Citroen-Maanzaad Cupcakes – Glutenvrij

Citroen-Maanzaad Cupcakes
Gluten free Lemon Poppy Muffins - Eet Goed Voel je Goed.com

Ik spendeer flink wat tijd op Pinterest. Heerlijke recepten zoeken, tips om mijn huis schoon te houden zonder chemische troep, leuke spelletjes met de kids… ja, ik vermaak me er wel! En er was een ingrediënt dat steeds mijn aandacht trok: Maanzaad. Het toeval wilde dat ik twee weken terug weer een bestelling bij Gekruid ‘moest’ doen 😉 en daar maanzaad vond. Ik heb direct een zak besteld en ben er mee aan de slag gegaan.

Maanzaad smaakt een beetje zoetig en geeft een lekkere crunch aan je baksels. Je kan het kennelijk ook eerst fijnmalen en met wat water vermengen als ei-vervanger. Ik heb hier geen ervaring mee, maar ik stel me zo voor dat het soortgelijk is als chiazaad qua eigenschappen. Er zitten ook wat leuke gezondheidsaspecten aan maanzaad, deze kun je op de site van Gekruid vinden.

Dit recept voor cupcakes vond ik op Elana’s Pantry website. Ik vond het beslag wat droog, dus ik heb het iets aangepast, maar het resultaat was super.

Let op: Vervang kokosmeel niet door een ander soort meel. Kokosmeel werkt heel anders en heeft andere verhoudingen vocht/ droog nodig. Koop dus gauw een zak kokosmeel, want de komende tijd komen er meer recepten op de site!

Citroen-Maanzaad Cupcakes

6 cupcakes

40 gram kokosmeel
1/4 tl zeezout
1/4 tl bicarbonaat
3 eieren
40 gram kokosolie
40 gram honing
1 el citroenrasp
1 el maanzaad
2 el water

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrische oven)
  2. Neem een ruime kom en doe hier de droge ingrediënten in en roer ze even door.
  3. Kluts in een schenkbeker de eieren met de honing en kokosolie door elkaar.
  4. Schenk dit bij de droge ingrediënten en roer even goed door.
  5. Laat het beslag ongeveer 10 minuten rusten.
  6. Het beslag moet dik, maar wel vloeibaar zijn, anders is het eindresultaat erg droog.
  7. Voeg eventueel wat water toe en roer nog even door.
  8. Verdeel het beslag nu over 6 ingevette cupcake vormpjes en zet in de oven.
  9. Bak in ongeveer 15 minuten gaar.
  10. Laat een uur afkoelen voordat je ze uit de vormpjes haalt.
PS Je kan deze cakejes prima zonder maanzaad maken en mogelijk kun je het ook vervangen door chiazaad. Het geeft wel een lekkere crunch aan het gebak, dus ik beveel het wel aan, maar het is verder niet bepalend voor het eindresultaat.

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

18 reacties

  1. Mendel schreef:

    Hoort het vanbinnen er uit te zien als een spons?

  2. Sterretje schreef:

    We hebben ze geproefd ………… echt heerlijk!

  3. Op de citroenen na heb ik alles in huis. Ik denk dat ik dit recept eens ga proberen. Hoe lang zouden ze goed blijven… zal ik er 6 of 12 maken…..

  4. Anonymous schreef:

    Ga ze gelijk proberen vanmiddag ik ben erg blij dat je meer met kokosmeel ga proberen, die is toch wat goedkoper in de aanschaf dan amandelmeel. super groetjes Bianca

  5. Sterretje schreef:

    Ziet er lekker uit. Ze staan in de oven, maar met mandarijnenrasp. Ik heb geen citroen in huis.

  6. Bij De Tuinen hebben ze ook amandelmeel! Keltainen, ik gebruik siliconenvormpjes. Nooit invetten, cakejes komen altijd los.

  7. Lekker hoor!
    Helaas plakken ze nogal aan het muffinpapiertje vast. Slechte kwalieit papier ben ik bang….

  8. Heerlijk deze cupcakes, ik heb ze gemaakt met chiazaadjes
    en een beetje kokosrasp toegevoegd.

  9. suuuuuper lekker !!!
    ik heb de citroen vervangen door limoen rasp (had geen citroentjes) en ze zijn super lekker … ik vind dat maanzaad erin erg geslaagd , geeft inderdaad die extra crunch
    bedankt voor dit heerlijke receptje , en doe vooral verder , ik kijk al uit naar wat nog komt …
    groetjes,
    mieke

  10. morgen ga ik de bio-citroenen en maanzaad halen. ik ben het recept al een paar keer tegengekomen, maar nu ga ik het maken!!

  11. Klinkt heerlijk! 🙂
    Zou het ook met een ander soort meel kunnen? Tot nu toe heb ik nog geen kokosmeel kunnen vinden…

    1. Nee zeker niet, kokosmeel heeft heel andere eigenschappen dan andere melen. Kokosmeel kun je bij Gekruid krijgen. Klik op de link, dan kun je daar meer info vinden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

ananas gesneden op een bord
Gezond eten

Is ananas gezond? Ontdek 7 verrassende voordelen

Ananas is een tropische vrucht die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook boordevol voedingsstoffen zit. Zoals je misschien weet, is ananas rijk aan vitamine C en vezels. Maar wist je dat deze exotische vrucht nog veel meer voordelen biedt? Laten we samen ontdekken of ananas gezond is. Waar is ananas

Lees verder »
file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »
heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »