Budget Dag: 43 – Specificaties en Weekmenu

Nog een week en dan zitten we op de helft voor wat betreft de Budget uitdaging. Deze keer wil ik graag een specificatie neerzetten van waar ons boodschappengeld iedere week aan uitgegeven wordt. Hierbij ga ik uit van wat we per maand nodig hebben om zo dingen als WC-papier en wasmiddel in te kunnen calculeren. Dat is wel zo realistisch!

ProductPrijs p/wk
Kipfilet 1 kgà € 7.99
Kipdijvlees, 4 stuksà € 4.00
Hele kipà € 5.99
Overig vleesà € 5.00
Visà € 10.00
Eieren 24 stuksà € 3.40
Boter, 2 pakjesà € 3.08
Groenten en fruità € 20.00
Amandelmeelà € 11.00
Kokosolieà € 3.00
Diksapà € 2.39
Zoetmiddelenà € 5.50
Kokosmelk, 3 blikjesà € 4.17
Hondenvoerà € 8.26
Non-foodà € 5.00
Totaalà € 98.78

Nogmaals ter verduidelijking
Groenten en fruit koop ik 80% van de tijd in seizoen en liefst biologisch. We eten voornamelijk de gebruikelijke groenten als broccoli, boontjes, boerenkool, knolgewassen (wortels, bieten, pastinaken), kolen, sla en komkommer en zijn erg blij met appels en bananen. Die zijn of heel goedkoop of regelmatig in de aanbieding. Aardappels eten we niet, uien krijg ik van een bevriende boer.
Eieren en vlees koop ik zoveel mogelijk biologisch en wild. Noten zijn ongebrand en ongezouten en onder zoetmiddelen versta ik zaken als honing en palmsuiker.

Dit is uiteraard een gemiddelde per week voor boodschappen per maand. Ik haal niet elke week voor 5 euro aan non-food items als vuilniszakken of wasmiddel. In de week dat ik deze koop, zullen de kosten van de boodschappen hoger uitvallen. De overige weken compenseren dit.

Weekmenu
Deze week zijn we bezig de badkamer te verbouwen (we krijgen een bad!), dus het eten moet vooral veel energie geven en liefst in 1 pan klaar te maken zijn. Oké, twee mag ook. Maar echt niet meer! We hebben het weekend bij mijn ouders doorgebracht, dus dit weekmenu loopt van dinsdag tot en met zondag.

Ontbijt
Gerookte makreel of haring (voor Simon en de kinderen, dit is iets te heftig voor mij!)
Gekookte eieren, of
Ei-pizzaatjes uit de oven (recept volgt), of
Amandelmeelcake

Lunch
Dinsdag: Spinazie met gepocheerd ei en zelfgemaakte mayonaise
Woensdag: Goed gevulde salade met avocado, koude kip en ananas
Donderdag: Amandelmeel muffins
Vrijdag: Gebakken vis of haring met bietensalade
Zaterdag: Omelet met overgebleven groenten (mogelijk uit de oven)
Zondag: Runderstoof met pastinaken, bietjes en bloemkoolpuree

Diner
Dinsdag: Kokos groentestoof met bloemkoolrijst (recept volgt)
Woensdag: Kipstoofschotel met geroosterde knoflook en wortels
Donderdag: Lasagne met courgette en aubergine in plaats van pastavellen
Vrijdag: Gebakken runderlever met ui en champignons
Zaterdag: Meazza (pizza met vleesbodem in plaats van deeg, ontzettend lekker!)
Zondag: ‘iffit’s’ – hoogstwaarschijnlijk soep of een soort van salade

Tussendoortjes
Noten, amandelmeelpannenkoekjes, meloen (yay!), bananen, smoothies, amandelmeel ‘cookie dough’ met stukjes appel.

Deze week wil ik ook de voedseldroger uitproberen die ik te leen heb gekregen van een juf van onze school. Ik heb het papiertje van een rauwe vruchtenreep bewaard en wil hier een Paleo-vriendelijke versie van maken met amandelmeel, walnoten, rozijnen en kokos. Uiteindelijk zou ik graag eens willen proberen om wat bison- of rundvlees te drogen om zo jerky te maken. Dit vinden ik en de kinderen erg lekker, maar is erg duur om zo in de winkel te kopen.

En ik ben op zoek naar een elektrische slow cooker. Als iemand er eentje heeft die niet meer gebruikt wordt en hem wel zou willen verkopen, neem dan even contact met me op!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

16 reacties

  1. Anonymous schreef:

    Jeetje, waar haal je zo goedkoop lekkere biologische eitjes? Ik haal ze voor 30 cent per stuk.

    groetjes Suz

    1. Ik koop ze bij de biologische boer voor 15 cent per stuk (ongeveer). Dat scheelt natuurlijk aan vervoer/ opslag/ winkel en personeelskosten 😉
      Als je bio-eitjes te duur vindt, kun je ook kiezen voor vrije uitloop.

