Mini Cashew Cheese Cake – Raw, Vegan

Cashew Cheese Cake

Ik schrijf mijn blog niet per se voor een bepaald dieet of voedingspatroon. Ik pik van alle heerlijkheden die er in gezond-eten-minnend blogland wat graantjes mee, pas aan mijn eigen smaak en inzicht aan en deel het hier met jullie. Of dat nu veganistisch, paleo, glutenvrij of rauw is. Maakt mij niet uit. Als het maar gezond, voedend en vooral erg lekker en niet te ingewikkeld is. Daarom deze mini cheesecakes. Niet gemaakt met roomkaas, maar met geweekte cashewnoten. Waarom? Gewoon, omdat ik er zin aan had 😉

Door de cashewnoten eerst een nacht te laten weken, worden ze boterachtig zacht. Als je dit vervolgens pureert met of zoete of hartige ingrediënten, krijg je een soort roomkaas consistentie. Veel veganisten maken hier dankbaar gebruik van, maar ik denk dat als je ‘alleen maar’ lactose wilt vermijden, dit ook een succesnummer voor jou kan zijn. Het werkt namelijk echt heel goed.

En dit is geen ingewikkeld recept, het enige dat je nodig hebt, is een beetje geduld. Dus ik stel voor dat je je voorraadkast eens goed bekijkt en dit gewoon uit gaat proberen. Als dessert is het heel spectaculair en zelfs de kinderen vonden deze cheesecakes erg lekker. Plus, ze vullen erg goed.

Als je een notenallergie hebt, kan ik je in dit recept helaas geen alternatief aanbieden. Het enige alternatief dan, is een ‘reguliere’ cheesecake met roomkaas in plaats van cashews, maar dat is weer een heel ander recept… voor een volgende keer!

Cashew Cheese Cake 8 stuks

250 gram ongebrande cashewnoten
8 medjoul dadels, ontpit
50 gram kokosrasp
50 gram pecannoten
3 el kokosolie
sap van 1 citroen
1 tl vanille extract
50 ml honing

  1. Doe de avond ervoor de cashewnoten in een kom met ruim water en laat ze 12 uur weken. Dit zorgt ervoor dat de cashewnoten heerlijk zacht worden en goed pureren. Sla deze stap dus niet over!
  2. Neem de volgende ochtend een blender of keukenmachine met messen en doe hier de dadels, kokos en pecannoten in.
  3. Maal fijn tot een soort broodkruim consistentie.
  4. Neem een cupcake bakplaat (ik gebruikte siliconen) en doe hier een klein reepje bakpapier in zodat je later de cheesecakes makkelijk uit de vorm kan lichten.
  5. Verdeel het dadelmengsel in de vormpjes en druk plat.
  6. Spoel de cashewnoten af en doe in de afgespoelde blender of keukenmachine.
  7. Voeg de overige ingrediënten toe en maal goed door.
  8. Roer af en toe om en maal dan nog een keer. Herhaal dit totdat je een glad mengsel hebt. Er mogen geen korreltjes in zitten.
  9. Verdeel dit mengsel over de vormpjes en strijk glad.
  10. Zet de cheesecakes 1 uur in de vriezer om op te stijven en serveer met rood fruit of bewaar in de vriezer voor een later moment.

Tip: De kokosolie wordt hard als het afkoelt. Dus als het even kan, gebruik kokosolie bij de cashewnoten.

6 reacties

  1. Astrid schreef:

    Kan ik de kokosolie ook vervangen door zonnebloemolie of olijfolie?

  2. Anonymous schreef:

    Hoi Heleen,
    Werkt dit ook met andere noten dan cashew? Hazelnoten of amandelen?
    Olga

  3. Ik zou de harige ingredienten wel weglaten (smile..).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »