Nog een week en dan zitten we op de helft voor wat betreft de Budget uitdaging. Deze keer wil ik graag een specificatie neerzetten van waar ons boodschappengeld iedere week aan uitgegeven wordt. Hierbij ga ik uit van wat we per maand nodig hebben om zo dingen als WC-papier en wasmiddel in te kunnen calculeren. Dat is wel zo realistisch!
Product | Prijs p/wk |
Kipfilet 1 kg | à € 7.99 |
Kipdijvlees, 4 stuks | à € 4.00 |
Hele kip | à € 5.99 |
Overig vlees | à € 5.00 |
Vis | à € 10.00 |
Eieren 24 stuks | à € 3.40 |
Boter, 2 pakjes | à € 3.08 |
Groenten en fruit | à € 20.00 |
Amandelmeel | à € 11.00 |
Kokosolie | à € 3.00 |
Diksap | à € 2.39 |
Zoetmiddelen | à € 5.50 |
Kokosmelk, 3 blikjes | à € 4.17 |
Hondenvoer | à € 8.26 |
Non-food | à € 5.00 |
Totaal | à € 98.78 |
Nogmaals ter verduidelijking
Groenten en fruit koop ik 80% van de tijd in seizoen en liefst biologisch. We eten voornamelijk de gebruikelijke groenten als broccoli, boontjes, boerenkool, knolgewassen (wortels, bieten, pastinaken), kolen, sla en komkommer en zijn erg blij met appels en bananen. Die zijn of heel goedkoop of regelmatig in de aanbieding. Aardappels eten we niet, uien krijg ik van een bevriende boer.
Eieren en vlees koop ik zoveel mogelijk biologisch en wild. Noten zijn ongebrand en ongezouten en onder zoetmiddelen versta ik zaken als honing en palmsuiker.
Dit is uiteraard een gemiddelde per week voor boodschappen per maand. Ik haal niet elke week voor 5 euro aan non-food items als vuilniszakken of wasmiddel. In de week dat ik deze koop, zullen de kosten van de boodschappen hoger uitvallen. De overige weken compenseren dit.
Weekmenu
Deze week zijn we bezig de badkamer te verbouwen (we krijgen een bad!), dus het eten moet vooral veel energie geven en liefst in 1 pan klaar te maken zijn. Oké, twee mag ook. Maar echt niet meer! We hebben het weekend bij mijn ouders doorgebracht, dus dit weekmenu loopt van dinsdag tot en met zondag.
Ontbijt
Gerookte makreel of haring (voor Simon en de kinderen, dit is iets te heftig voor mij!)
Gekookte eieren, of
Ei-pizzaatjes uit de oven (recept volgt), of
Amandelmeelcake
Lunch
Dinsdag: Spinazie met gepocheerd ei en zelfgemaakte mayonaise
Woensdag: Goed gevulde salade met avocado, koude kip en ananas
Donderdag: Amandelmeel muffins
Vrijdag: Gebakken vis of haring met bietensalade
Zaterdag: Omelet met overgebleven groenten (mogelijk uit de oven)
Zondag: Runderstoof met pastinaken, bietjes en bloemkoolpuree
Diner
Dinsdag: Kokos groentestoof met bloemkoolrijst (recept volgt)
Woensdag: Kipstoofschotel met geroosterde knoflook en wortels
Donderdag: Lasagne met courgette en aubergine in plaats van pastavellen
Vrijdag: Gebakken runderlever met ui en champignons
Zaterdag: Meazza (pizza met vleesbodem in plaats van deeg, ontzettend lekker!)
Zondag: ‘iffit’s’ – hoogstwaarschijnlijk soep of een soort van salade
Tussendoortjes
Noten, amandelmeelpannenkoekjes, meloen (yay!), bananen, smoothies, amandelmeel ‘cookie dough’ met stukjes appel.
Deze week wil ik ook de voedseldroger uitproberen die ik te leen heb gekregen van een juf van onze school. Ik heb het papiertje van een rauwe vruchtenreep bewaard en wil hier een Paleo-vriendelijke versie van maken met amandelmeel, walnoten, rozijnen en kokos. Uiteindelijk zou ik graag eens willen proberen om wat bison- of rundvlees te drogen om zo jerky te maken. Dit vinden ik en de kinderen erg lekker, maar is erg duur om zo in de winkel te kopen.