  2. Je inspireert me om eens naar de aparte groepen van mijn boodschappenlijstje te kijken.Groeten Izerina

  3. Hoi Karin,

    Ik koop kipfilet op de markt. Ik heb daar wat rondgevraagd waar ze hun kippen vandaan halen en daar was er eentje die kippen inkocht die vrij waren van antibiotica en goed voer kregen. Even wachten op een rustig moment en dan de eigenaar aanspreken. Zo deed ik het.

    Succes!
    Heleen

    1. Cosy and Cute schreef:

      Bedankt voor de tip, het scheelt wel heel erg veel. Ik ga nog even nadenken wat ik ermee zal doen want het eerste dat me te binnen schiet is: het lijkt bijna te mooi om waar te zijn……. Slecht hè, van mij dat ik hieraan twijfel. Maar je hoort zoveel verhalen en leugens. Weet jij of je dit op een of andere manier kan controleren?
      Groet,
      Karin

    2. Cosy and Cute schreef:

      Hallo Heleen,
      Je hebt groot gelijk, je moet doen waar jij je goed bij voelt. En de smaak liegt natuurlijk ook niet! Ik ga eens kijken en vragen of dit hier in de buurt ook mogelijk is.

    3. Anonymous schreef:

      In de wilde keuken aflevering over eieren bezoeken ze een slachthuis voor uitgelegde biologische leghennen deze kippen kan je daar ook kopen (het is helaas wel in friesland) ze zijn echt spot goedkoop 2 euro en ik dacht zelfs iets minder per hele kip.

      Karen

    4. Hoi Karin,

      Misschien wat naief, maar als ik de persoon in de ogen kan kijken en vragen kan stellen die open en zonder twijfel beantwoord worden, ben ik in zo’n geval redelijk overtuigd. De smaak is er in ieder geval wel naar!

      @Karen: Weet je toevallig waar dat is in Friesland?

    5. Anonymous schreef:

      Hoi Heleen, jij woont nog wel redelijk in de buurt al weet ik niet of het loont er voor op en neer te rijden. In de aflevering van wilde keuken wordt gezegd waar dat slachthuis zit en hoe het heet. Toendertijd was er op de website van de wilde keuken op de pagina van de aflevering een discussie hierover en daar had ook niemand in gezet waar dat was (ik dacht me heel vaag te herinneren zuid Friesland) maar die discussie kan ik nu niet meer vinden. Ik zou de aflevering een keer op uitzending gemist kijken en zoeken op internet naar het adres van het slachthuis

    6. Anonymous schreef:

      Deze wellicht? http://www.wvandermeer.nl/index.php?id=31

    7. Anonymous schreef:

      Ik denk het eerlijk gezegd niet omdat ze alleen de uitgelegde kippen en de eieren (die nog in de kippen zaten) verkopen. Maar ik heb nog geen tijd gehad om de uitzending nog een keer te bekijken maar daar wodrt vertelt welke slager het is en hoe ze heten.

      Karen

    8. Anonymous schreef:

      Sorry voor mijn laatste reactie die kan wat verkeerd overkomen maar ik woon niet in de buurt van friesland en ik heb er nooit meer naar gekeken, als ik tijd heb kijk ik de aflevering nog wel een keer. Maar ik wil de friesen hier dit toch niet onthouden.

      Karen

    9. Hey Karen,

      Ik denk niet dat het verkeerd overgekomen is, hoor. Bij mij in ieder geval niet. En ik kwam zelf ook al bij die slachterij uit. Zal de aflevering eens opzoeken om het te checken. Het lijkt niet al te ver hier vandaan namelijk…

      Bedankt nogmaals!
      Heleen

  4. Silent Lucidity schreef:

    Pizza met vleesbodem? Doe je dat dan met gehakt, die variant ken ik wel?
    Ik maak mijn pizzabodem van bloemkool,wortel/knolselderij (bleek ook te kunnen en lekker te zijn) of lijnzaad. Lekker met geroosterde groentes en feta erop.

    1. Ja klopt. Gewoon puur gehakt, aanmaken met ei en kruiden naar smaak en dan platdrukken op een bakplaat. Groenten en saus er op, bakken en klaar! Wat ook erg lekker is, zijn aubergineplakken of portobello. Die hebben ook een vlezige structuur.

  5. Cosy and Cute schreef:

    Even een vraagje: Waar koop jij je kipfilet. De bio kip die ik altijd koop is veel en veel duurder? Kan dus wel een goede tip gebruiken.
    Alvast bedankt,
    Karin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »