🙂 |
Goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt voor veel aspecten van het dagelijks leven en zeker ook in de keuken. En helemaal als je weigert om mee te eten met wat de samenleving voorschotelt, namelijk sterk bewerkt gemaksvoedsel. Niet voedzaam, maar handzaam voert de boventoon. Toch betekent dat niet dat gezond eten en onbewerkt eten nou zoveel extra moeite op hoeft te leveren. Het valt of staat met een goede voorbereiding en gezonde motivatie. Want: het is alleen maar moeite tot het gewoonte is geworden.
Dit hoeft echt niet te betekenen dat je uren in de keuken moet staan elk weekend om je voor te bereiden op de rest van de week. Gewoon al helder hebben wat je gedurende de week zal eten, ontbijt, lunch en avondeten, geeft al veel meer rust en duidelijkheid. Je weet wat je in huis moet halen, je weet wat je ’s avonds gaat eten als je thuiskomt en wat je klaar kan zetten voor het ontbijt de volgende dag. Geen verrassingen, geen gezeur of de grote verleiding om toch maar wat makkelijks te halen omdat je geen zin meer hebt om in de keuken te staan.
Dus, zonder meer ommehaal, bij deze mijn weekmenu en acties die daar bij horen met terugwerkende kracht. Het volgende weekmenu en acties zal ik op een zaterdag publiceren.
Maandag
Ontbijt: Fruit, noten en gekookte eieren. Koffie
Lunch: Koude kip, noten, selderij
Snack: Amandelmeel Cookie Dough
Avondeten: Hutspot, spek, mosterd
Dinsdag
Ontbijt: Gierstpap met kaneel en rozijnen
Lunch: Amandelmeelpannenkoekjes
Snack: Fruit
Avondeten: Snijbonen, kipkarbonades, bloemkoolpuree
Woensdag
Ontbijt: Fruit en gekookt ei
Lunch: Soep van zelf getrokken bouillon
Snack: Noten, gedroogd of vers fruit
Avondeten: Thaise groene curry van witte kool en kokosmelk, evt. overgebleven kip of ei
Donderdag
Ontbijt: Smoothie van kokosmelk, notenpasta en banaan
Lunch: Amandelmeelpannenkoekjes
Snack: Restjes kaas of vlees
Avondeten: Zuurkool stamppot met spek en appel
Vrijdag
Ontbijt: Rauwe melk met glutenvrije muesli
Lunch: Gebakken vis en doperwten
Snack: Rauwe melk
Avondeten: Mexicaanse kip met sla
Zaterdag
Ontbijt: Hoogstwaarschijnlijk niks voor mij. Kinderen krijgen pap.
Lunch: Visballetjes met doperwten en wortel
Snack: Koekjes bakken met de kids
Avondeten: Spinaziecurry, rijst, raita, poppadoms
Zondag
Ontbijt: Gebakken eieren, spek, pannenkoekjes, warm rood fruit
Lunch: Kip uit de oven, spruiten, geroosterde aardappels en bloemkoolpuree
Snack: Koekjes van de kinderen
Avondeten: Soep van de kip
Acties
- Afgelopen zondag aten we ook geroosterde kip, dus zodra die kaal geplukt is, gaat het karkas direct in een pan met water, bleekselderij, ui en knoflook en daar trek ik bouillon van. Dit is de basis voor mijn soep. Hier gaan extra groenten en overgebleven vlees of een ei in en ik heb een volledige maaltijd.
- Zondag eten we graag amandelmeelpannenkoekjes bij het ontbijt. Deze maak ik meestal zaterdagavond. En in plaats van 12, maak ik bijna 30 stuks en vries ik ze per twee in. Zo hoef ik ze alleen te ontdooien en eventueel in de koekenpan met wat boter op te warmen.
- Rood fruit, doperwten, spinazie en dus de bouillon heb ik standaard in mijn vriezer. Snel gepakt en snel verwerkt. In het weekend haal ik deze dus weer in het zicht.
