Het maakt niet uit welk dieet je volgt, Paleo, Atkins, low-carb, low-fat, watdanook… Groenten zullen altijd een belangrijke rol spelen. Los van een dieet trouwens, zijn groenten De manier om aan gezonde vezels, mineralen, vitaminen en koolhydraten te komen. Eet de regenboog wordt er altijd gezegd, zoveel mogelijk kleuren.
Bij ons is groenten eten niet echt probleem als je buiten ogenschouw laat dat de soort groenten toch vrij beperkt zijn. Koolsoorten (dus ook broccoli en spruitjes), courgettes en boontjes zijn stevige favoriet en staan regelmatig op het menu. Sla gaat er bij een wel en bij de ander niet in. Vice versa met komkommer. Rode groenten, welke soort dan ook (tomaat is een vrucht slimmeriken!) wordt ook niet echt gewaardeerd. Tijd dus om eens kritisch te kijken naar wat er zoal te krijgen is en wat ik er mee kan doen om toch meer groenten naar binnen te krijgen bij mijn kroost plus echtgenoot.
Roerbakken in Knoflook en Olijfolie
Een fantastische manier om veel groenten een extra ‘oomph’ te geven, is door ze te roerbakken in olijfolie en knoflook. Het zijn vooral de groene groenten die zich, naar mijn mening, heel goed voor lenen. Gewoon besprenkelen met wat olijfolie, Keltisch zeezout er over en 2 of 3 teentjes knoflook uitpersen. Door elkaar roeren en in de koekenpan. Bij sommige groenten is het raadzaam ze eerst even te blancheren omdat ze anders wellicht iets te knapperig zijn. Ik heb dat zelf met boontjes, maar dit is uiteraard persoonlijke voorkeur.
De volgende groenten smaken heerlijk op deze manier:
- Groene asperges
- Sperzieboontjes
- Broccoli
- Courgette
- Aubergine
- Spinazie
- Snijbiet
Roerbakken in olijfolie, ui en tomaten
Een andere manier om groenten op te leuken is door ze te bakken in een ‘saus’ van olijfolie, gebakken ui en gebakken tomaten. Ik gebruik hier een blikje tomatenblokjes voor om het makkelijk voor mezelf te maken.
Warm de olijfolie op in een koekenpan en fruit hier de ui in. Voeg een blikje tomatenblokjes toe en roerbak dit een tijdje mee op hoog vuur. Voeg nu je groente naar keuze toe en roerbak het 15 tot 20 minuten tot de groenten gaar zijn en de saus iets ingedikt. Breng op smaak met Keltisch zeezout en zwarte peper.
De volgende groenten smaken heerlijk op deze manier:
- Sperzieboontjes
- Courgette
- Bloemkool
- Aubergine
Roosteren in Olijfolie en Knoflook
Hoewel deze methode al met al langer duurt dan groente roerbakken, is het resultaat heel spectaculair. Plus, je kan er bij weglopen omdat ze in de oven zitten ๐ Sinds we het boek Eat Like a Dinosaur in de keuken hebben liggen, zijn er al verschillende groenten op deze manier bereid. Even omhusselen in een mengsel van olijfolie, Keltisch zeezout en 2 a 3 teentjes knoflook en in de oven op 175 – 190 graden. Laat ze 40 – 60 minuten roosteren en roer af en toe om. Heel eenvoudig en toch ontzettend lekker. En leuk om samen met je kinderen te doen! Kleine handjes kunnen heel goed ‘husselen’!
Deze groenten zijn erg lekker op deze manier:
- Spruitjes
- Groene asperges
- Broccoli
- Pastinaken
- Paprika
- (Rode) ui
- Nieuwe aardappels
Wees Creatief!
Dit zijn uiteraard maar eenvoudige manieren van bereiden, maar zodra je het idee hebt, is het leuk om te gaan experimenteren met kruiden en andere soorten groenten. Je kan op deze manier de basis leggen voor heerlijke groentesauzen, pastasaus of pizzasaus. Maar ook soep smaakt erg lekker als de groenten eerst geroosterd zijn. Ik noem maar wat!
Dus leef je uit met seizoensgroenten en ga ruim meer dan 200 gram per dag eten. Geloof me, op deze manier is dat geen probleem! Klik hier voor een handige lijst met groenten per maand.
Welke groenten zijn bij jullie favoriet? Deel jou succesrecept voor groenten!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Hai Heleen,
Ik wilde een lijst met een overzicht van seizoensgroenten…
en ik kwam op onderstaande site:
http://www.velt.be/Joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=313&Itemid=137
Anne zegt
Hee Heleen,
Bij het laatste rijtje wil ik toch nog even aubergine toevoegen! O, wat is dat heerlijk als dat uit de oven komt! En de olijfolie (met knoflook en eventueel kruiden) is heerlijk te gebruiken als dip voor je brood. Hoewel wij sinds een paar weken ook nauwelijks meer brood eten, pak ik er toch stiekem even een sneetje zuurdesembrood bij als ik dit ’s middags maak. ๐
Verder zijn mijn kinderen, vooral mijn oudste zoon, erg van de rauwe groenten. Tomaat (hoewel geen groente), komkommer, paprika en worteltjes zijn grote favoriet als tussendoortje. Voor mezelf gebruik ik daarbij ook bleekselderij en bloemkool.
En ook een salade met appeltjes, zongedroogde tomaatjes, een eitje en augurkjes gaan er altijd goed in (ook bij de kinderen).
Ze beginnen sowieso al goed te wennen aan het nieuwe eetpatroon. Ze vinden het wel erg jammer dat ze steeds vaker een hele dag geen brood krijgen, maar ze proeven alles wat ik maak en er zit gelukkig nauwelijks iets tussen dat ze écht niet lekker vinden.
Vandaag hebben we je choco-dadelsnoepjes gemaakt. Ook die vielen erg in de smaak! Bedankt voor al je lekkere recepten en enthousiaste en leerzame berichten! Als jullie straks gaan verhuizen, ga je dan wel verder met schrijven (in het Nederlands)? Ik hoop het wel!
Groetjes, Anne
Sandra Maakt! zegt
Wat ik wel eens doe is het verstoppen van pastinaak of knolselder in aardappelpuree. Gewoon de helft aardappel en de helft wat anders. Niemand die er moeilijk over doet. Maar mijn kinderen zijn dan ook makkelijke eters. Bladgroenten stoof ik vaak, veel lekker dan gewoon koken. Bijv. witlof met kerrie en een appeltje in stukjes. Of snijbiet met zwarte peper en een scheutje room. Of geroosterd nootjes over broccoli. Of net als gisteren verse andijvie uit de tuin gebruiken voor een zomers andijviestamppotje met extra bieslook, sjalotje, zongedroogde tomaatjes èn gegrilde cherrytomaatjes en (biologische) spekjes. hmmm….