Het is druk! En vroeg donker! En regenachtig! De dagen vliegen voorbij en vaker wel dan niet vind ik dat er niet genoeg uren in de dag zijn. Werk, kinderen, vriendinnen, huishouden en m’n man die af en toe ook een beetje liefde en aandacht nodig heeft. Ik denk dat velen van jullie het wel zullen herkennen – de drukte en een partner die óók nog wat van je moet 😉 Door de drukte haal ik weer regelmatig de slowcooker uit de kast. Ik vind het heerlijk om met 15 minuten voorbereiding in de ochtend een hoop gedoe aan het eind van de middag te voorkomen. Deze chili con carne uit de slowcooker maakte ik met botermalse riblappen van Beef&Steak en een aantal vaste onderdelen uit mijn voorraadkast. Resultaat: een flinke pot vol met chili waar we twee en een halve dag van gegeten hebben. Scheelt mij koken en iedereen heeft de buik vol. Win win!
Chili con Carne uit de Slowcooker
In de herfst vind ik het sowieso erg lekker om meer stoofschotels en dikke soepen te eten. Het gemak van alles in één pan en een bijgerecht spreekt mij daarin ook aan, want gemak dient de mensch. In deze chili con carne werd geïnspireerd op een pompoen die ik nog over had uit de groentetuin. Ik had al zoveel pompoen verwerkt dat ik er eigenlijk een beetje zat van werd, maar ik hou niet van verspilling. Een stevige chili was het antwoord! De kinderen vonden het heerlijk, het was pittig genoeg zonder echt te branden en ik voegde heilzame bouillon toe voor extra voedingswaarde. Perfect in een periode van snotneuzen en griepjes.
Wat doe je in de Chili con Carne?
Deze chili con carne is niet heel anders dan een reguliere chili. Ik gebruikte specerijen als komijn, cayenne en gerookt paprikapoeder voor die aardse, warme smaken. Maar ik deed er ook wat kaneel in. Dit bracht het zoete van de pompoen wat naar voren. Als je geen pompoen hebt, is zoete aardappel of flespompoen ook prima geschikt.
Ingrediënten Tips
De lekkerste chili is gemaakt van runderstoofvlees vind ik. Maar je kunt ook rundergehakt of zelfs kip gebruiken. Ik voegde wel eens gekookte kip dat overgebleven was van een geroosterde kip, toe aan een chili en ook dat was zeer smakelijk. In deze chili con carne deed ik geen bonen omdat de pan al behoorlijk vol was. Maar dit kun je zeker toevoegen. Zwarte bonen, cannellini bonen of kidney bonen werken prima.
Pompoen Chili con Carne Extra’s
Een chili con carne is niet compleet zonder een uitgebreid assortiment aan extra’s. Wat ik leuk vind om te doen als ik wat ruimer in de tijd zit, is een soort van buffet maken waarvan iedereen zijn of haar eigen extra’s kan toevoegen voor een ‘bespoke’ chili. Manlief gaat voor de extra hete saus en jalapeños, de kinderen doen chili bij hun kaas (ahem…) en ik hou van zure room en avocado voor die heerlijke romige smaken. Maar er kan nog zoveel meer:
- Verse koriander – véél verse koriander als het aan mij ligt!
- Knapperige tortilla chips (kies naturel en 100% glutenvrij als dat je voorkeur heeft)
- Fijn gesneden tomaat of paprika
- Yoghurt in plaats van zure room
- Een snufje cacao!
Ik serveer de chili con carne met rijst. Maar aardappelpuree of peulvruchten is ook lekker. Zorg uiteraard voor lekker wat sla en het feest kan beginnen!
Chili con Carne met Pompoen uit de Slowcooker
Equipment
- 1 Slow cooker 4 liter
Ingrediënten
- 500 gram stoofvlees riblappen of sukade
- 2 uien
- 4 tenen knoflook
- 1 pompoentje Ong. 600 gram
- 2 paprika's
- 4 tomaten
- 40 gram tomatenpuree 1 blikje
- 1 liter bouillon bijv. zelfgemaakte bottenbouillon
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl cayennepeper
- 2 tl gemalen komijn
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl zout
- 1 tl peper
- ½ tl kaneel
Instructies
- Snijd de uien en knoflook grof en bak ze kort in een koekenpan met een snufje zout en wat olijfolie. Zodra ze wat zacht worden, doe je ze in de slowcooker.
- Schroei nu de riblappen aan beide kanten dicht. Terwijl je dat doet, snijd je de tomaten en paprika's en stukken.
- Snijd de pompoen door de helft, schep de zaadjes er uit en snijd hem in kleine stukjes. Doe deze in de slowcooker.
- Doe de tomaten en paprika's daarna in de slowcooker en leg de riblappen daar bovenop.
- Roer de specerijen met het zout en peper door elkaar en strooi over alles heen.
- Schenk de bouillon in de slowcooker en voeg de tomatenpuree toe.
- Zet de slowcooker op 'high' en laat 4 uur lang sudderen. Langer kan ook, ik heb dit wel eens 7 uur zo laten sudderen met stoofvlees.
- Serveer met rijst, salade en andere smakelijke extra's.
Guus Brummel zegt
Waar is de pompoen in het recept?