- Vanwege de 100 dagen Uitdaging zijn mijn snacks vrij eenvoudig. Maar het is leuk om in het weekend of op een saaie middag door de week koekjes te bakken. Amandelmeelbaksels blijven tot wel een week smakelijk als je ze in de koelkast bewaard. Ook hier maak ik dus genoeg van voor twee dagen voor ons vieren. Grijp ik (hopelijk) niet mis. Koekjes die overblijven, serveer ik als ontbijt of gaan mee met de kinderen.
- Lunch voor Simon naar werk bestaat meestal uit koude kip of gekookt ei, sla, noten, gedroogd fruit en vers fruit. Dit heb ik voor het grijpen in de koelkast liggen. Vaak sorteer ik dit zondagavond.
- Eieren kook ik maandagochtend en als ze afgekoeld zijn, pel ik ze en bewaar ik ze in water. Zo blijven ze lekker en worden ze niet groen. En je hebt altijd een gekookt ei bij de hand.
- Ik koop kruidenmixen bij Gekruid. Ik heb o.a. Indiase kruidenmengsels, Mexicaans en Italiaans. Zonder MSG of zout dus erg lekker en goed. Als ik een kruidenmengsel zie dat me aanstaat en het bevat geen rommel, dan koop ik het. Niks is zo ontmoedigend als smakeloze kost! De Thaise currypasta heb ik een keer in een toko gekocht en bevat specerijen en plantaardige olie (ik weet het, maar zo vaak eten we het niet).
Omdat ik geen brood bak of noten week, zijn dat dus geen acties voor mij, maar als ik dat wel zou willen doen, zou ik dat maandag of woensdagavond in gang zetten omdat ik dan alleen thuis ben.
Mijn credo momenteel is: Als ik tijd voor Facebook/ Pinterest/ kranten lezen heb, heb ik ook tijd om dingen voor te bereiden! Televisie kijk ik nauwelijks, dus dat scheelt ook. Verder bel ik niet uren met mensen in de avond. Effectief heb ik dus drie uur vanaf zeven uur dat de kinderen op bed liggen. Ik denk dat ik al met al een uur daarvan ook daadwerkelijk in de keuken sta. Want als iets bakt, kan ik zat wat opruimen of een hoofdstuk lezen.
Als je meer wilt lezen over hoe ik denk over budget en gezond eten, klik dan hier.
Alles staat of valt met voorbereiding en het enige dat je daarvoor nodig hebt, behalve je boodschappen die je elke week haalt, is de mind-set om ook daadwerkelijk tijd te besteden aan het voorbereiden en in gang zetten. De keuze die je daarin hebt berust op hoe eerlijk je bent naar jezelf over de tijd die je hebt.
Als je hele dagen werkt en daarom ervoor kiest om brood te eten, zou het dus echt de moeite waard zijn om je lunch de avond ervoor al klaar te maken en rijk te beleggen met sla, avocado, koud vlees, gekookt ei en wat niet al. ’s Ochtends met een duf hoofd beslissen wat je nu weer mee zal nemen werkt niet voor iedereen.
Hetzelfde geldt voor het ontbijt. Ik zet de avond ervoor de staafmixer klaar, blikje kokosmelk, banaan, amandelpasta en lepel ernaast en klaar. Het enige dat ik de volgende ochtend hoef te doen, is alles in de kom en mengen maar. Kost echt nog geen twee minuten. En dit kost mij nauwelijks meer tijd in de avond, omdat het een vast onderdeel is geworden van het opruimen van de keuken. Ik vind bank hangen en mijn tijd op Pinterest verdoen ook veel leuker, maar dan bekoop ik dat de volgende ochtend met hongerige kids die blijven zeuren en een man die staat te dringen om weg te kunnen. Dat vind ik geen goeie ruil!
Dus, wat voor voorbereidingen treffen jullie al of zouden jullie graag in willen voeren? Hoe zou je dat aanpakken en waarom? Deel het! Anderen hebben er ook wat aan.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Lydia zegt
Hoi Heleen mijn favoriet tussendoortjes naast fruit en noten zijn rijstewafels .. Bijv met pindakaas, wel van de ekoplaza.. Ik zie dit nooit terug in jullie snacks? Ben jij anti pindakaas? Verder schrik ik nog wel van de prijzen van amandel/haver melk! Poeh!
