We hebben de afgelopen paar weken flink bramen geplukt! Bij mijn man z’n werk groeien ontzettend veel bramenstruiken en het is daar relatief rustig. Meer voor ons, dus! Een avond of middag plukken levert algauw zo’n anderhalve kilo fruit op. Thuis aangekomen, wil ik die dan zo snel mogelijk verwerken. Een deel gaat direct na het wassen en drogen in de vriezer. De rest verwerk ik meestal tot jam. Heel eenvoudig inkoken met wat ahornsiroop voor wat extra zoete smaak en daarna in potten overhevelen. Potten op de kop en de jam blijft wel een maand of twee, drie goed.
Maar wij eten niet veel brood en als ik dan ‘ers een broodje haal of maak, willen de troepen meestal iets van kaas of notenpasta of alleen boter op brood. Hartig dus. Lekker met komkommer of kaas. De jam gebruik ik dus op een andere manier. En in dit geval heb ik er een heerlijke glutenvrije plaatkoek van gemaakt. Geloof me, deze koek hoefde ik niet in te vriezen 😉 Ik maakte hem op zwemles- en fiets-een-eind-naar-je-maat-dag en hij werd gretig opgegeten. Handen omhoog als jij ook een hok vol hongerige kinderen hebt! Daar is haast niet tegenop te koken.
En dan ben ik erg blij met dit soort simpele recepten. Eén kom, één spatel, zes ingrediënten. Hij stond binnen drie kwartier op de tafel, van begin tot eind.
Als je niet van bramen houdt of geen bramenjam in huis hebt, kun je uiteraard elk ander soort fruitjam gebruiken. De jam maakt dit recept ook makkelijker. Het scheelt de stap van het verwerken van het fruit tot een moes, waardoor je deze plaatkoek erg snel in elkaar kan zetten.
Plaatkoek glutenvrij
Bramenjam Plaatkoek Glutenvrij
Ingrediënten
- 300 gram havermeel
- 100 gram havervlokken
- 70 gram palmsuiker
- 100 gram zachte boter of kokosolie
- 1 ei
- 200 gram bramenjam
- Optioneel: 1/4 tl zeezout of 1/2 tl kaneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch)
- Neem een vierkant bakblik en vet deze in. Zet hem even apart.
- Neem een kom en doe hier het havermeel, de havervlokken en de suiker in.
- Roer nu de boter erdoor tot het een stevig kruimeldeeg is.
- Neem de helft van dit deeg even apart, dit wordt de kruimellaag.
- Aan de andere helft voeg je nu het ei toe en roer je het door tot er een samenhangend deeg ontstaat.
- Druk dit deeg in het bakblik.
- Verdeel de jam over de onderste laag.
- Verkruimel nu de andere helft van het deeg over de jam en zet het bakblik in de oven.
- Bak de plaatkoek in 30 minuten gaar en goudbruin.
- Laat iets afkoelen en serveer.
Notities
Tip 2: Gebruik in plaats van bramenjam, zelfgemaakte appelmoes!
Hilde zegt
Hoi, heerlijk recept! Maar klopt het dat de bovenkant wat los blijft liggen? Of heb ik dan niet lang genoeg gebakken?
Groet hilde
Heleen Quantrill zegt
Ja dat klopt wel een beetje hoor, gewoon voorzichtig eten 🙂
Astrid Vaessen zegt
Hoi Heleen
Ben momenteel het Bananenbrood met havermeel aan het bakken en zag dit recept met havermeel ook staan. Hoe groot is het bakblik wat je hiervoor gebruikt? 20×20 cm?
Bedankt,
Astrid
Heleen Quantrill zegt
Klopt inderdaad!
Sarah zegt
Wat een heerlijke recepten staan er op deze site. Ik gebruik de site al zeker een jaar! Het wordt dus de hoogste tijd om je te bedankt voor de recepten, bij deze! 😃
Deze plaattaart ga ik me vanmiddag aan wagen. Ben zeer benieuwd..
judith zegt
hoi heleen,
ik vroeg je al of ik het kon vervangen door boekweitmeel, vind de smaak ook niet zo geweldig maar wat zou je dan adviseren voor meel ipv havermeel? (mag ook geen gluten en geen haver!) ben benieuwd!
groetjes judith
judith zegt
hoi heleen,
kan het met elk soort meel en met elk soort vlokken, ik mag op het moment geen haver namelijk ( ik denk aan boekweitmeel, kikkererwtenmeel en quina-vlokken??)
groetjes!
ps geniet enorm van dit gezonde leven hier!
Heleen Quantrill zegt
Hoi Judith,
Op zich zou het wel moeten kunnen. Hoewel boekweitmeel wel een duidelijke smaak heeft. Havermeel is wat neutraler vind ik zelf. Ik zou dan denk ik voor quinoa vlokken kiezen.
Groetjes
Heleen
Marian zegt
Ziet er erg lekker uit Heleen. Ik ga ‘m vanmiddag uittesten met zelfgemaakte pruimen(jam)! Gisteren een emmer vol meegekregen van vrienden.
Heleen Quantrill zegt
Klinkt goed!
Karen zegt
Hoi Heleen,
Wat klinkt dit lekker! Ik wilde al wat meer met haver gaan werken, maar reageerde vanochtend helaas niet heel lekker op de (overigens wel erg lekkere) havermout. (erg opgezette buik, net als van gewoon brood)
Denk je dat het havermeel ook te vervangen is door speltmeel?
Verder een supersite, kwam erop terecht net voor jou welverdiende pauze, en ben stiekem erg blij dat je terug bent!
Fijn weekend, ik ga lekker aan het bakken heb ik wel weer door! 😀
Groetjes, Karen
Heleen Quantrill zegt
Hoi Karen,
Ja hoor, je kan dit ook vervangen door speltmeel, geen probleem. Veel plezier alvast! 🙂
Groetjes
Heleen
Marian zegt
Hoi Karen,
Wel een opvallende reactie, een opgezette buik van haver. Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat het de haver is geweest en je dan wel bijv. spelt zou verdragen. Misschien interessant te kijken wat je nog meer door de haver hebt gedaan en of dat de reactie heeft veroorzaakt?
Ik zou de havermout zeker nog een keer proberen als je buik verder rustig is. Want het zou zonde zijn als je de haver af zou zweren om deze ene ervaring. Zeker omdat het je wel smaakte. Maar misschien was je dat ook al niet van plan?
Groetjes,
Marian
Karen zegt
Hoi Marian,
Ik probeer het zeker nog een keer, maar ik heb het vaker van dingen die niet logisch lijken 😉
De haver is een nacht geweekt en gekookt in water, en ik had er alleen wat peer en kaneel door, waar ik beide nog nooit last van heb gehad. Rauwe haver kan ik wel tegen, gewoon de vlokken zo in brood of door yoghurt.
Ik ga binnenkort de havermout uit de oven van Heleen proberen, hopelijk gaat dat wel goed!
Bedabkt voor je reactie!
Groetjes, Karen
Adrielle zegt
bij mij werkt haver ook niet goed. Als iets een soort van vezel is, gaat het mis. Op verschillende manieren geprobeerd!
mark zegt
Goed idee, en ziet er heerlijk uit. En heel fijn dat het zo makkelijk is.
Ga ik zeker proberen dit weekend.
groeten
Mark