Tadaa! Dag 1 van de Suiker-Pauze is begonnen! Vandaag zal het nog niet zo heel erg spannend worden. Ik heb genoeg te doen om mezelf bezig te houden, de voorraadkast is gevuld met noten en jerky en de fruitschaal is vol. Munchies? Bring’em on! 😉 Maar dit gaat alleen maar over mijzelf. Ik weet waarom ik dit wil doen, ik ben gemotiveerd en herken de verschillen tussen honger en suikertantrum. Maar mijn kinderen niet.
Hoewel ik realistisch ben en weet dat ik ze nooit 100% suikervrij kan opvoeden, wil ik de komende periode wel aangrijpen om ook bij hun de rem er wat op te zetten qua suikerconsumtpie. En dan red ik het niet met alleen fruit en noten. Sterker, dat lukt misschien twee keer en daarna zijn ze die gezonde toer echt heul erg beu.
Daarom vind ik het een goed idee om wat dingen te maken die nauwelijks tot geen suikers bevatten, toch erg lekker smaken en makkelijk uit het vuistje en koud te eten zijn. Hieronder vinden jullie een aantal ideeën.
Gevulde Avocado Eitjes
8 porties
4 Hardgekookte eieren
1½ tl appelcider azijn
½ tl mosterd
¼ tl zeezout
â…› tl peper
½ avocado, vruchtvlees
Olijfolie naar behoefte
Ter garnering: Paprikapoeder en verse kruiden als peterselie of selderij
- Pel de eieren en snijd ze door midden.
- Doe het eigeel in een aparte kom en meng met de overige ingrediënten.
- Als het wat droog lijkt, voeg je een beetje olijfolie toe.
- Verdeel dit mengsel over de halve eiwitten.
- Garneer met een beetje paprikapoeder en wat groene kruiden en serveer direct of bewaar in de koelkast.
Avocado Fruit Dip
6 porties
1 rijpe avocado
1 rijpe banaan
2 el carobe of cacaopoeder
Een paar druppels stevia naar behoefte
Mespunt vanillepoeder als je dat hebt
- Meng alle ingrediënten in een blender en check of het zoet genoeg is.
- Serveer deze dip met appelschijfjes, stukjes banaan, rood fruit of eet het zo als pudding.
Tip: Carobpoeder is van zichzelf zoeter dan cacao. Dit zou dus een lekker alternatief kunnen zijn voor cacao als je dat te zuur of te bitter vindt.
Boekweitpannenkoekjes
20 – 25 stuks
100 gram boekweitmeel
100 gram havermeel
2 el kokosmeel
½ tl zeezout
½ tl bicarbonaat
400 ml karnemelk
2 eieren
Kokosolie om in te bakken
- Doe alle ingrediënten in een blender en meng goed door.
- Laat 10 minuten staan zodat het meel het vocht kan opnemen.
- Het beslag moet dik zijn, maar wel ‘lopen’. Als het nog erg dik is, voeg je wat water toe en meng je nogmaals.
- Zet een koekenpan op het vuur en smelt de kokosolie hier in.
- Gebruik een sauslepel om kleine beetjes beslag in de pan te laten lopen. Ik kreeg drie pannenkoekjes in een koekenpan van 24cm doorsnee.
- Draai de pannenkoekjes om zodra de bovenkant belletje heeft en droog wordt.
- Bak nog een minuut ofzo en herhaal dit met de rest van het beslag.
- Bewaar de pannenkoeken in een luchtdichte doos in de koelkast. Ze blijven ongeveer 3 dagen goed.
- Deze pannenkoekjes zijn neutraal van smaak en erg lekker met bijvoorbeeld gerookte zalm, geitenkaas of tonijn. Je kan ze echt zien als een vervanger voor de boterham, want ze blijven stevig om vast te houden.
Tip: Havermeel geeft deze pannenkoekjes een heerlijk mondgevoel. Je kan voor 200 gram boekweitmeel gaan, maar dan worden de pannenkoekjes beduidend droger en zijn ze de volgende dag stijf.
Tip 2: De bicarbonaat reageert op de zure karnemelk. Als je liever geen lactose gebruikt, voeg dan 1 el citroensap of appelcider azijn toe en 400 ml andere melk naar keuze.
In mijn kookboek ‘Eet Goed, Voel je Goed’ heb ik nog meer basisrecepten opgenomen waarbij suiker een minimale rol speelt. Zo vind je daar heerlijke appelmoes, guacamole en een recept voor groente-, kippen, en runderbouillon die je als basis voor veel soepen en sauzen kunt gebruiken. Scheelt weer een pakje of zakje!
Maken jullie dingen van te voren? Wat heb jij altijd in je koelkast liggen? En hoe ga jij deze Suiker-Pauze in? Heb je nog rekening te houden met andere gezinsleden of gaan jullie er samen voor? Deel het hieronder!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.