Anne zegt
Mijn voorbereiding bestaat ook uit het ’s avonds klaarzetten van ontbijt en eventueel als ik moet werken lunch (en soms zelfs avondeten) voor de volgende dag. Ik doe dit lekker in alle rust als de kinderen op bed liggen en de keuken weer helemaal schoon is van het avondeten. Gaat op die manier wel meer tijd in zitten (dan dit meteen te doen als je toch al voor het avondeten in de keuken staat), maar het houdt mijn hoofd ruim, omdat ik niet aan alles tegelijk hoef te denken op een moment dat er ook drie kleine kinderen om mijn benen hangen.
Van het maken van een weekmenu en een boodschappenlijst ben ik juist afgestapt. Ik ben veel te precies en kan slecht kiezen. Ik heb een tijdje een weekmenu gemaakt, maar ik kon wel twee avonden bezig zijn om die in elkaar te zetten, omdat ik er maar niet precies uitkwam wat we allemaal konden eten, wat ik wilde maken en niet goed kon bedenken wat er in de winkel te koop zou zijn.
Ik zorg wel voor regelmaat en een goed gevulde voorraadkast. Zo ga ik elke dinsdag naar de groenteboer en de visboer. Bij de groenteboer loop ik gewoon een rondje en kijk wat er allemaal aan groenten en fruit ligt. Ik neem van alles mee en kijk daarna per dag welke groenten ik wanneer en waarvoor ga gebruiken. Ons avondeten bestaat meestal uit een stuk of 3 soorten groenten en een stukje vlees of vis met aardappelen voor manlief, dus dat is niet zo ingewikkeld. Beetje sesamzaadjes erover of roerbakken, kruiden toevoegen, salade maken, op die manier is het evengoed gevarieerd en lekker.
Verder bestellen we met een groepje mensen zo ongeveer 1 keer in de 2 weken van alles via internet (noten, zaden, superfoods, granen, gedroogde vruchten, kokosmelk, etc), dus daar hoef ik verder al niet naar om te kijken.
Tijdens de budgetweken vorig jaar heb ik geleerd creatief met mijn eten om te gaan, restjes een tweede kans te geven en te durven experimenteren. Dit heeft er ook voor gezorgd dat ik mijn lijstjes kon loslaten.
Heleen, ik wil je bij deze meteen nog even bedanken voor alles wat je met ons deelt op deze blog. Ons eetpatroon is het afgelopen jaar zo positief veranderd! Ik heb daarvoor hier op jou blog heel veel ideeën opgedaan en vind het heerlijk om te weten dat er meer mensen zijn die met gezonde voeding bezig zijn.
Groetjes Anne
Anonymous zegt
rode en groene curry van santa maria geel etiket,zonder plantaardige olie,nog niet geprobeerd,maar vast lekker,gekocht bij jumbo. gr peggy
Mariëtte zegt
Wij eten bijna elke dag als lunch of voorgerecht soep van (gepureerde) groenten. Lekker maar kost wel even tijd. Voor mij werkt het, deze soep of de bouillon daarvoor tijdens de maaltijd bereiding van de voorgaande dag te koken.
Of, indien mogelijk, tijdens de lunch. Er wonen hier helaas een paar moeilijke eters en soep + staafmixer zorgen ervoor dat er ongemerkt wat vitamines naar binnen gaan.
Ook ben ik al jaren fan van de ‘Hooimadam’ (hooimadam.nl): een gezellig uitziende zak gevuld met schapenwol waarin je kunt koken. Een nieuwerwetse hooikist, zeg maar.
’s Ochtends voor het weggaan, groenten snijden, fruiten, zo nodig vlees/botten erbij en water, 5 minuten doorkoken en in de Hooimadam. Bij thuiskomst is je bouillon/soep klaar. Ook geschikt voor o.a. het maken van yoghurt,koken van stamp- of stoofpot, mooie droog gekookte rijst en voor het zonder straling warm houden van eten voor iemand die later thuis komt. Overigens voldoet een doos gevuld met een oud dekbed ook en kan ik me herinneren dat mijn buuf vroeger de pan met hutspot in bed zette met hetzelfde doel.
Voordeel: het brandt niet aan, is energiebesparend,is zeer smakelijk door langzaam garen, je hoeft er niet bij te blijven dus tijdsbesparend en je hebt je handen vrij voor iets anders tijdens het spitsuur in je gezin.
