Boekweitbrood Recept

Ik wil graag een recept voor een boekweitbroodje delen in deze post. Een alternatief voor brood is een hot topic en ik denk dat dit het meest eenvoudige broodrecept is dat ik kan bedenken.

Let op: boekweit droogt erg snel uit. Bewaar het brood luchtdicht in de koelkast. Is het toch te droog? Rooster het dan, of voeg tijdens het bakken banaan of wortel toe om het brood smeuïg te houden.

Dit heb je nodig

  • 500 gram boekweitmeel
  • 25 gram zoet, zoals agavenectar of honing
  • 20 gram gist of 1 zakje gistkorrels
  • 2 eieren
  • 5 gram zout
  • 35 gram boter of kokosolie
  • 400 ml water of sojamelk (40 graden Celsius)

Bereiding

Smelt de boter of kokosolie. Maak de gist aan met het lauwwarme water of sojamelk.

Maak een deeg met een mixer en deeghaken door het boekweitmeel, de gist, het zoet en de eieren te mengen. Voeg de gesmolten boter en het zout als laatste toe.

Stort het deegmengsel in een schone, ingevette bakvorm en zorg ervoor dat het goed verdeeld is.

Laat het deeg ongeveer 40 tot 50 minuten rijzen op een warme plek. Zelf gebruikte ik de oven die pompoen aan het roosteren was.

Bak het brood op 200 graden in 35 minuten. Haal het brood na het bakken uit de vorm en bestrijk het met wat water of boter. Dit zorgt voor een glanzende korst en maakt de korst zachter.

Lekkere variaties

  • Voeg een handvol gemalen kokos en rozijnen toe.
  • Maak er een feestelijk paasbrood van door gesneden abrikozen en amandelen toe te voegen.

Boekweitbrood

En dit is het eindresultaat! Een heerlijk boekweit-gistbrood met een goede structuur en een zachte textuur.

Ik bewaar het brood in de koelkast om uitdrogen te voorkomen. Dit brood is gebakken in een gewoon cakeblik. Een kleine waarschuwing: het deeg rijst flink. Bij mij stroomde het over tijdens het bakken en brandde het in de oven (oeps). Afgezien daarvan was het een groot succes!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »
heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »
voedingsstoffen
Gezondheid Algemeen

Wat zijn voedingsstoffen? Uitleg en tips

Voedingsstoffen zijn de basis van een gezond lichaam. Ze bepalen hoe je je voelt, hoe goed je herstelt, en zelfs hoe scherp je geest is. Toch hoor ik regelmatig dat mensen niet precies weten welke voedingsstoffen ze écht nodig hebben. Daarom leg ik het je graag uit. Kort, duidelijk en

Lees verder »