Ontbijt is een hot item bij iedereen die zijn/ haar voedingspatroon wil veranderen. Je besluit dat je afwil van de eindeloze hoeveelheid brood, maar mist het gemak er van. Hoe pak je dat aan? Nou heb ik al een leuke collectie ontbijtrecepten op deze site en in mijn kookboek, maar daar wil ik graag dit recept aan toevoegen. Waarom? Het is een half uurtje werk met groots resultaat, lang houdbaar en lekker. Plus als het eenmaal gemaakt is, heb je een lekker en snel ontbijt. Perfect dus als je ’s ochtends op tijd de deur uit moet.
Cruesli zonder Gluten
800 gram
300 gram rijst-, boekweit en/ of gierstvlokken
100 gram zonnebloempitten en pompoenpitten
100 gram noten naar smaak, gehakt
100 gram kokosrasp
80 ml vloeibare kokosolie
80 ml honing of ahornsiroop
3 eiwitten
1 tl vanille extract
2 tl kaneel
Naderhand toevoegen: Zoveel gedroogd fruit als je wil
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Meng de droge ingrediënten in een ruime kom.
- Schenk de kokosolie, vanille en het zoet naar keuze erbij en roer even goed door.
- Voeg nu de drie eiwitten toe en roer nogmaals goed door. Alles moet bedekt zijn met het eiwit voor zover je kan zien.
- Neem een bakplaat met bakpapier en spreid het mengsel hier op uit.
- Bak ongeveer 15 minuten.
- Roer voorzichtig om en bak nogmaals 15, eventueel op een lagere temperatuur als je denkt dat het al aardig bruin wordt.
- Laat volledig afkoelen in de oven en schep het vervolgens in een mooie pot met deksel.
- Dit mengsel blijft wel een aantal weken goed, hoewel het op een gegeven moment minder knapperig zal worden.
- Serveer met yoghurt, melk naar keuze of een smoothie. Ook erg lekker om zo op te eten.
Tip: De honing of ahorn geeft het een zoete smaak. Als je liever 100% suikers vermijd, kun je een paar druppels stevia toevoegen.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
30 reacties
Moet je de eiwitten stijfkloppen?
Nee hoor, dat hoeft niet 🙂
Hee Heleen,
Ik wou even laten weten dat ik echt heel blij ben met dit recept. Ik heb het net voor de derde (of vierde?) keer gemaakt. Het hele huis ruikt heerlijk. =)
Ik probeer mezelf van de kant-en-klare variant af te krijgen, en dit werkt. Ik doe alleen meestal nog wat ahornsiroop eroverheen, als het in mijn bakje zit. Niet ideaal, want nog meer zoet, maar beter dan cruesli uit de winkel met chocoladestukjes… 😉
Kan ik deze cruesli maken met alleen boekweitmeel?
Ja hoor, dat werkt prima!
Hallo Heleen!
Ziet eruit als een heerlijk recept, dankjewel! Wat is precies de functie van de eiwitten? Is dat alleen voor een mooie glans / kleur of heeft het echt effect op de smaak / structuur?
Groetjes, Wieneke
Hoi Wieneke,
De eiwitten werken als een soort lijm, zodat je van die heerlijke clusters krijgt. Met het oog op ‘verandering van spijs’ is dat natuurlijk heel erg leuk om ze zo te maken!
Groetjes
Heleen
Nog even wat ingrediënten kopen en dan ga ik het ook maken. Wat doe je met het eigeel dat overblijft??
Groetjes,
Melanie
Een fijn recept weer!net als alle andere trouwens.
Vandaag heb ik een sapdag ingelast,
is goed te doen op m’n vrije dag.
Groeten,…….Hansje.
mijn meusli-ontbijt is ook een aanrader, 1/2 avocado met een golden kiwi en een beetje water in de blender. in een kommetje en daar pompoenpitten,pijnboompitten,walnoten en lijnzaad over strooien. echt heerlijk!!! ik verdraag geen zuivel en dit is op elk moment v/d dag verrukkeluk!!
gr peg
Avocado met kiwi klinkt niet lekker maar ik ga het toch wel eens proberen denk ik, welk ander fruit zou ook kunnen?
Dit ga ik zeker proberen want ik ben heel benieuwd naar hoe dat smaakt. Wat ook in ieder geval lekker is om avocado met banaan te mengen. Hier kun je dan (als het een toetje moet zijn) cacao bij doen en anders kaneel of natuurlijk de bovenstaande cruesli.
Vr Gr Nadia Anne
Net gemaakt…. Ruikt heerlijk, maar beetje aan de zwarte kant… Mijn oven blijft blijkbaar veel langer warm dan de jouwe…
Ging naar boven en kwam gelukkig een kwartier later naar beneden om nog eens te kijken… Laten afkoelen in de oven was bij mij geen goed plan!
Maar kijk uit naar mijn ontbijt morgen vroeg, bij mij zit er ook haver in… Is dat erg?
