Tadaa! Dag 1 van de Suiker-Pauze is begonnen! Vandaag zal het nog niet zo heel erg spannend worden. Ik heb genoeg te doen om mezelf bezig te houden, de voorraadkast is gevuld met noten en jerky en de fruitschaal is vol. Munchies? Bring’em on! 😉 Maar dit gaat alleen maar over mijzelf. Ik weet waarom ik dit wil doen, ik ben gemotiveerd en herken de verschillen tussen honger en suikertantrum. Maar mijn kinderen niet.
Hoewel ik realistisch ben en weet dat ik ze nooit 100% suikervrij kan opvoeden, wil ik de komende periode wel aangrijpen om ook bij hun de rem er wat op te zetten qua suikerconsumtpie. En dan red ik het niet met alleen fruit en noten. Sterker, dat lukt misschien twee keer en daarna zijn ze die gezonde toer echt heul erg beu.
Daarom vind ik het een goed idee om wat dingen te maken die nauwelijks tot geen suikers bevatten, toch erg lekker smaken en makkelijk uit het vuistje en koud te eten zijn. Hieronder vinden jullie een aantal ideeën.
Gevulde Avocado Eitjes
8 porties
4 Hardgekookte eieren
1½ tl appelcider azijn
½ tl mosterd
¼ tl zeezout
â…› tl peper
½ avocado, vruchtvlees
Olijfolie naar behoefte
Ter garnering: Paprikapoeder en verse kruiden als peterselie of selderij
- Pel de eieren en snijd ze door midden.
- Doe het eigeel in een aparte kom en meng met de overige ingrediënten.
- Als het wat droog lijkt, voeg je een beetje olijfolie toe.
- Verdeel dit mengsel over de halve eiwitten.
- Garneer met een beetje paprikapoeder en wat groene kruiden en serveer direct of bewaar in de koelkast.
Avocado Fruit Dip
6 porties
1 rijpe avocado
1 rijpe banaan
2 el carobe of cacaopoeder
Een paar druppels stevia naar behoefte
Mespunt vanillepoeder als je dat hebt
- Meng alle ingrediënten in een blender en check of het zoet genoeg is.
- Serveer deze dip met appelschijfjes, stukjes banaan, rood fruit of eet het zo als pudding.
Tip: Carobpoeder is van zichzelf zoeter dan cacao. Dit zou dus een lekker alternatief kunnen zijn voor cacao als je dat te zuur of te bitter vindt.
Boekweitpannenkoekjes
20 – 25 stuks
100 gram boekweitmeel
100 gram havermeel
2 el kokosmeel
½ tl zeezout
½ tl bicarbonaat
400 ml karnemelk
2 eieren
Kokosolie om in te bakken
- Doe alle ingrediënten in een blender en meng goed door.
- Laat 10 minuten staan zodat het meel het vocht kan opnemen.
- Het beslag moet dik zijn, maar wel ‘lopen’. Als het nog erg dik is, voeg je wat water toe en meng je nogmaals.
- Zet een koekenpan op het vuur en smelt de kokosolie hier in.
- Gebruik een sauslepel om kleine beetjes beslag in de pan te laten lopen. Ik kreeg drie pannenkoekjes in een koekenpan van 24cm doorsnee.
- Draai de pannenkoekjes om zodra de bovenkant belletje heeft en droog wordt.
- Bak nog een minuut ofzo en herhaal dit met de rest van het beslag.
- Bewaar de pannenkoeken in een luchtdichte doos in de koelkast. Ze blijven ongeveer 3 dagen goed.
- Deze pannenkoekjes zijn neutraal van smaak en erg lekker met bijvoorbeeld gerookte zalm, geitenkaas of tonijn. Je kan ze echt zien als een vervanger voor de boterham, want ze blijven stevig om vast te houden.
Tip: Havermeel geeft deze pannenkoekjes een heerlijk mondgevoel. Je kan voor 200 gram boekweitmeel gaan, maar dan worden de pannenkoekjes beduidend droger en zijn ze de volgende dag stijf.
Tip 2: De bicarbonaat reageert op de zure karnemelk. Als je liever geen lactose gebruikt, voeg dan 1 el citroensap of appelcider azijn toe en 400 ml andere melk naar keuze.
In mijn kookboek ‘Eet Goed, Voel je Goed’ heb ik nog meer basisrecepten opgenomen waarbij suiker een minimale rol speelt. Zo vind je daar heerlijke appelmoes, guacamole en een recept voor groente-, kippen, en runderbouillon die je als basis voor veel soepen en sauzen kunt gebruiken. Scheelt weer een pakje of zakje!
Maken jullie dingen van te voren? Wat heb jij altijd in je koelkast liggen? En hoe ga jij deze Suiker-Pauze in? Heb je nog rekening te houden met andere gezinsleden of gaan jullie er samen voor? Deel het hieronder!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Die met avocado gevulde eieren ga ik zeker maken. Lekker!
