Antioxidanten in Voeding en Water

antioxidantenAntioxidanten werken als een krachtige eerstelijns verdediging tegen oxidatieve schade door veroudering, stress en ontstekingen. Daar komt bij dat het zo lijkt dat antioxidanten anti-kanker eigenschappen hebben en het immuunsysteem ondersteunen (naast nog vele andere voordelen). Hieronder geef ik een overzicht van wat de meest belangrijke antioxidanten worden geacht. De lijst met voedingsmiddelen waar je deze verschillende antioxidanten in kunt vinden is enorm lang, dus ik heb me beperkt tot het geven van een aantal veelvoorkomende voorbeelden om je op weg te helpen.

Antioxidanten kunnen onderverdeeld worden in twee algemene categorieën: antioxidant voedingsmiddelen (waaronder fytonutriënten) en antioxidant enzymen. Vitaminen, mineralen en de diverse ‘-noïden’ zoals hieronder beschreven.

Flavonoiden (ook wel bioflavonoiden genoemd) vind je in vruchten, zoals bosbessen, maar ze zitten ook in groenten, cacao en bloemen. De smaak en de kleur van voedingsmiddelen worden erdoor beïnvloed. Het meest belangrijke van flavonoïden is dat ze de antioxidante werking van vitamine C versterken. Daarom zie je bij veel vitamine C supplementen ook flavonoïden genoemd als ingrediënt. Leuk weetje: Flavo is Grieks voor geel 🙂 (Bron)

Carotenoïden zijn vet oplosbaar. (Bètacaroteen is het meest onderzicht, maar er zijn meer dan 600 carotenoïden bekend dus ver. Andere populaire carotenoïden zijn o.a. luteïne, zeaxanthine en lycopeen.) Ze zijn verantwoordelijk voor de rode, oranje en gele kleur van fruit en groenten zoals worteltjes, paprika en algen. Carotenoïden moet je niet verwarren met vitamine A, vitamine A is namelijk geen antioxidant. Dit is een veelgemaakte denkfout. Van bètacaroteen en andere carotenoïden is al geruime tijd bekend dat ze in meer of mindere mate kunnen worden omgezet in vitamine A, waarbij bètacaroteen, gevolgd door alfacaroteen en bètacryptoxanthine, de beste omzetting geeft omdat het uit twee vitamine A moleculen bestaat. Lycopeen, luteïne en zeaxanthine kunnen niet worden omgezet in vitamine A. (Bron)

De enzymatische antioxidanten zijn superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), en glutathion-peroxidase (GPx). Voor het goed functioneren van dit enzymsysteem is de aanvoer van bouwstoffen en cofactoren voor deze enzymen van groot belang.  SOD: Vind je vooral in kruisbloemigen! CAT: Zorg voor voldoende ijzer in je dieet door consumptie van rundvlees, champignons en stevige bladgroenten om een goed functionerende catalase productie te garanderen.  GPx: Selenium activateert dit enzym dus eet voldoende eieren, kip en verse knoflook! (Bron)

H2 antioxidanten, ook wel moleculaire waterstof genoemd is een ‘nieuwe’ en zeer krachtige antioxidant gevonden in alkalisch water. Onderzoek naar deze antioxidant is zeer veelbelovend. Met name in Japan wordt deze H2 antioxidant veelvuldig ingezet bij genezing van ontstekingsgerelateerde ziekten als reuma en herstel na operaties. Alkalisch water kun je thuis maken o.a. door middel van een Kangen water machine. Hiermee kun je zelf instellen hoe alkalisch je het water wilt hebben. Klik hier voor een overzicht met meer dan 600 studies naar moleculaire waterstof.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Balsamico azijn
Give-Away & Reviews

Alles over balsamico: gezond, smaakvol en veelzijdig

Balsamicoazijn is al lang niet meer weg te denken uit de keuken. Van saladedressings tot glazuur over gegrilde groenten: deze donkere, stroperige azijn geeft gerechten een complexe, zoetzure smaak. Maar wat is balsamico precies? Hoe wordt het gemaakt? En is het eigenlijk gezond? In dit artikel ontdek je alles wat

Lees verder »
een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »