Ontbijt is een hot item bij iedereen die zijn/ haar voedingspatroon wil veranderen. Je besluit dat je afwil van de eindeloze hoeveelheid brood, maar mist het gemak er van. Hoe pak je dat aan? Nou heb ik al een leuke collectie ontbijtrecepten op deze site en in mijn kookboek, maar daar wil ik graag dit recept aan toevoegen. Waarom? Het is een half uurtje werk met groots resultaat, lang houdbaar en lekker. Plus als het eenmaal gemaakt is, heb je een lekker en snel ontbijt. Perfect dus als je ’s ochtends op tijd de deur uit moet.
Cruesli zonder Gluten
800 gram
300 gram rijst-, boekweit en/ of gierstvlokken
100 gram zonnebloempitten en pompoenpitten
100 gram noten naar smaak, gehakt
100 gram kokosrasp
80 ml vloeibare kokosolie
80 ml honing of ahornsiroop
3 eiwitten
1 tl vanille extract
2 tl kaneel
Naderhand toevoegen: Zoveel gedroogd fruit als je wil
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Meng de droge ingrediënten in een ruime kom.
- Schenk de kokosolie, vanille en het zoet naar keuze erbij en roer even goed door.
- Voeg nu de drie eiwitten toe en roer nogmaals goed door. Alles moet bedekt zijn met het eiwit voor zover je kan zien.
- Neem een bakplaat met bakpapier en spreid het mengsel hier op uit.
- Bak ongeveer 15 minuten.
- Roer voorzichtig om en bak nogmaals 15, eventueel op een lagere temperatuur als je denkt dat het al aardig bruin wordt.
- Laat volledig afkoelen in de oven en schep het vervolgens in een mooie pot met deksel.
- Dit mengsel blijft wel een aantal weken goed, hoewel het op een gegeven moment minder knapperig zal worden.
- Serveer met yoghurt, melk naar keuze of een smoothie. Ook erg lekker om zo op te eten.
Tip: De honing of ahorn geeft het een zoete smaak. Als je liever 100% suikers vermijd, kun je een paar druppels stevia toevoegen.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.