VeggieMo
Anonymous zegt
Ik lees mee (vooral met Heleen, maar ook met de andere deelnemers) en probeer ook zoveel mogelijk mee te doen. Maar ik moet wel eerlijk toegeven dat het vanmorgen al per ongeluk misging. Ik had courgette-boekweitpannekoekjes gebakken en daar al een scheut agavesiroop inzitten voordat ik er bij na had gedacht… Automatische piloot… 😉 En de chocola vind ik zo moeilijk, vooral nu ik ook nog in de ‘verkeerde’ periode van de maand zit. Ik gun mezelf dus toch maar een klein stukje 72% zometeen bij de thee. Verder doe ik zoveel als ik kan mee. Ik eet nu ongeveer driekwart jaar min of meer volgens de Amber Albarda methode na lange tijd gesukkeld te hebben met darmproblemen-buikpijn-schimmelinfecties-vermoeidheid-slechte weerstand. En ik voel me zoveel beter! Ik heb al eerder gemerkt dat de suiker daar een heel grote rol in speelde. En idd, zoals bij zoveel mensen loopt het met de feestdagen dan toch even wat anders. Dus nu er ook weer fris tegenaan!
Ik heb alleen nog niet de moed kunnen verzamelen om de kinderen hierin mee te nemen. Ze zijn zo enorm suikerverslaafd… (van wie zouden ze dat nou hebben?) Ik vrees voor de afkickreacties, en voor de driftbuien (want waarom wel bij Pietje thuis en niet bij ons?). 6 en 3 jaar en beide pittige tantes… Ik ga echt nog een keer een poging wagen, maar eerst mezelf even op het goede spoor. Manlief begint steeds verder overstag te gaan, mede omdat ik inmiddels echt lekkere recepten heb ontdekt voor baksels en salades enz. (en omdat hij ook een paar kilootjes aan de kerst heeft overgehouden die hij er weer af wil 😉
De kinderen gaan wel steeds meer proberen, ze lusten inmiddels geitenkaas, boekweitpannenkoekjes, rauwe paprika enz. en eten steeds meer groenten en fruit bij en tussen de maaltijden door. Dingen waar ze voorheen hun neus voor optrokken. Er zit wel vooruitgang in!
Iedereen hier succes met de suikeruitdaging!
Debbie
Anonymous zegt
Hoi Debbie, Zou jij mij kunnen zeggen welke succesrecepten voor koek/cake je dan bakt? Ik probeer het ook regelmatig (suikervrij maar met suikvervanger/geen stevia), maar tot nu toe zijn de baksels of te droog en/of te zacht (koek). Op deze manier krijg ik ze thuis niet erg mee, helaas.
Anonymous zegt
@Anonymous 7 jan 15:33
Wij worden hier erg blij van de chocoladecake van Heleen (met kokosbloesemsuiker) maar stoppen dat wel in muffinvormpjes, met nog wat gehakte nootjes en/of gehakte, pure stukjes chocola erover hmmmm!
En er is een recept uit een kookboek van Amber Albarda voor vijgen-bananenbrood (of cake of net hoe je het wilt noemen) waarbij iedereen z’n vingers aflikt. Hier gaat geen suiker(vervanger) doorheen, gewoon het zoet van vijg/banaan. Hier vindt je het recept: http://www.eetspiratie.nl/2013/07/speltcake-met-banaan-en-vijgen/
Ik heb laatst ook boekweitkoekjes geprobeerd, maar daar moet ik nog wat aan werken, die dreven nogal uit elkaar op de bakplaat 😉 Succes!
Mariëtte zegt
Ook ik doe mee, net als vorig jaar. Sterker nog, ik ben reeds begonnen op 2 januari.
Eet al jaren zoveel mogelijk puur en zonder suiker maar je weet hoe het gaat.
Ga ditmaal cold turkey dus ook geen ‘gezonde’ suiker alternatieven, aardappelen en granen.
Daarnaast weinig zuivel, behalve af en toe rauwe koeienmelk, kaas of (zelfgemaakte) bio garde yoghurt.
Wel elke dag 1 blokje zo puur mogelijke chocolade.
De eerste stap is weer gezet, de eerste afkickverschijnselen het hoofd geboden: ik heb er zin in!
Succes allemaal.
Anonymous zegt
Ik doe ook mee! Met mijn dochtertje van 4, ze heeft er helemaal zin in (gek genoeg 🙂 ). Veel groenten en fruit in huis gehaald en weer aan de salade in de middag, zoals ik al deed, maar erbij ingeschoten was na 1,5 week buikgriep…
Even een offtopic vraagje, hoe maak ik een account aan om met mijn naam te kunnen posten? (ik ben hier zo’n leek in…)
Groet Daphne
Annemieke V. zegt
Ha Heleen! Ik doe ook mee! Sterker nog… vanaf vandaag laat ik me helemaal leiden door de inhoud van een aantal Paleoboeken die ik onlangs voor verjaardag en pakjesavond kreeg. En da’s meteen suikervrij, dus mooi meegenomen! Ik begin rustig, in de zin van: deze week nog gewoon elke dag hetzelfde menu (’s ochtends: smoothie, ’s middags: soep of iets met ei en salade en ’s avonds groente met vis, vlees of ei). Tussendoor noten, fruit, zaden/pitten, zuidvruchten, groene thee en water. Even ook geen zuivel en granen, kijken hoe ik daar op reageer. Zometeen nog even naar de supermarkt, m’n groente en fruitvoorraad goed aanvullen. Ik heb er zin in en ben lekker gemotiveerd. Scheelt ook dat ik al heel lang naar deze datum heb toegeleefd en me dus ook goed heb geprobeerd voor te bereiden. Jouw tips van je blog zal ik deze periode zeker mee kunnen nemen!
