
We hebben de afgelopen paar weken flink bramen geplukt! Bij mijn man z’n werk groeien ontzettend veel bramenstruiken en het is daar relatief rustig. Meer voor ons, dus! Een avond of middag plukken levert algauw zo’n anderhalve kilo fruit op. Thuis aangekomen, wil ik die dan zo snel mogelijk verwerken. Een deel gaat direct na het wassen en drogen in de vriezer. De rest verwerk ik meestal tot jam. Heel eenvoudig inkoken met wat ahornsiroop voor wat extra zoete smaak en daarna in potten overhevelen. Potten op de kop en de jam blijft wel een maand of twee, drie goed.
Maar wij eten niet veel brood en als ik dan ‘ers een broodje haal of maak, willen de troepen meestal iets van kaas of notenpasta of alleen boter op brood. Hartig dus. Lekker met komkommer of kaas. De jam gebruik ik dus op een andere manier. En in dit geval heb ik er een heerlijke glutenvrije plaatkoek van gemaakt. Geloof me, deze koek hoefde ik niet in te vriezen 😉 Ik maakte hem op zwemles- en fiets-een-eind-naar-je-maat-dag en hij werd gretig opgegeten. Handen omhoog als jij ook een hok vol hongerige kinderen hebt! Daar is haast niet tegenop te koken.
En dan ben ik erg blij met dit soort simpele recepten. Eén kom, één spatel, zes ingrediënten. Hij stond binnen drie kwartier op de tafel, van begin tot eind.
Als je niet van bramen houdt of geen bramenjam in huis hebt, kun je uiteraard elk ander soort fruitjam gebruiken. De jam maakt dit recept ook makkelijker. Het scheelt de stap van het verwerken van het fruit tot een moes, waardoor je deze plaatkoek erg snel in elkaar kan zetten.
Plaatkoek glutenvrij

Bramenjam Plaatkoek Glutenvrij
Ingrediënten
- 300 gram havermeel
- 100 gram havervlokken
- 70 gram palmsuiker
- 100 gram zachte boter of kokosolie
- 1 ei
- 200 gram bramenjam
- Optioneel: 1/4 tl zeezout of 1/2 tl kaneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch)
- Neem een vierkant bakblik en vet deze in. Zet hem even apart.
- Neem een kom en doe hier het havermeel, de havervlokken en de suiker in.
- Roer nu de boter erdoor tot het een stevig kruimeldeeg is.
- Neem de helft van dit deeg even apart, dit wordt de kruimellaag.
- Aan de andere helft voeg je nu het ei toe en roer je het door tot er een samenhangend deeg ontstaat.
- Druk dit deeg in het bakblik.
- Verdeel de jam over de onderste laag.
- Verkruimel nu de andere helft van het deeg over de jam en zet het bakblik in de oven.
- Bak de plaatkoek in 30 minuten gaar en goudbruin.
- Laat iets afkoelen en serveer.
Notities
Tip 2: Gebruik in plaats van bramenjam, zelfgemaakte appelmoes!