Dag 3 Recept – Zelfgemaakte Cruesli Glutenvrij

Ontbijt is een hot item bij iedereen die zijn/ haar voedingspatroon wil veranderen. Je besluit dat je afwil van de eindeloze hoeveelheid brood, maar mist het gemak er van. Hoe pak je dat aan? Nou heb ik al een leuke collectie ontbijtrecepten op deze site en in mijn kookboek, maar daar wil ik graag dit recept aan toevoegen. Waarom? Het is een half uurtje werk met groots resultaat, lang houdbaar en lekker. Plus als het eenmaal gemaakt is, heb je een lekker en snel ontbijt. Perfect dus als je ’s ochtends op tijd de deur uit moet.

Cruesli zonder Gluten
800 gram

300 gram rijst-, boekweit en/ of gierstvlokken
100 gram zonnebloempitten en pompoenpitten
100 gram noten naar smaak, gehakt
100 gram kokosrasp
80 ml vloeibare kokosolie
80 ml honing of ahornsiroop
3 eiwitten
1 tl vanille extract
2 tl kaneel
Naderhand toevoegen: Zoveel gedroogd fruit als je wil

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Meng de droge ingrediënten in een ruime kom.
  3. Schenk de kokosolie, vanille en het zoet naar keuze erbij en roer even goed door.
  4. Voeg nu de drie eiwitten toe en roer nogmaals goed door. Alles moet bedekt zijn met het eiwit voor zover je kan zien.
  5. Neem een bakplaat met bakpapier en spreid het mengsel hier op uit.
  6. Bak ongeveer 15 minuten.
  7. Roer voorzichtig om en bak nogmaals 15, eventueel op een lagere temperatuur als je denkt dat het al aardig bruin wordt.
  8. Laat volledig afkoelen in de oven en schep het vervolgens in een mooie pot met deksel.
  9. Dit mengsel blijft wel een aantal weken goed, hoewel het op een gegeven moment minder knapperig zal worden. 
  10. Serveer met yoghurt, melk naar keuze of een smoothie. Ook erg lekker om zo op te eten.

Tip: De honing of ahorn geeft het een zoete smaak. Als je liever 100% suikers vermijd, kun je een paar druppels stevia toevoegen.

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »
voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »
heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »