Een Burrito Bowl is een erg leuke manier om van iets simpels – kip, bonen, rijst, groenten – een feestje te maken op een anders doodgewone zaterdag.
Wat eten we deze week?
Zondag’s eten we ouderwets: stoofvlees of kip uit de oven met twee soorten groenten en toetje toe. Maandag, woensdag en vrijdag eten we meestal iets van curry, stamppot of iets met salade. Dinsdag en donderdag vast Simon dus dan eten de kinderen en ik wat er nog over is in de koelkast, soms resulteert dit in ontbijt als avondeten. Lekker makkelijk dus en een perfect moment om de kliekjes en half gesneden groenten op te maken. Nasi of soep is dan ook favoriet omdat het een makkelijke manier is om overgebleven groenten te verwerken. En dan de zaterdag… Zaterdag is, net als bij wel meer mensen, een klus- en rommeldag. Als er geen klussen liggen (zeldzaam) vinden onze handen evengoed wel wat te doen en gaan we naar de stort, bezoeken we een tuincentrum of wandelen we een poosje in de omgeving. Overdag eten we dan uit het vuistje, gebakken ei op zuurdesembrood, soep of een gebakken visje als mijn neef ons weer voorziet.
Maar ’s avonds maken we er een feestje van! Dat is onze tijd. Lekker ontspannen eten, samen film kijken of spelletje spelen. Wij hebben geen speciale aanleiding nodig om te steengrillen of om op een andere manier uitgebreid te eten. Het feit dat het zaterdagavond is, is genoeg reden! Vaak heb ik vrijdag’s de boodschappenbuit binnen, dus hakken we er lekker in rond 😉
Burrito Bowl
Een nieuw concept wat ik laatst geïntroduceerd heb, is de zogenaamde Burrito Bowl. In plaats van de burrito’s in de keuken al helemaal klaar te maken en dan op schoot in de bank op te eten, verdeel ik de verschillende componenten van de burrito in schalen en zet deze op tafel. Iedereen pakt waar hij of zij zin in heeft en hoeveel hij of zij lust. Sociaal voordeel hiervan is, dat we langer aan tafel blijven hangen en goed bij kunnen praten. Plus, ik kan zo een beetje in de gaten houden hoeveel de kinderen voor zichzelf opscheppen. Zo kan ik dit een beetje als richtlijn aanhouden gedurende de week. Vereiste is wel dat ze van alles wat proberen, tenzij het erg scherp is (waar vaders erg van houdt).
De Burrito Bowl is ook favoriet bij ons thuis omdat de smaken over het algemeen niet complex zijn zoals bij een curry, maar ook niet ‘saai’ zoals bij een gewone stamppot. En het ziet er mooi uit! Felle kleuren, mooi opgediend op de tafel. Een lust voor het oog! Ik ben er wel wat meer mee bezig, maar mijn gespuis is al wat ouder en kunnen prima helpen. En die participatie zorgt er ook weer voor dat ze meer willen eten en nieuwe dingen willen proeven. Win-win!
Zo maak je een Burrito Bowl
Qua ingredienten is het redelijk eenvoudig om klaar te maken. Dit is wat ik meestal serveer:
Rijst: Gekookte rijst, omgeroerd met citroensap en verse koriander. Liever Paleo? Rasp dan een halve bloemkool in een keukenmachine met messen tot je ‘rijst’ hebt. Bak de bloemkoolrijst op in een ruime pan met wat ghee of olijfolie en zout en peper. De bloemkoolrijst is met ongeveer 10 minuten gaar. Niet bij weglopen en blijven roeren.
Vlees: Geroosterde kip in blokjes gesneden of rul gebakken gehakt met Tex Mex kruiden
Bonen: Zwarte bonen die ik in bulk in de slow cooker bereid en invries. Kook de gedroogde zwarte bonen in ruim water met ui en zout tot de bonen gaar zijn. Dit kan zowel in de slow cooker als in een pan.
Groente: Rauwkost als komkommer en paprika is altijd favoriet. Maar sla, wortels en tomaatjes zijn hier ook lekker bij.
Salsa: Je kunt salsa kopen in de winkel, maar zelf maken is veel lekkerder. Een snelle mango salsa met paprika, koriander en rode ui heb je binnen vijf minuten gemaakt. Een tomatensalsa maak je in de keukenmachine: Verse tomaten, een rode ui, teentje knoflook, koriander, citroensap en Tex Mex kruiden pulseer je in de keukenmachine tot het grof gehakt is. Serveer beiden in een mooie kom.
Guacamole: Guacamole wordt gemaakt van avocado en tomaat. Ik zal jullie zeggen dat ik die combinatie niet lekker vindt. Ik maak guacamole door 1 avocado te prakken met citroensap, beetje zout en Tex Mex kruiden. Beetje verse koriander en klaar. Zo blijft de guacamole lekker stevig, want op het moment dat je er tomaat bij doet, wordt het waterig en daar hou ik niet van. Als jij dat wel lekker vindt, snijd je er een tomaat door zonder de zaadjes.
Geraspte kaas of zure room: Net wat er voor handen is. Soms doen we ook zonder.
Geen tortilla’s: Die hebben we niet nodig. Door alles in een kom of op een bord te leggen komt het ook wel op. En door de rijst en bonen liggen er voldoende koolhydraat keuzes op tafel. Brood voegt daar mijns inziens niets meer aan toe.
Het is altijd een feestje wanneer ik zoiets op tafel zet. En een bijkomend voordeel: Kliekjes de volgende dag! Serveer met extra sla en je hebt een heerlijke, goed gevulde salade!
Fijn weekend iedereen!
[…] gevoeld. Van zwarte bonen kun je een lekkere salade maken en je kunt ze ook toevoegen aan een burrito bowl. Probeer het […]