Heb jij dat ook wel eens gedaan: Een zak cacao nibs gekocht omdat ze echt supergezond zijn om vervolgens niet echt te weten wat je er verder mee kan doen, behalve over je ochtendpap te strooien? Ja, jij ook? Ik ook, hoor. En dat is jammer, want je kan er veel meer mee dan alleen dat!
Wat zijn Cacao Nibs?
Cacao Nibs zijn cacaobonen die zijn geroosterd, gescheiden van hun kaf en gebroken in kleinere stukken. Ze komen uit gepelde, geroosterde en gemalen cacaobonen, die groeien aan cacaobomen. Ze hebben één van de hoogste hoeveelheden aan antioxidanten met een ORAC rating van 80933. Ter vergelijking: bosbessen hebben er slechts 6552 (per 100 gram). Antioxidanten helpen om vrije radicalen af te voeren in het lichaam.
Dus ja, de reden die je hoogstwaarschijnlijk had om een zak te kopen, is erg goed!
Wat kun je doen met Cacao Nibs?
Omdat ze vrij bitter en zelfs wat zuur van smaak zijn, vind ik ze niet echt lekker om zo op te knagen in grotere hoeveelheden. Een paar in mijn mond voordat ik een slok koffie neem is al intens genoeg voor me. Je kunt ze over je ontbijtpap strooien. Wat erg lekker is, is wat sinaasappel raspen en dat er doorheen roeren. De sinaas-chocolasmaak is een klassieker! Het is ook erg lekker in Mexicaanse gerechten. De cacao versterkt de smaak van de verwarmende specerijen als kaneel, chili en komijn.
Maar wat denk je hier van: Maak eens lekkere cacaoffie. 😉 Als jij het hardop uit kan spreken zonder je tong in een knoop te leggen, hoor ik dat graag! Maar wat het is, is fijn gemalen cacao nibs en een cafetière.
Cacao Nibs Koffie (Cacaoffie)
Ingrediënten
- 200 gram cacao nibs
- Heet water
- Room naar keuze en behoefte
Instructies
- Verwarm je oven voor op 180 graden.
- Spreid de cacao nibs uit over een bakplaat met bakpapier en rooster de nibs in ongeveer 15 minuten. Spatel af en toe om en om.
- Laat afkoelen en maal ze vervolgens in een koffiemaler tot een fijn poeder.
- Bewaar dit in een goed af te sluiten pot.
- Om lekkere cacaoffie te maken maal je per 250 ml heet water 1 theelepel van dit poeder nog iets fijner en doe je het in een cafetière.
- Schenk daar heet water op en laat dit 6 minuten staan.
- Druk de 'stamper' naar beneden en schenk in een kopje.
- Maak je cacaoffie af door er een lekkere scheut (kokos-) room in te doen.
Notities
Fudgy Brownies
Ik schrijf dit artikel met het oog op de klok, want over een half uur komen mijn vriendinnen langs voor onze wekelijkse koffie-ochtend. Deze keer is het mijn beurt om gastvrouw te zijn en ik was op zoek naar iets lekkers om te serveren bij de koffie. Ik vond een recept van rauwe brownies met cacao nibs, macadamia noten en avocado en ik wist direct dat ik dat wilde maken!
Cacao Nibs Brownies
Ingrediënten
- 1 avocado geschild
- 100 gram macadamia noten
- 50 gram cacaopoeder
- 12 dadels ontpit
- Cacao nibs
- Zeezout
- Optioneel: een beetje honing of een ander natuurlijk zoet naar keuze
Instructies
- Doe alles behalve de cacao nibs in een keukenmachine met messen en pureer tot er een redelijk gladde massa ontstaat.
- Schraap af en toe met een pannenlikker de zijkanten van de kom om zodat je alles goed meepakt.
- Proef of het zoet genoeg is voor je en doe er eventueel nog een eetlepel zoet bij.
- Stort dit ontzettend kleverige goedje in een vierkant bakblik of ovenschaal bekleed met wat bakpapier.
- Maak je pannenlikker nat en spreid het uit.
- Bestrooi met cacao nibs en zet in de koelkast.
- Laat minstens 3 uur opstijven. Maar het is gewoon praktischer om het de avond ervoor te maken.
- Snijd in stukjes en serveer.
- Bewaar een week in de koelkast of vries in individuele stukjes in.
Notities
Dus de volgende keer dat je een zak cacao nibs ziet staan, schroom niet en neem gauw mee!
Heleen Quantrill zegt
rita,
Ha Rita,
Dat is zo’n glazen koffiepot met een ‘drukker’ er in. Zoek t maar ers op dan vind je het wel bij Bol of Blokker. Het is het ultieme ‘slow coffee’ 😉
rita zegt
mmmh…dit komt van pas.
Hier ook…wat doe ik met die cacao nibs??gooi ze wel eens door n baksel/muesli…maar verder dan dat, nooit gekomen.
We gaan het uit proberen.
wat is een cafetiere??