Cake als ontbijt? Ja, in dit geval wel! Het bevat goede vetten van kokos, eiwitten van de amandelmeel en is gezoet met ananas in plaats van ahorn of honing (iets dat veel lezers erg fijn zullen vinden!). Een uitstekend begin van de dag. En ook dit recept is heel eenvoudig aan te passen aan je eigen smaak. Plus: je maakt het van te voren, bewaard het in de koelkast en je hebt ontbijt of iets lekkers zo bij de hand. Ideaal dus voor drukke mensen!
Dit recept heb ik aangepast van Chocolate Covered Katie. Het idee vond ik zo geweldig dat ik er graag een graanvrije variant van wilde maken.
Kokos Ontbijtcake
14 plakjes
200 gram amandelmeel
1/4 tl bicarbonaat
1/4 tl gemalen Keltisch zeezout
1 el appel ciderazijn
1 ei
200 gram verse ananas, fijn gesneden
1 el vanille extract, of 1 tl vanille poeder
100 ml kokosmelk
Optionele ingrediënten: Gehakte noten, rozijnen, geraspte kokos
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de amandelmeel in een kom en voeg de bicarbonaat en het zout toe.
- Roer vervolgens het ei, de ananas, vanille, appel ciderazijn en kokosmelk erdoor.
- Het beslag moet een stevig cakebeslag worden. Als het nat blijft, voeg dan iets meer amandelmeel of een eetlepel kokosmeel toe.
- Stort het beslag in een klein cakeblik bekleed met bakpapier en bak in 40 minuten gaar.
Ik heb deze keer besmeerd met een mengsel van gehakte noten en kokosrasp en een beetje abrikozenjam (van St. Dalfour) voor de smaak. Leef je uit met je eigen voorkeur en laat weten hoe het ging!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
nathalie zegt
Kan je amandelmeel ook vervangen door boekweitmeel?? is nl veel goedkoper!!
Hoor je,
groetjes nathalie
Anonymous zegt
Ook ik heb vandaag de kokos cake gebakken en jawel…ook klef. Zo’n 40 min. Op 180o en daarna nogeens 15 min. Helaas het lukte niet. De smaak is goed. De volgende keer meer kokosmeel erbij doen. Misschien ook wat noten om het steviger te maken.
Groetjes Thea
Marian Kiewiet zegt
Hoi Heleen,
Klopt het dat het resultaat met amandeelmeel vaak wat klef is?
Groetjes,
Marian
Wegenwacht zegt
Hoeveel mag je als ontbijt eten?
Anonymous zegt
Is dat bicarbonaat nodig? Of kan het vervangen worden? Wat is het eigenlijk? Ik zou willen gaan bakken maar heb dat niet in huis….
Anonymous zegt
ik heb het al opgezocht en zal naar de winkel moeten…
Anonymous zegt
De optionele ingrediënten, kun je die gelijk al door het beslag roeren en dus meebakken met verder dezelfde hoeveelheden van de niet-optionele ingrediënten?
Heleen Quantrill zegt
Klopt inderdaad, die kun je op het eind erdoor roeren en meebakken. Hoeveelheden maakt niet heel veel uit. Net wat je zelf lekker vindt.
charmymedium zegt
Het recept was verrukkelijk! Het is bij mij een blijvertje als ontbijt.
Ik bak ze in cupcake vormen en eet ze vers of uit de vriezer.
Ben erg dol op ananas en wil graag afwisselen met ontbijt, dus een perfect ontbijt die weinig tijd kost.
Bedankt voor het omvormen van dit recept Heleen!
Thamar Van dijke zegt
Oha en hoe groot is jouw cakeblik? 20cm?
De mijne 22cm, maar was een heel dun laagje cake:)
Als ik het met appel zou doen, kan ik die dan beter raspen of in hele kleine blokjes snijden?
Fijne avond, groetjes thamar
Thamar Van dijke zegt
Hoi Heleen,
Nou helaas helemaal mislukt, alles volgens recept, maar dan 150/50 gram appel/ananas gepureerd en erdoor.
Vrees dat het te nat is geweest?
Na 60 minuten nog niet gaar….
