Brunello Wijn: De moeite van het wachten waard

Brunello di Montalcino is gemaakt van 100% Sangiovese druif met de hoogste DOCG-classificatie van Italië. Dit is de Sangiovese die volgens de meeste wijncritici de beste van heel Italië is.

Of het de beste is of niet, is geheel aan jou, maar het is één van die wijnen om te kennen en misschien te proberen… sowieso één keer in je leven.

Brunello… het is het wachten waard.

Brunello di Montalcino is gemaakt van een lokaal Toscaans type Sangiovese druif, ook wel Brunello of Sangiovese Grosso genoemd. Sommigen noemen het ook Prugnolo Gentile.

Het staat bekend om zijn bessen met een dikkere schil en daarom produceert Brunello wijnen met uitzonderlijk gedurfde fruitsmaken, hoge tannines en een hoge zuurgraad.

De vrucht is een hoogtepunt voor de blijvende populariteit van Brunello di Montalcino, maar het zijn de tannines en de zuurgraad die de levensduur van deze wijn verlengen, zodat hij na tien jaar of langer perfect wordt. Het is echt het wachten waard.

Jonge Brunello

Jonge Brunello wijnen zitten boordevol fruit- en bloemaroma’s, waaronder kersen, gedroogde cranberry, wilde aardbei, braam, viooltjes, potpourri en zoethout.

Wanneer je een slok neemt, proef je aardse tonen van espresso en bewerkte grond, samen met krachtige tannines.

Het is een gedurfde wijn, maar vanwege de hoge zuurgraad eindigt het op een scherpe, samentrekkende toon die je mond doet samentrekken en aangenaam droog maakt. Deze samentrekking is de reden waarom de meeste recensies enkele jaren na de releasedatum een drink-by-window suggereren.

Oude Brunello

Nu de wijn is gerijpt en verzacht door de tijd, is de Brunello verrukkelijker dan ooit.

Na meer dan 10 jaar onthult Brunello di Montalcino de smaken van gedroogde vijgen, gekonfijte kersen, hazelnoten en zongedroogd leer. De tannines worden chocoladeachtig en de zuurgraad is sappig.

Wijnjaren

Klassieke oude Brunello (zoals hierboven beschreven) komt niet elk jaar langs. Het gebeurt alleen tijdens een perfect rijpingsseizoen (niet te warm, niet te koud).

Een paar hele goeie Italiaanse Sangiovese-jaargangen

2015 Een zeer goed uitgebalanceerde vintage met explosieve rode kersen, uitgebalanceerde tannines en zuurgraad. Deze vintage zal ruim 10 jaar rijpen en zorg ervoor dat je hem zelf minimaal 8 jaar laat rijpen.

2012 Een uitstekende vintage volgens Consorzio Brunello di Montalcino.

2010 Een fantastische vintage met smaken van zowel het rode als zwarte vruchten met enorme tannines. Wijnen van dit jaartal zouden rond 2018-2025 geweldig moeten smaken

2007 Een uitstekende vintage volgens Consorzio Brunello di Montalcino.

OPMERKING: Rosso di Montalcino: het ‘goedkopere’ broertje van de brunello di moltacino. Deze wijn kent minder strenge regelgeving over rijping en is vaak afkomstig van jongere wijnstokken. Als je een fles hiervan zoekt die al wat ouder is heb je misschien wel een iets goedkoper maar vergelijkbaar pareltje in handen!

Het gebied Montalcino

Wijnweetjes

  • In 1960 waren er nog maar 11 wijnproducenten die Brunello di Montalcino bottelden.
  • Tegenwoordig zijn er meer dan 200 producenten van deze wijn. Ook het aantal hectares land waarop deze wijn verbouwd wordt is flink gestegen van 60 naar 2000 hectare.
  • Montalcino is een klein wijngebied. Het is maar liefst 15 keer kleiner dan bijvoorbeeld Chianti.
  • Scandal! In 2008 zijn waren er verschillende wijnmakers die sjoemelden met hun Brunello’s. Zo mengden ze andere druivensoorten in de wijnen om deze internationaal aantrekkelijker te maken. Brunellopoli is de naam die de Italiaanse pers aan dit schandaal gaf.
  • Wijnmakers die afwijken van de DOCG riskeren in Italië een commerciële fraude veroordeling en een gevangenisstraf van tot wel 6(!) jaar. Als dat ze nog niet op het rechte pad houdt.
  • De grootste producent van deze wijn is, gek genoeg, de Amerikaanse Banfi familie die al sinds 1978 hun wijnen maken en verbeteren en veel onderzoek doen naar terroir in Montalcino.

Brunello Proeverij

Lijkt het je leuk om eens een aantal soorten van deze bijzondere wijn te proeven? Dat kan! Op zondag 20 september organiseert Villa Fattoria weer een spectaculaire proeverij waar je maar liefst 12 verschillende Brunello’s kunt proeven. Meer informatie en aanmelden via deze link.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezondste granola
Gezond eten

De gezondste granola kies je zo

Granola lijkt gezond, maar schijn bedriegt soms. Veel mensen denken dat alle granola goed voor je is, omdat het haver en noten bevat. Maar als je goed kijkt, zit er vaak veel toegevoegde suiker, siroop of olie in. Daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten.

Lees verder »
Gezond eten

Venkel: gezond of niet?

Venkel is zo’n groente waar je niet direct aan denkt, maar zodra je het probeert, ben je verkocht. Het heeft een frisse, licht anijsachtige smaak die verrassend goed past in zowel salades als warme gerechten. Maar hoe gezond is venkel eigenlijk? Wat is venkel precies? Venkel is een knolgroente die

Lees verder »