Ik wil graag een recept voor een boekweitbroodje delen in deze post. Een alternatief voor brood is een hot topic en ik denk dat dit het meest eenvoudige broodrecept is dat ik kan bedenken.
Let op: boekweit droogt erg snel uit. Bewaar het brood luchtdicht in de koelkast. Is het toch te droog? Rooster het dan, of voeg tijdens het bakken banaan of wortel toe om het brood smeuïg te houden.
Dit heb je nodig
- 500 gram boekweitmeel
- 25 gram zoet, zoals agavenectar of honing
- 20 gram gist of 1 zakje gistkorrels
- 2 eieren
- 5 gram zout
- 35 gram boter of kokosolie
- 400 ml water of sojamelk (40 graden Celsius)
Bereiding
Smelt de boter of kokosolie. Maak de gist aan met het lauwwarme water of sojamelk.
Maak een deeg met een mixer en deeghaken door het boekweitmeel, de gist, het zoet en de eieren te mengen. Voeg de gesmolten boter en het zout als laatste toe.
Stort het deegmengsel in een schone, ingevette bakvorm en zorg ervoor dat het goed verdeeld is.
Laat het deeg ongeveer 40 tot 50 minuten rijzen op een warme plek. Zelf gebruikte ik de oven die pompoen aan het roosteren was.
Bak het brood op 200 graden in 35 minuten. Haal het brood na het bakken uit de vorm en bestrijk het met wat water of boter. Dit zorgt voor een glanzende korst en maakt de korst zachter.
Lekkere variaties
- Voeg een handvol gemalen kokos en rozijnen toe.
- Maak er een feestelijk paasbrood van door gesneden abrikozen en amandelen toe te voegen.
Boekweitbrood
En dit is het eindresultaat! Een heerlijk boekweit-gistbrood met een goede structuur en een zachte textuur.
Ik bewaar het brood in de koelkast om uitdrogen te voorkomen. Dit brood is gebakken in een gewoon cakeblik. Een kleine waarschuwing: het deeg rijst flink. Bij mij stroomde het over tijdens het bakken en brandde het in de oven (oeps). Afgezien daarvan was het een groot succes!