En ik ben op zoek naar een elektrische slow cooker. Als iemand er eentje heeft die niet meer gebruikt wordt en hem wel zou willen verkopen, neem dan even contact met me op!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Jeetje, waar haal je zo goedkoop lekkere biologische eitjes? Ik haal ze voor 30 cent per stuk.
groetjes Suz
Heleen Quantrill zegt
Ik koop ze bij de biologische boer voor 15 cent per stuk (ongeveer). Dat scheelt natuurlijk aan vervoer/ opslag/ winkel en personeelskosten 😉
Als je bio-eitjes te duur vindt, kun je ook kiezen voor vrije uitloop.
izerina zegt
Je inspireert me om eens naar de aparte groepen van mijn boodschappenlijstje te kijken.Groeten Izerina
Heleen Quantrill zegt
Hoi Karin,
Ik koop kipfilet op de markt. Ik heb daar wat rondgevraagd waar ze hun kippen vandaan halen en daar was er eentje die kippen inkocht die vrij waren van antibiotica en goed voer kregen. Even wachten op een rustig moment en dan de eigenaar aanspreken. Zo deed ik het.
Succes!
Heleen
Cosy and Cute zegt
Bedankt voor de tip, het scheelt wel heel erg veel. Ik ga nog even nadenken wat ik ermee zal doen want het eerste dat me te binnen schiet is: het lijkt bijna te mooi om waar te zijn……. Slecht hè, van mij dat ik hieraan twijfel. Maar je hoort zoveel verhalen en leugens. Weet jij of je dit op een of andere manier kan controleren?
Groet,
Karin
Cosy and Cute zegt
Hallo Heleen,
Je hebt groot gelijk, je moet doen waar jij je goed bij voelt. En de smaak liegt natuurlijk ook niet! Ik ga eens kijken en vragen of dit hier in de buurt ook mogelijk is.
Anonymous zegt
In de wilde keuken aflevering over eieren bezoeken ze een slachthuis voor uitgelegde biologische leghennen deze kippen kan je daar ook kopen (het is helaas wel in friesland) ze zijn echt spot goedkoop 2 euro en ik dacht zelfs iets minder per hele kip.
Karen
Heleen Quantrill zegt
Hoi Karin,
Misschien wat naief, maar als ik de persoon in de ogen kan kijken en vragen kan stellen die open en zonder twijfel beantwoord worden, ben ik in zo’n geval redelijk overtuigd. De smaak is er in ieder geval wel naar!
@Karen: Weet je toevallig waar dat is in Friesland?
Anonymous zegt
Hoi Heleen, jij woont nog wel redelijk in de buurt al weet ik niet of het loont er voor op en neer te rijden. In de aflevering van wilde keuken wordt gezegd waar dat slachthuis zit en hoe het heet. Toendertijd was er op de website van de wilde keuken op de pagina van de aflevering een discussie hierover en daar had ook niemand in gezet waar dat was (ik dacht me heel vaag te herinneren zuid Friesland) maar die discussie kan ik nu niet meer vinden. Ik zou de aflevering een keer op uitzending gemist kijken en zoeken op internet naar het adres van het slachthuis
Anonymous zegt
Deze wellicht? http://www.wvandermeer.nl/index.php?id=31
Anonymous zegt
Ik denk het eerlijk gezegd niet omdat ze alleen de uitgelegde kippen en de eieren (die nog in de kippen zaten) verkopen. Maar ik heb nog geen tijd gehad om de uitzending nog een keer te bekijken maar daar wodrt vertelt welke slager het is en hoe ze heten.
Karen
Anonymous zegt
Sorry voor mijn laatste reactie die kan wat verkeerd overkomen maar ik woon niet in de buurt van friesland en ik heb er nooit meer naar gekeken, als ik tijd heb kijk ik de aflevering nog wel een keer. Maar ik wil de friesen hier dit toch niet onthouden.
Karen
Heleen Quantrill zegt
Hey Karen,
Ik denk niet dat het verkeerd overgekomen is, hoor. Bij mij in ieder geval niet. En ik kwam zelf ook al bij die slachterij uit. Zal de aflevering eens opzoeken om het te checken. Het lijkt niet al te ver hier vandaan namelijk…
Bedankt nogmaals!
Heleen
Silent Lucidity zegt
Pizza met vleesbodem? Doe je dat dan met gehakt, die variant ken ik wel?
Ik maak mijn pizzabodem van bloemkool,wortel/knolselderij (bleek ook te kunnen en lekker te zijn) of lijnzaad. Lekker met geroosterde groentes en feta erop.
Heleen Quantrill zegt
Ja klopt. Gewoon puur gehakt, aanmaken met ei en kruiden naar smaak en dan platdrukken op een bakplaat. Groenten en saus er op, bakken en klaar! Wat ook erg lekker is, zijn aubergineplakken of portobello. Die hebben ook een vlezige structuur.
Cosy and Cute zegt
Even een vraagje: Waar koop jij je kipfilet. De bio kip die ik altijd koop is veel en veel duurder? Kan dus wel een goede tip gebruiken.
Alvast bedankt,
Karin