Ik spendeer flink wat tijd op Pinterest. Heerlijke recepten zoeken, tips om mijn huis schoon te houden zonder chemische troep, leuke spelletjes met de kids… ja, ik vermaak me er wel! En er was een ingrediënt dat steeds mijn aandacht trok: Maanzaad. Het toeval wilde dat ik twee weken terug weer een bestelling bij Gekruid ‘moest’ doen 😉 en daar maanzaad vond. Ik heb direct een zak besteld en ben er mee aan de slag gegaan.
Maanzaad smaakt een beetje zoetig en geeft een lekkere crunch aan je baksels. Je kan het kennelijk ook eerst fijnmalen en met wat water vermengen als ei-vervanger. Ik heb hier geen ervaring mee, maar ik stel me zo voor dat het soortgelijk is als chiazaad qua eigenschappen. Er zitten ook wat leuke gezondheidsaspecten aan maanzaad, deze kun je op de site van Gekruid vinden.
Dit recept voor cupcakes vond ik op Elana’s Pantry website. Ik vond het beslag wat droog, dus ik heb het iets aangepast, maar het resultaat was super.
Let op: Vervang kokosmeel niet door een ander soort meel. Kokosmeel werkt heel anders en heeft andere verhoudingen vocht/ droog nodig. Koop dus gauw een zak kokosmeel, want de komende tijd komen er meer recepten op de site!
Citroen-Maanzaad Cupcakes
6 cupcakes
40 gram kokosmeel
1/4 tl zeezout
1/4 tl bicarbonaat
3 eieren
40 gram kokosolie
40 gram honing
1 el citroenrasp
1 el maanzaad
2 el water
- Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrische oven)
- Neem een ruime kom en doe hier de droge ingrediënten in en roer ze even door.
- Kluts in een schenkbeker de eieren met de honing en kokosolie door elkaar.
- Schenk dit bij de droge ingrediënten en roer even goed door.
- Laat het beslag ongeveer 10 minuten rusten.
- Het beslag moet dik, maar wel vloeibaar zijn, anders is het eindresultaat erg droog.
- Voeg eventueel wat water toe en roer nog even door.
- Verdeel het beslag nu over 6 ingevette cupcake vormpjes en zet in de oven.
- Bak in ongeveer 15 minuten gaar.
- Laat een uur afkoelen voordat je ze uit de vormpjes haalt.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Mendel zegt
Mendel,
?
Mendel zegt
Hoort het vanbinnen er uit te zien als een spons?
Sterretje zegt
We hebben ze geproefd ………… echt heerlijk!
mevrouwgewoontjes zegt
Op de citroenen na heb ik alles in huis. Ik denk dat ik dit recept eens ga proberen. Hoe lang zouden ze goed blijven… zal ik er 6 of 12 maken…..
Anonymous zegt
Ga ze gelijk proberen vanmiddag ik ben erg blij dat je meer met kokosmeel ga proberen, die is toch wat goedkoper in de aanschaf dan amandelmeel. super groetjes Bianca
Sterretje zegt
Ziet er lekker uit. Ze staan in de oven, maar met mandarijnenrasp. Ik heb geen citroen in huis.
Anonymous zegt
Bij de toko hebben ze ook kokosmeel.
Rosa zegt
Ik bedoel dus kokosmeel #foutje
Rosa zegt
Bij De Tuinen hebben ze ook amandelmeel! Keltainen, ik gebruik siliconenvormpjes. Nooit invetten, cakejes komen altijd los.
Keltainen zegt
Lekker hoor!
Helaas plakken ze nogal aan het muffinpapiertje vast. Slechte kwalieit papier ben ik bang….
An Sij zegt
Heerlijk deze cupcakes, ik heb ze gemaakt met chiazaadjes
en een beetje kokosrasp toegevoegd.
mieke moush zegt
suuuuuper lekker !!!
ik heb de citroen vervangen door limoen rasp (had geen citroentjes) en ze zijn super lekker … ik vind dat maanzaad erin erg geslaagd , geeft inderdaad die extra crunch
bedankt voor dit heerlijke receptje , en doe vooral verder , ik kijk al uit naar wat nog komt …
groetjes,
mieke
adrielle de hoog zegt
morgen ga ik de bio-citroenen en maanzaad halen. ik ben het recept al een paar keer tegengekomen, maar nu ga ik het maken!!
Annemieke V. zegt
Heb je bij chiazaad niet meer vocht nodig? Omdat dit zo vochtopnemend is?
Heleen Quantrill zegt
Chiazaad verslijmd in combinatie met vocht, dus het zou niet droog moeten worden.
Laura zegt
Klinkt heerlijk! 🙂
Zou het ook met een ander soort meel kunnen? Tot nu toe heb ik nog geen kokosmeel kunnen vinden…
Heleen Quantrill zegt
Nee zeker niet, kokosmeel heeft heel andere eigenschappen dan andere melen. Kokosmeel kun je bij Gekruid krijgen. Klik op de link, dan kun je daar meer info vinden.