Ik spendeer flink wat tijd op Pinterest. Heerlijke recepten zoeken, tips om mijn huis schoon te houden zonder chemische troep, leuke spelletjes met de kids… ja, ik vermaak me er wel! En er was een ingrediënt dat steeds mijn aandacht trok: Maanzaad. Het toeval wilde dat ik twee weken terug weer een bestelling bij Gekruid ‘moest’ doen 😉 en daar maanzaad vond. Ik heb direct een zak besteld en ben er mee aan de slag gegaan.
Maanzaad smaakt een beetje zoetig en geeft een lekkere crunch aan je baksels. Je kan het kennelijk ook eerst fijnmalen en met wat water vermengen als ei-vervanger. Ik heb hier geen ervaring mee, maar ik stel me zo voor dat het soortgelijk is als chiazaad qua eigenschappen. Er zitten ook wat leuke gezondheidsaspecten aan maanzaad, deze kun je op de site van Gekruid vinden.
Dit recept voor cupcakes vond ik op Elana’s Pantry website. Ik vond het beslag wat droog, dus ik heb het iets aangepast, maar het resultaat was super.
Let op: Vervang kokosmeel niet door een ander soort meel. Kokosmeel werkt heel anders en heeft andere verhoudingen vocht/ droog nodig. Koop dus gauw een zak kokosmeel, want de komende tijd komen er meer recepten op de site!
Citroen-Maanzaad Cupcakes
6 cupcakes
40 gram kokosmeel
1/4 tl zeezout
1/4 tl bicarbonaat
3 eieren
40 gram kokosolie
40 gram honing
1 el citroenrasp
1 el maanzaad
2 el water
- Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrische oven)
- Neem een ruime kom en doe hier de droge ingrediënten in en roer ze even door.
- Kluts in een schenkbeker de eieren met de honing en kokosolie door elkaar.
- Schenk dit bij de droge ingrediënten en roer even goed door.
- Laat het beslag ongeveer 10 minuten rusten.
- Het beslag moet dik, maar wel vloeibaar zijn, anders is het eindresultaat erg droog.
- Voeg eventueel wat water toe en roer nog even door.
- Verdeel het beslag nu over 6 ingevette cupcake vormpjes en zet in de oven.
- Bak in ongeveer 15 minuten gaar.
- Laat een uur afkoelen voordat je ze uit de vormpjes haalt.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.