Liefs eline x
Dankjewel Heleen voor dit superrecept! Ik vind idd het ontbijt lastig. Ik ontbijt vaak met fruit maar dit lijkt me heerlijk voor de afwisseling. Ga het binnenkort maken.
Ik ben meteen de keuken ingedoken om het te maken en.. het is erg lekker! Licht zoet, precies goed eigenlijk.
Misschien dat het langer krokant blijft als je er een paar van die vochtvretertjes bij doet zoals die bij sommige vitamines en medicijnen zitten? Die droog ik op de verwarming en bewaar ze afgesloten; je kunt ze steeds opnieuw drogen en gebruiken. Nooit meer weggooien, ze zijn erg handig, ook bij kruiden bijvoorbeeld.
Het recept lijkt me erg lekker, maar ik zou er ook geen suikerhoudende ingrediënten bij doen. Vooral de eiwitten lijken me handig te gebruiken om ergens een laagje aan vast te plakken. Hopelijk krijg ik door de tips op deze blogs wat meer energie weer meer zelf te gaan maken. Bedankt daarvoor!
Groetjes Marjolijn.
Hoi Heleen,
Super recept weer en ga het zeker weer maken. Mijn vraag is wel waarom je bij dit soort producten zoetigheid toevoegd. Is dat echt nodig? Ik laat het zelf weg maar was benieuwd waarom jij het er wel bij toevoegd.
Lijkt mij dat hoe meer je zoetigheid kan beperken hoe beter.
Ik heb gister ook je kookboek thuis gehad echt helemaal top. Staan lekker dingen in en ook recepten die niet op de website staan daar was ik erg blij mee.
Groetjes Lucienne
Ik vind het gewoon niet lekker zonder de zoetigheid. Het smaakt mij dan te flauw. De associatie die ik met cruesli heb is iets anders dan muesli. Vandaar. En op bijna 800 gram droog gewicht 80 ml zoet vind ik helemaal niet exorbitant. 😉
Maar als jij het ook prima vindt smaken zonder het zoet, is dat prima uiteraard. Aanpassen aan je eigen smaak!
Groetjes
Heleen
Naar dit recept was ik juist op zoek! Elke ochtend als de kids om cornflakes (= cruesli uit de winkel) vragen heb ik een wrang gevoel omdat ik hen weer iets geef vol met suiker en rommel. Bedankt Heleen.
Klinkt heerlijk! Ik schrijf hem in mijn kookschrifje en gaat op mijn ’to do’ lijstje.
groetjes Iris
Heleen, je bent een engel. Dit is de manier om manlief van die voorgefabriceerde met suiker gevulde muesli en cruesli af te krijgen. Mijn dank is groot!!
Klinkt heerlijk. Mag ik vragen waar de eiwitten voor zijn? Ik kan niet tegen ei en het lijkt me ook niet zo best houdbaar dan? Klopt dat? Kan ik het ook weglaten?
Je bakt de eiwit mee en dat zorgt voor de clusters. Voor de houdbaarheid maakt het dus niet veel uit. Bewaar het uiteraard geen weken, maar dat lijkt me logisch 😉
Klinkt heerlijk! Wat kunnen we toch ontzettend heerlijk eten en wat doen we onszelf toch tekort met al die kant en klare pakken uit de winkel… Heb wel een vraagje: hoe meet jij vloeibare ingrediënten als honing af?
Vanmorgen lekker ontbeten met havermoutpap, een klontje roomboter (en ja..) een beetje rietsuiker. Heerlijk! Gister zelfs een dag zonder brood, nooit gedacht dat me dat zou lukken ;-).
Dankjewel voor je inzet en je enthousiasme!
Ik heb een trucje daarvoor: Ik neem een maatbeker en meet daarin eerst de vloeibare kokosolie. Deze schenk ik uit en ik doe vervolgens de honing of ahorn in dezelfde maatbeker. Doordat er eerst olie in zat, loopt de honing er makkelijk uit en weet ik toch precies hoeveel ik er in doe.
Succes!
Handig! Dank je!
Ik ken dit wel, staat ook wel bekend als granola. Kan door de zoetigheid wel voor een suikerpiek zorgen als je gevoelig bent daarvoor
Oh wat fijn dat je iets gevonden hebt!!!! Ben er heel blij mee 🙂
Groetjes
Jessica
Lekker! Ik zoet het meestal niet, omdat er toch een lepeltje honing door de yoghurt gaat en ik zal dan ook minder geneigd zijn om er tussendoor van te snoepen. Ik maak zoiets ook vaak met alleen gehakte noten en zonder de (semi-)granen, met daarbij dan nog een geraspte verse appel en yoghurt. Variaties te over!
Ik had het vanmorgen met wat rood fruit uit de vriezer. Tegen de tijd dat ik thuiskwam van school, was dat ontdooid en erg lekker bij deze cruesli! Hoefde ook niet bijgezoet te worden. Scheelt inderdaad.