Courgette Champignon Quiche

Courgette QuicheWe zitten nog volop in courgette tijd en ook champignons blijven lekker goedkoop en prima overal te krijgen. De combinatie van die twee is erg lekker en valt altijd wel in de smaak, zowel als bij volwassenen als bij kinderen. Nu was ik laatst op zoek naar een recept dat ik op tijd in de middag klaar kon maken, omdat dochterlief om zes uur in de sportzaal moest wezen. Ik had nog een courgette, prei en champignons in de koelkast liggen. En zodoende kwam het idee op om een quiche zonder bodem te maken.

Het idee hierachter is tweevoudig: Enerzijds is een quiche een heerlijke manier om veel verschillende soorten groenten te verwerken en anderzijds door de bodem achterwege te laten, is het sneller klaar (de bodem hoeft niet voorgebakken te worden) en koolhydraatarm. Ook koud is deze quiche erg lekker. Je kan hem de volgende dag prima meenemen naar werk of school of wat dan ook, als lunchgerecht.

Courgette Quiche

Verder is dit recept heel eenvoudig, los van de hoeveelheid verschillende groenten, bevat deze quiche maar vier ingrediënten die je meestal wel in huis hebt. En je kunt de basisingrediënten naar eigen voorkeur aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan geitenkaas in plaats van cheddar of plantaardige of geitenmelk in plaats van koeienmelk.

Je kunt hier ook tomaten aan toevoegen, maar verwijder dan wel de zaadjes. Deze zijn erg nat en hierdoor blijft de quiche erg kledderig. Als je groenten als wortel of boontjes wilt gebruiken, adviseer ik deze eerst kort te koken. Op deze manier zijn ze niet ongaar als de quiche zelf verder wel gaar is.

Courgette Quiche

Courgette Champignon Quiche

Heleen Quantrill
Een quiche kan ook prima zonder bodem. Zoals deze quiche waarin heerlijke seizoensgroenten verwerkt zijn.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Lunch
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 6 porties
  • 1 grote courgette
  • 250 gram champignons
  • 1 prei
  • 250 ml melk naar keuze ongezoet!
  • 2 eieren
  • 200 gram kaas naar keuze geraspt
  • Zout en peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 190 graden
  • Snijd met een mandoline of keukenmachine de courgette in fijne schijfjes.
  • Doe de courgette in een kom en bestrooi met zout. Laat dit even staan.
  • Na ongeveer een kwartier zul je zien dat er veel vocht uit de courgette is gelopen.
  • Spoel de courgette af onder stromend water en dep droog met een theedoek.
  • Snijd de overige groenten ook in plakjes en stukjes.
  • Verdeel de groenten over een quiche vorm en bestrooi ze met een beetje zout en peper.
  • Kluts in een schenkkom de melk met de eieren en helft van de kaas door elkaar.
  • Schenk dit mengsel over de groenten.
  • Bestrooi met nog een beetje zout en peper en het restant kaas.
  • Zet de quiche in de oven en bak in 50 - 60 minuten gaar.
  • Serveer met lekkere rauwkost met een iets zure dressing.

Notities

Je kunt heel goed voorbereidend werk doen door de courgette op een eerder moment op de dag al te snijden en met zout te bestrooien. Zet de kom dan in de koelkast en haal hem er uit wanneer je er aan toe bent om de quiche klaar te maken.
Als je de stap van het zouten en uitlekken van de courgette overslaat, wordt de courgette tijdens het bakken erg nat en krijg je een plas groentenat onderin je quiche. Het zouten en uitlekken voorkomt dit.

 

Welke bijzondere groentecombinatie doe jij in een quiche? Of weet jij nog een supertip om een lekkere quiche te maken? Deel het hieronder!

12 reacties

  1. Hoi Heleen,

    Bij mij was de 250 ml melk juist te weinig. De groenten werden hierdoor niet helemaal ondergedompeld, waardoor de bovenkant sneller gaar was dan de rest.

    Maar de smaak is echt geweldig! Ik ga de volgende keer een andere vorm gebruiken (hogere), misschien dat dit nog iets uithaalt.

  2. Tonny van Doren schreef:

    Kan ik ook eerst de groente wat aanfruiten ?Dan hoeft het ook niet zolang in de oven misschien ?

  3. Gerry herbrink schreef:

    Volgens mij staat er ook 250 ml melk in het recept! Of heb je het aangepast Heleen?
    Ik ga het zeker proberen. Dank voor je recept.

  4. lijkt me een heerlijk recept, kan je dit ook maken zonder kaas? of vervanging voor kaas?

    1. Als je een lekkere kaasvervanger hebt, kan dat zeker. Ik weet dat mijn oma gebruik maakt van gistvlokken (nutritional yeast) vanwege de B vitaminen, maar dat het ook een kaas smaak heeft. Als het je om de koeienmelk gaat, kun je het ook prima vervangen door geitenkaas.

      1. dank je Heleen ik vraag me alleen af of dit bindt? alleen melk met edelgistvlokken, blijft dit niet waterig?

        1. Ik gebruik de kaas niet als bindmiddel maar als smaakmaker en met dat in gedachte noemde ik de edelgistvlokken. Je zou de melk dan achterwege kunnen laten en alleen de gistvlokken kunnen gebruiken. Maar ik weet niet hoe het recept er dan uit komt.

          1. ik ga het zeker proberen, dank je wel!

  5. Mirjam schreef:

    Hij was lekker maar veel te nat. Volgende keer doe ik Max 250 ml melk en een ei erbij.
    Smaak was goed.

    1. Had je de courgette op voorhand gezouten en afgespoeld? Dat onttrekt veel vocht van de courgette zodat ie inderdaad niet zo nat wordt. Ik had precies hetzelfde probleem eerst namelijk. Goed om te horen dat de smaak je in ieder geval wel beviel!

      Groetjes
      Heleen

      1. Mirjam schreef:

        Ik had exact de instructies gevolgd. Het stond lang in het zout.
        Zelf denk ik dat 400ml melk teveel is. Met 250 ml en 3 eieren ga ik het een volgende keer proberen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Paté in een kom
Recepten

Paté Zelf Maken

Zelfgemaakte Paté met Cranberrysaus – Een Feestelijke Klassieker Voor mij is kerst pas compleet als er een rijke, romige paté op tafel staat, gecombineerd met de frisse zoetheid van cranberrysaus. Die mix van hartig en zoet voelt ultiem feestelijk! Dit jaar ga ik een stap verder door zelf paté te

Lees verder »
Pompoensoep met Venkel
Recepten

Pompoensoep met Venkel

Pompoensoep met Venkel Afgelopen vrijdag kreeg ik van mijn moeder weer een pompoen toegeschoven. Hoewel je misschien denkt dat pompoen uit het seizoen is, blijkt dat gelukkig niet zo te zijn! Daarnaast had ik een prachtige biologische venkelknol op de markt gekocht. Vorige week proefde ik een eenvoudige venkelsoep die

Lees verder »
Chocolade Amandel Koekjes
Koek en gebak

Chocolade Amandel Koekjes

Ben je op zoek naar een gezonder alternatief voor gewone koekjes? Zoek niet verder! Ik ben al een tijd fan van amandelmeel en gebruik het vaak in mijn recepten. Het is niet alleen voedzaam, maar ook heel makkelijk te gebruiken. Vandaag besloot ik het te verwerken in een koekjesrecept, en

Lees verder »