annie laumen zegt
Ik doe met mijn man ook mee
Doe al bijna 2 jaar het atkins dieet
Alles zonder pakjes suiker en vooral veel vers eten
Maar het kan altijd beter
Grt Annie Laumen
Fem zegt
Count me in! Mooi verjaardagscadeau aan mezelf ;-). We gaan met de kids wel op de gezonde tour, maar of die helemaal mee gaan doen… De oudste (7) is wel steeds meer geïnteresseerd in gezond eten, leuk! De middelste is vooral heel erg TWEE (met het daarbijbehorende lievelingswoord) en wil dus vooral heel erg niks. De jongste (0) neemt alles nog zoals het komt :-). Kortom, we gaan ons best doen. Succes allemaal!
Anonymous zegt
Hallo Heleen,
Ik wil ook graag meedoen met de uitdaging. Ik vroeg me alleen af, jij bakt uitsluitend met stevia, maar ik lees de laatste tijd ook veel over Sukrin. Heb jij dat al eens gebruikt, enwat is je mening erover?
Groeten,
Jannie
Lot zegt
http://voedzo.nl/ heeft er vandaag een item over.
OKTOPOES zegt
Wij gaan er samen voor, mijn 2 kids en ik. Gisteren enkele gezonde tussendoortjes gemaakt voor op school (http://www.debakparade.nl/) en gemberthee staat altijd in de koelkast. Sinds kort ook de meeste zuivel in soyavorm in de koelkast. Veel bak- & kookplezier!
Eizus zegt
Hoi Oktopoes, ik heb ook een tijd zuivel vervangen door sojaproducten totdat ik er achter kwam dat de meningen over soja uiteen lopen. Google maar eens op ‘soja ongezond’. maar ja, af en toe word ik moe van alle tegenstrijdige berichten. Denk je dat je goed bezig bent…. gr, eizus
vlottefloor zegt
Op de valreep. Ik doe ook mee! Eet nu 3 jaar vrijwel zonder echt suiker (bak zelf en zoet met deel stevia en deel kokospalm, rijststroop, Agave of palmsuiker). Heb af en toe wel makkelijke dagen waarin ik dan toch meega in pizza of chinees.
Eet wel elke dag koek of stukje cake van eigen baksel. Zit vaak nooit meer dan 3 of 4 eetlepels alternatief zoet in. Ga dat wel enorm missen!!!
Zag suggestie van lezeres: bakken met alleen stevia. Accchhhh dat zou super zijn maar ik heb de goede recepten nog niet ontdekt. Of het smaakt naar niets of naar aspertaam. Wie heeft hier goede ervaringen mee??????
Zelfs de recepten van Vera Kwik vind ik niet lekker.
Voor mij wel belangrijk want ondanks 3 jaar zonder suiker is mijn bloedsuiker nog te hoog. Grote teleurstelling.
Gelukkig voel ik me wel goed bij eten zonder suiker!
Dank voor je recepten vandaag. Ik ga ervoor!
Anonymous zegt
Beste Floor,
Ik gebruik een geruime tijd niet of nauwelijks suiker dit i.v.m. migraine daarnaast heb ik een histamine beperkend dieet. Zonder suiker vind ik niet moeilijk, mijn suiker is steeds heel goed. Maar ik eet ook bijna geen fruitsuikers, een appel per dag, afhankelijk van de grootte, soms twee. Wellicht een tip voor je om ook de fruitsuikers eens te laten staan, dit zijn nl bijna allemaal ‘snelle suikers’.
groet Hettie
Lide zegt
Hallo hettie,
Ik lees net jou stukje over migraine en histamiine. Ik vroeg mij af of jecwel ei en zuivel kan eten ?
Groet Lide
adrielle de hoog zegt
Ha Floor, je vroeg naar baksels zonder suiker. Ik maak carrotcake zonder extra suiker, het zoet komt van uit de carrot en de rozijnen. Verder maak ik al een paar jaar de notenkoek uit Heleen haar boekje, deze is met cashewnoten en ik stop er moerbei/goji/inca bessen en wat rozijnen door. Muffins maak ik van kokosmeel met of kokosmelk of amandelmelk (deze is zoeter). Om ze extra te zoeten kan je er steviadruppels door doen, maar stukjes appel en kaneel is ook heel lekker. Mijn zoet smaak is de laatste 2 jaar behoorlijk afgenomen, dus ik weet niet of ik een echte maatstaf ben. Maar probeer het zou ik zeggen. gr. Adrielle