Door stoofvlees langzaam te garen met aromatische Aziatische specerijen, krijg je een boterzachte runderstoof, heerlijk met knapperige groente en basmati rijst.
Klinkt goed? Dat hebben wij gisteren gegeten. Het was er ook wel weer voor! Het recept is niet moeilijk, je hebt maar een paar specialistische ingrediënten nodig en deze kun je allemaal in de supermarkt krijgen. Wat je wel nodig hebt, is tijd. Want riblappen moeten lang garen, ruim twee en een half uur toch wel. Maar het is de tijd meer dan waard, want de smaak is onovertroffen!
Chinese Runderstoof
Ingrediënten
- 2 - 3 el kokosolie
- 1,25 kg riblappen in blokjes gesneden
- 2 uien
- 50 gr verse gember
- 3 teentjes knoflook
- Klein bosje koriander
- 2 tl Chinese vijfkruiden specerij
- 6 hele steranijs
- 1 tl zwarte peperkorrels
- 2 el kokosbloesemsuiker
- 50 ml Kikkoman sojasaus
- 2 el tomatenpuree
- Water
- Zout
- Verse gember ter grootte van een duim julienne gesneden
- Kokosolie
Instructies
- Neem een braadpan en verhit hierin een deel van de olie.
- Voeg de blokjes vlees toe en bak ze snel rondom bruin.
- Haal het vlees uit de pan en leg voor nu even op een bord.
- Doe de ui, gember, knoflook en koriander in een keukenmachine of Magic Bullet en maal tot een pasta.
- Doe de rest van de kokosolie in de pan en bak de kruidenpasta tot deze zacht en geurig is (voeg een beetje water toe als het te snel droog wordt).
- Roer de Chinese vijfkruiden, steranijs en de peperkorrels er doorheen en bak nog 1 minuut.
- Voeg vervolgens de kokosbloesemsuiker, sojasaus en tomatenpuree toe en roer goed om.
- Doe het vlees en het vleesnat dat op het bord ligt in de pan.
- Voeg genoeg water toe zodat het vlees net onder staat.
- Breng aan de kook en draai het vuur vervolgens helemaal laag.
- Laat het geheel 2 ½ uur sudderen. Gebruik desnoods een verdeelplaatje zodat het niet te snel droogkookt.
- Als het vlees zo gaar is dat je het met een lepel kan snijden, haal je het uit de pan en bewaar je het op een warm bord.
- Breng de saus weer aan de kook tot deze tot de helft gereduceerd is.
- Verhit ondertussen in een koekenpan de kokosolie en bak hier de julienne gember in tot deze goudbruin en knapperig is.
- Serveer de runderstoof met geurige basmati rijst, gekookte groenten, de saus en knapperige gember.
- Eet smakelijk!
Deze stoofschotel is de volgende dag nog lekkerder! Iets wat wel meer het geval is met kruidige gerechten en baksels. Prima dus om het rundvlees de dag ervoor te bereiden, in de koelkast te bewaren en de volgende dag even door te warmen. En als je een slowcooker hebt, werkt dit ook prima. Volg alle stappen tot het punt dat je het vuur laag draait. In plaats daarvan schenk je alles over in de slow cooker en zet je hem op ‘low’ voor zo’n zes tot acht uur. Maar ik moet eerlijk zeggen dat nu ik een volwassen braadpan heb (zie hieronder), ik beduidend minder met de slowcooker doe. Ook heb ik inmiddels een echt fornuis met warmhoudplaat, rijsoven en grote oven. Echt, ik voel me een professionele kok tegenwoordig! Maar ik werk natuurlijk thuis en dan heb ik tijd om een middagje te pan-zitten. Als je buitenshuis werkt, vind ik een slowcooker nog altijd een uitkomst!
Wie heeft er een slowcooker? Wie heeft er een braadpan? Beiden? Wat heeft jouw voorkeur en waarom? Deel het hieronder!
anja te brinke zegt
Kook al ruim 42 jaar, verschillende BK braadpannen gehad, allemaal waardeloos, misschien is deze van een ander kaliber, maar voor mij nooit meer zo’n pan, geef mij maar de slowcoocker.
Herma de Bruyn zegt
Ik heb dezelfde braadpan als jou én een slowcooker.
De braadpan vind ik niet prettig, bij langdurige gerechten gaat het bij mij vaak aanbranden, voor korte gerechten zoals gehaktballen braden is hij wel geschikt en lekker groot.
Sinds ik mijn slowcooker heb, gebruik ik die altijd voor stoofgerechten of kip braden, het vlees wordt zo heerlijk mals en doortrokken van de kruiden
Els zegt
Gister gemaakt en vanavond gegeten, Héérlijk, we hebben gesmuld!! Heb er nog wel een twist aan gegeven . Met een beetje piment en een scheut ketjap werd de smaak wat voller/warmer. Dit is een blijvertje!!Bedankt Heleen.
Heleen Quantrill zegt
Ha Els,
Dankjewel voor je compliment! Leuk om te horen!
Goed weekend
Heleen
Franka zegt
Dat klinkt heerlijk! Ga ik zeker binnenkort maken. Ik kan alleen absoluut niet tegen de smaak van verse koriander… Heb je eventueel een tip waardoor ik dat kan vervangen Heleen? (anders laat ik het gewoon weg)
Heleen Quantrill zegt
Ha Franka,
Je kan het gewoon weglaten, hoor! Ik ben zelf een groot fan van koriander, vandaar 😉
Groetjes
Heleen