Voor mij de beste aankoop sinds jaren!
Anonymous zegt
Hallo Heleen,
Zijn de recepten in een van jouw boeken terug te vinden?
Heleen Quantrill zegt
Ja hoor. Dit zijn populaire recepten bij ons thuis en het is een verzameling uit alledrie mijn kookboeken.
Groeten
Heleen
Helga zegt
Dank aan Heleen, Sandra en Renee, voor de hartige tips, ben daar erg blij mee. Had niet gedacht dat tonijn zou mogen, maar toevoegingen zijn alleen water en zout. En Heleen ook bedankt voor het delen van het weekmenu, heel fijn. Vandaag naar de supermarkt geweest, heel zorgvuldig de etiketten gelezen. Wel een pakje kerriesaus gekocht, mijn vriend wilde dat over de bloemkool. Zelf vind ik een sausje ook lekker, maar niet die vieze e-nummers, dus heb voor mezelf een kerriesausje gemaakt. Uitje gesnipperd en aanfruiten in kokosolie, kerriepoeder erbij wanneer de uitjes glazig zijn, kerrie ook even mee bakken, klein beetje water erbij en door laten koken. Beetje Keltisch zeezout toevoegen en binden met ietsje agar agar. Heerlijk, het geeft me zo’n goed gevoel. Gisteravond hazelnoten, cashewnoten en hazelnoten in de week gezet. Vandaag de notenpasta gemaakt, de helft puur gehouden en de andere helft gemengd met rauwe cacaopoeder en ietsje gemalen steviablad, echt verrukkelijk nog nooit zulke lekkere notenpasta geproefd! Succes allemaal, harte groet, Helga
Mariska4kids zegt
Heel goed, hier kan ik wat mee en inderdaad dat stukje over de mindset vind ik ook wel een punt om over na te denken. Het zal voor mij niet altijd meevallen om ’s avonds iets te doen omdat ik dan zo moe ben (burn-out). Maar ik denk dat als ik dat ga proberen het uiteindelijk wel rustiger voor me gaat worden. En vooral voor mijn gezondheid is het belangrijk om goed te eten.
Hoe lang kan je eigenlijk de eieren in water bewaren?
Heleen Quantrill zegt
Ik bewaar ze een dag of drie. Ik zorg dat ik genoeg voor die dagen kook en kook daarna verse eieren en herhaal het proces.
Zelf vind ik ook dat het een stuk rustiger is wat dat betreft. Ik weet wat ik moet halen, ik weet wat we gaan eten en dus ook of ik eventueel wat moet voorbereiden. Dat scheelt gewoon enorm in de hoeveelheid dingen die ik gedurende de dag en de week moet doen en bijhouden.
En begin niet direct met alles. Al is het maar het ontbijt klaarzetten en lunchtrommeltjes voorbereiden. Zoiets kleins en eenvoudigs (je hoeft niets te koken) kan al een heel verschil maken in hoe je de dag begint. Ik noem maar wat. Jij weet wat je aan kan en waar je echt wat aan zal hebben.
Fijne dag!
Heleen
Mariska4kids zegt
Dank je voor je reactie. Ik ga het gewoon proberen, ik moet uiteindelijk toch ervaren wat wel werkt en wat niet werkt.
Ik vind het zo fijn om je blog te lezen daar haal ik echt inspiratie uit, ga zo door!
Heb je trouwens weleens gehoord van de Bentobox? Dat komt uit Japan en die trommeltjes zien er zo leuk uit, voor mij nog iets teveel werk maar wie weet. Je kan het oa vinden op moodkids.nl
Jij ook een fijne dag.
Sandra zegt
De ontbijtspullen klaar zetten, vind ik wel een goede tip. Meteen gedaan dus, spullen voor mijn vers sapje en pap voor de kinderen staan klaar. Wat ik ook makkelijk vind is gekookte rijst of bonen invriezen, dan heb ik altijd wat achter de hand als basis voor een bijv. een meeneemlunch. Ik heb een tijdje terug een menuplanner gemaakt met boodschappenlijst ernaast, eenmaal ingevuld knip ik het menudeel eraf en dat gaat op het prikbord en met het andere deel ga ik boodschappen doen. Handig! Verer maak ik op rustige dagen appelmoes in of weck ik bouillon of stoofvlees, vooruitwerken dus.
izerina zegt
Hoeveel fruit eet jij op een dag? Het lijkt zo weinig,als ik het zo zie staan.
