Courgette Champignon Quiche

Courgette QuicheWe zitten nog volop in courgette tijd en ook champignons blijven lekker goedkoop en prima overal te krijgen. De combinatie van die twee is erg lekker en valt altijd wel in de smaak, zowel als bij volwassenen als bij kinderen. Nu was ik laatst op zoek naar een recept dat ik op tijd in de middag klaar kon maken, omdat dochterlief om zes uur in de sportzaal moest wezen. Ik had nog een courgette, prei en champignons in de koelkast liggen. En zodoende kwam het idee op om een quiche zonder bodem te maken.

Het idee hierachter is tweevoudig: Enerzijds is een quiche een heerlijke manier om veel verschillende soorten groenten te verwerken en anderzijds door de bodem achterwege te laten, is het sneller klaar (de bodem hoeft niet voorgebakken te worden) en koolhydraatarm. Ook koud is deze quiche erg lekker. Je kan hem de volgende dag prima meenemen naar werk of school of wat dan ook, als lunchgerecht.

Courgette Quiche

Verder is dit recept heel eenvoudig, los van de hoeveelheid verschillende groenten, bevat deze quiche maar vier ingrediënten die je meestal wel in huis hebt. En je kunt de basisingrediënten naar eigen voorkeur aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan geitenkaas in plaats van cheddar of plantaardige of geitenmelk in plaats van koeienmelk.

Je kunt hier ook tomaten aan toevoegen, maar verwijder dan wel de zaadjes. Deze zijn erg nat en hierdoor blijft de quiche erg kledderig. Als je groenten als wortel of boontjes wilt gebruiken, adviseer ik deze eerst kort te koken. Op deze manier zijn ze niet ongaar als de quiche zelf verder wel gaar is.

Courgette Quiche

Courgette Champignon Quiche

Heleen Quantrill
Een quiche kan ook prima zonder bodem. Zoals deze quiche waarin heerlijke seizoensgroenten verwerkt zijn.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Lunch
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 6 porties
  • 1 grote courgette
  • 250 gram champignons
  • 1 prei
  • 250 ml melk naar keuze ongezoet!
  • 2 eieren
  • 200 gram kaas naar keuze geraspt
  • Zout en peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 190 graden
  • Snijd met een mandoline of keukenmachine de courgette in fijne schijfjes.
  • Doe de courgette in een kom en bestrooi met zout. Laat dit even staan.
  • Na ongeveer een kwartier zul je zien dat er veel vocht uit de courgette is gelopen.
  • Spoel de courgette af onder stromend water en dep droog met een theedoek.
  • Snijd de overige groenten ook in plakjes en stukjes.
  • Verdeel de groenten over een quiche vorm en bestrooi ze met een beetje zout en peper.
  • Kluts in een schenkkom de melk met de eieren en helft van de kaas door elkaar.
  • Schenk dit mengsel over de groenten.
  • Bestrooi met nog een beetje zout en peper en het restant kaas.
  • Zet de quiche in de oven en bak in 50 - 60 minuten gaar.
  • Serveer met lekkere rauwkost met een iets zure dressing.

Notities

Je kunt heel goed voorbereidend werk doen door de courgette op een eerder moment op de dag al te snijden en met zout te bestrooien. Zet de kom dan in de koelkast en haal hem er uit wanneer je er aan toe bent om de quiche klaar te maken.
Als je de stap van het zouten en uitlekken van de courgette overslaat, wordt de courgette tijdens het bakken erg nat en krijg je een plas groentenat onderin je quiche. Het zouten en uitlekken voorkomt dit.

 

Welke bijzondere groentecombinatie doe jij in een quiche? Of weet jij nog een supertip om een lekkere quiche te maken? Deel het hieronder!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

onverzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Onverzadigd vet vs verzadigd vet: het verschil uitgelegd

Onverzadigde vetten staan bekend als de ‘gezonde vetten’. Ze ondersteunen je hart, je hersenen en je hormoonbalans. Maar wat zijn het precies? En hoe zorg je ervoor dat je er genoeg van binnenkrijgt, zonder te overdrijven? In dit artikel leg ik je alles uit over onverzadigde vetten, zodat je weet

Lees verder »
2 pepers
Gezond eten

Hoe gezond zijn pepers?

Pepers zijn onmisbaar in keukens over de hele wereld. Ze geven gerechten pit, kleur en karakter. Maar zijn pepers ook gezond? En welke soort peper is dan het beste? In dit artikel neem ik je mee in de wereld van chilipepers, hun gezondheidsvoordelen, mogelijke nadelen en de invloed van pittig

Lees verder »
sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »