Wat is Q10 en Waar is het Goed voor?

Q10

CoQ10  (afkorting voor Coenzym Q10) is een essentieel element voor vele dagelijkse functies en is nodig in elke cel van ons lichaam. Het is een antioxidant dat onze cellen beschermt tegen vrije radicalen. Verder wordt het veel gebruikt in de gezondheidszorg met name bij de behandeling van hartklachten.

Wat is CoEnzym Q10?

Q10 klinkt wellicht wat chemisch, maar het is in feite een essentiële voedingsstof dat werkt als een antioxidant in het lichaam. In de actieve vorm spreken we dan ook wel over ubichinon. Vrij vertaald betekent dat ‘overal aanwezig’. Het wordt op een natuurlijke manier in het lichaam verwerkt en het wordt ingezet bij veel belangrijke processen in het lichaam. Bijvoorbeeld energietoevoer naar de cellen, electronen rondsturen en de bloeddrukregulatie. De reden waarom het niet als een vitamine beschouwd wordt is omdat mensen in staat zijn om zelf (tot op zekere hoogte) kleine hoeveelheden van dit coenzym aan te maken in het lichaam, ook zonder toevoer door middel van voeding.

Idealiter produceert het lichaam dus voldoende co-enzym Q10. Daarnaast komt het in kleine hoeveelheden voor in allerlei (vooral dierlijke) voedingsmiddelen. De aanmaak van co-enzym Q10 kan onvoldoende zijn om de behoefte te dekken bij ziekte, overgewicht, stress, medicijngebruik, onvolwaardige voeding en aangeboren en verworven stoornissen in de aanmaak van co-enzym Q10. Bovendien neemt bij iedereen de lichaamseigen aanmaak geleidelijk af met het vorderen van de leeftijd. Zo is het co-enzym Q10-gehalte in hartweefsel van ouderen (77-81 jaar) maar 43% van het Q10-gehalte in hartweefsel van 19- tot 21-jarigen. Naast daling van de co-enzym Q10-synthese gaat veroudering gepaard met toename van oxidatieve stress en achteruitgang van de mitochondriale functie. Het is goed denkbaar dat langdurige suppletie met co-enzym Q10 invloed heeft op het verouderingsproces en de levensverwachting. Bron

Hoe Q10 werkt

  • Om genoeg energie te hebben om de verschillende lichaamsfuncties te kunnen uitvoeren, hebben we in onze cellen kleine energiefabriekjes genaamd mitochondriën. Deze nemen vet en andere voedingsstoffen en zetten ze om naar bruikbare energiebronnen. Q10 is nodig om deze omschakeling te maken.
  • CoQ10 is niet alleen noodzakelijk voor celenergie, maar ook voor de bescherming van de cellen tegen de schade van vrije radicalen.
  • Als krachtig antioxidant kan CoQ10 de opname van andere essentiële voedingsstoffen verhogen. Hierdoor heb je dus meer profijt van bijvoorbeeld vitamine C en E, waardoor de antioxidatieve kracht van deze vitaminen verder verhoogd wordt.
  • Hoewel ons lichaam in staat is om Q10 in kleine hoeveelheden zelf aan te maken, neemt deze productie met dat we ouder worden, af. Juist op het moment dat onze cellen meer baat hebben bij extra Q10! Dit betekent dat we dus veel profijt hebben van extra Q10 in ons dieet, door middel van voeding en suppletie.

Gezondheidsvoordelen van Q10

  1. Energiehuishouding: Het helpt bij de energietoevoer vanuit de mitochondriën. Grofweg gezegd is Q10 nodig om wat we eten in energie om te zetten in de cellen.
  2. Celschade: Als krachtig antioxidant helpt Q10 bij de bescherming tegen schade van vrije radicalen. Dt gebeurt sowieso met dat we ouder worden, maar ook zaken als stress, roken, blootstelling aan gifstoffen en een onvolwaardig voedingspatroon (om een paar te noemen) zijn verantwoordelijk voor celschade.
  3. Hartgezondheid: Het ondersteunt een gezond hart en gezonde hartvaten. Ook kan het helpen bij de bijwerkingen van bijvoorbeeld statines. (Bron)
  4. Orgaanondersteuning: Lever, longen, nieren en hart zijn organen die veel energie vragen en er veel van nodig hebben. Aanvullen met Q10, zeker na je 40ste, helpt dan bij de ondersteuning van deze organen.
  5. Hersenfunctie: De antioxidatieve werking van Q10 helpt bij verschillende neurologische functies. Het gaat bijvoorbeeld de vorming en uitbreiding van amyloïdplaques, kenmerkend voor de ziekte van Alzheimer, remt en de bestaande plaques destabiliseert. (Bron) CoEnzym Q10 kan dan ook erg interessant zijn bij voorkoming en behandeling van dementie. (Bron)

Q10 in Voeding

verse aardbeienQ10 is terug te vinden in veel verschillende voedingsmiddelen, waaronder:

  • Grasgevoerd rundvlees
  • Vrije uitloop of biologische Kip
  • Eieren
  • Haring
  • Aardbeien
  • Sesamzaad
  • Pistachenootjes
  • Broccolie
  • Bloemkool
  • Sinaasappelen

Op dit moment is er geen ADH vastgesteld, maar omdat het een vetoplosbaar nutriënt is, is het aan te raden voedingsmiddelen die rijk zijn aan Q10 of een supplement altijd met wat vets te nemen. En hoewel het dus mogelijk is om door middel van je voeding er aan te komen, zijn dit nog altijd lage hoeveelheden. Zeker als je hartproblemen hebt en boven de 40 bent, is het dus aan te raden om verder aan te vullen met een hoge kwaliteit supplement.

Supplement Aanbevelingen

Q10 is een zeer veilig supplement. Langdurige inname van meer dan 1000 mg (8 maanden of langer) heeft geen negatieve effecten laten zien. Een dagelijkse aanvulling van minstens 200 mg is voor veel mensen al voldoende. Als je medicatie neemt, overleg dan altijd eerst met je huisarts voordat je een supplement neemt.

Als je kiest voor een ubiquinol supplement in plaats van Q10, heb je nog meer profijt omdat het omzetten van Q10 naar ubiquinol al gebeurt is. Gewone Co-enzym Q10 supplementen moeten eerst nog gereduceerd (omgezet) worden naar ubiquinol. Het is juist deze omzetting waardoor het minder effectief is omdat dit proces niet 100 procent efficiënt verloopt. Het ouder worden en levensstijlfactoren hebben een belangrijke invloed hierop. Om deze tussenstap te omzeilen en optimaal te profiteren van Co-enzym Q10 is het direct innemen van ubiquinol de meest logische en beste keuze. Data laat zien dat 150 mg Ubiquinol overeen komt met 1200 mg Co-enzym Q10. (Bron)

Klik hier voor een hoge kwaliteit ubiquinol supplement. 

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »
heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »
voedingsstoffen
Gezondheid Algemeen

Wat zijn voedingsstoffen? Uitleg en tips

Voedingsstoffen zijn de basis van een gezond lichaam. Ze bepalen hoe je je voelt, hoe goed je herstelt, en zelfs hoe scherp je geest is. Toch hoor ik regelmatig dat mensen niet precies weten welke voedingsstoffen ze écht nodig hebben. Daarom leg ik het je graag uit. Kort, duidelijk en

Lees verder »