Heleen Quantrill zegt
Ik eet niet veel fruit, ben geen fruiteter. Meestal een mandarijn of een appel per dag. Ik eet liever wortels of kokosproducten. Maar dit menu zegt niks over de hoeveelheid die we eten, alleen wat we eten 😉
Margriet Bol zegt
Helaas zal ik het weekmenu behoorlijk aan moeten passen Ik ben namelijk vegetariër, glutenvrij, lactosevrij en suikervrij
Ik ga kijken hoe ik het kan aanpassen, zodat ik toch gevarieerd eet en
ook alle voedingsmiddelen, vitamines en mineralen binnen krijg.
gr Margriet
Lot zegt
Fijn die menuutjes dat brengt me weer op goede ideen.
Leuk plaatje :). Ik heb me rond het voetbalgedoe ook zo lekker zitten lachen om diegene die hun partner thuis zouden kunnen houden met bier in huis.
Wie zou die idiote dingen bedenken.
Lin zegt
Heel nuttig! Nog een vraagje.. Wat voor yoghurt is nou goed om te eten?
Iris zegt
Heel duidelijk en lekker allemaal! Vanavond eten wij zelfgemaakte speltbloempizza want zoon nr 1 is jarig en die mocht kiezen wat er op tafel komt. Tomatensaus ook zelfgemaakt en iedereen mag zijn eigen pizza beleggen met groenten (champignons, ui, broccolli, courgette) en kaas. Dus weinig door de fabriek bewerkt. Mijn lunch bestond uit gekookte tuinbonen met bonenkruid (uit de diepvries uit eigen tuin) met een scheutje pizzasaus (die stond al te pruttelen) en 2 eetlepels cottage cheese. Was erg lekker!
Leuk om ook de andere ‘menu’s’ te lezen. Wordt vervolgt…
groetjes Iris
Anonymous zegt
Ik koop wel op d eko boederij rauwe geitenmelk en kaas en fetakaas en roomboter allemaal rauw niet verhit en ik maak kefir van geitenmelk als je toch zuivel wil gebruiken is geitenmelk toch beter?Plus enzymen dat niet verhit is geweest. Of is het beter om alleen kokosmelk te gebruiken?
Anonymous zegt
Hallo Heleen,
Duidelijke beschrijving,dank je!
Zelf doe ik 2x per wk.inkopen,wij hebben een kleine Eko-plaza.
Eet veel diversen groentes bij elkaar,even roerbakken+kokosolie.
Dit keer met linzen en gedr.zuidvruchten.
Weet niet of die combinatie goed is,’t is wel erg lekker.
Groeten,…….Hansje.
Spaarcentje/Wel en Wee zegt
oke, bedankt. Ik kan niet tegen koeienmelk en ook niet tegen koeienyoghurt maar gebruik sinds 2 jaar geitenyoghurt en dat vind ik heerlijk, vooral in de ochtend.
Ik plaatste een stukje op mijn blog over je initiatief van 100 dagen onbewerkt eten:
http://spaarcentjekookt.blogspot.nl/2013/01/100-dagen-onbewerkt-eten.html
Heleen Quantrill zegt
Super! Dankjewel
Spaarcentje/Wel en Wee zegt
Ziet er heerlijk uit je weekmenu. Bij mij worden nu witte bonnen gekookt, daar maak ik een lekker lunchsoep mee met pompoen, knolselderij en pastinaak.
Eén klein vraagje: je eet vrij weinig zuivel? Ik zie rauwe melk maar geen yoghurt. Waarom niet? Verdraag je dat niet goed?
Heleen Quantrill zegt
Zuivel vind ik lekker, maar mijn dochter kan geen koemelk verdragen en mijn man voelt zich er ook niet echt lekker bij. Ik heb altijd wel een pot yoghurt in de koelkast staan en room om slagroom te maken, maar ik grijp net zo lief naar kokosmelk of eet geen zuivel. Ik mis het niet.