjes meer zijn.
- Spatel nu de stijfgeslagen eiwitten door dit mengsel.
- Spatel als laatste heel voorzichtig de bosbessen door het beslag en stort het in een ingevet en bestoven tulbandvorm.
- Bak de cake in 70 - 75 minuten gaar. Een tandenstoker moet er schoon uit komen.
- Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
- Bewaar in de koelkast of vries een deel in.
Notities
De boter kun je vervangen door kokosolie. De karnemelk kun je vervangen door evenveel plantaardige melk en 1 el citroensap.
Melanie zegt
Kan ik de karnemelk vervangen voor plantaardige melk?
Heleen Quantrill zegt
Hoi Melanie,
Ja dat kan, voeg dan ook een eetlepel citroensap toe (y)