Tips? We hadden er zo een zin in:)
Groetjes thamar
Heleen Quantrill zegt
Hoi Thamar,
Dat is inderdaad jammer zeg! Wat ik anders heb gedaan, is het fruit fijn gesneden, niet gepureerd. Mogelijk dat met pureren meer vocht vrijkomt waardoor de cake nat blijft. Ik had echt stukjes ananas in de cake zeg maar.
Groetjes
Heleen
Thamar Van dijke zegt
Hoi Heleen, bedankt voor je snelle reactie!
Ik heb nog een poging gedaan er muffins van te bakken, maar ook die werden niet gaar, bleven super klef.
Jammer, volgende keer beter.
Helaas alles weggegooid, zo zonde…. Gooi nooit wat weg, maar nam een paar hapjes en viel als een blok op me maag.
Welke baking soda gebruik je?
Ik had nu wijnsteenzuurpoeder gedaan, omdat mijn vorige recepten met baking soda heel vies roken en groenig werden, ook de smaak was vies.. (Ik heb natriumbicarbonaat van tendo’s)
In al die recepten zat niets zuurs (zoals de appelazijn) kan het daardoor mis zijn gegaan?
Ik heb er al veel over opgezocht, maar het is mij nog een raadsel:)
Een keer speltbrood met karnemelk en deze natriumbicarbonaat gemaakt, die was ook zo vies geworden en groen.
Bedankt alvast voor je tips.
Groetjes thamar
Heleen Quantrill zegt
Hoeveel bicarbonaat gebruik je eigenlijk? Ik heb een keer teveel gebruikt en toen smaakte het baksel naar stinkluiers (serieus, hoewel ik natuurlijk niet weet HOE dat smaakt, maar wel hoe dat ruikt). En de combi bicarbonaat met appelciderazijn geeft het lucht en een ‘lift’. Qua smaak zou dat niet heel veel uit moeten maken. Maar het is wel apart dat jouw baksels met bicarb zo vreemd uitslaan.
Thamar Van dijke zegt
Hoi Heleen,
Ik denk teveel, ik heb gister muffins gemaakt met speltmeel, appelblokjes, wijnsteenzuurbakpoeder en 1 tl bicarbonaat, was erg huiverig maar het rook niet naar stinkluiers:)
Ga het dus toch weer een keer proberen, en dan niet pureren, bedankt voor je reactie.
Groetjes thamar
Anonymous zegt
Halllo
Deze heb ik nu al 2keer gemaakt,en blijft lekker.
Heb ze alleen met appel gedaan,want ik had geen ananas in huis(vergat ik ook steeds te kopen)
Groetjes pamela
Anonymous zegt
Hallo Heleen,
Heb je hem zelf ook gemaakt?
Net als ik bij eerdere reacties lees, is hij bij mij ook niet gerezen en nog wat nat van binnen…
heb in eerste instantie het recept gevolgd maar vond hem al wat vochtig dus 50 gr extra amandelmeel toegevoegd maar alsnog niet zo mooi droog gebakken…
Ik heb een hete lucht oven en kon kiezen tussen 175 of 200 graden, eerst 40 min op 175 maar was zeker niet gaar toen nog 10 min op 200, toen verkleurde hij wel snel.
Na afkoelen was hij redelijk maar zeker niet zoals op het plaatje!
Heb je nog tips? Want hij is wel lekker!
Groetjes josé
Pamela Snijders zegt
hoi
heb deze vanmorgen gebakken,wat is dat lekker zeg..zo voor bij de koffie of als tussen doortje is ook prima te doen
sacha zegt
Echt vies… geen succes deze drab… brrr… ik ga lekker doorbakken op de oude manier met boter, volkorenmeel en suiker
Kim zegt
Dit lijkt me echt heerlijk!
Anonymous zegt
Heb een vraag over de oventemperatuur. Is dit voor een conventionele oven? Ik heb nl. een hetelucht oven en deze moet ik ca. 10% lager instellen dan een conventionele oven.
Carin zegt
Ik heb nog nooit een ‘gewone cake’ gebakken. Weet dus niet hoe dik ‘dik cakebeslag’ hoort te zijn… Mijn ananasamandelcake rees helaas niet, was nog vochtig binnenin en viel uit elkaar :-(. Ook de ananas proefde ik er niet zo in terug. Misschien te ‘fijn’ gesneden (keukenmachine)? Maar als ‘kruimeldeeg’pap was het ook best lekker. Alleen voor de kids zag-ie er zo niet smakelijk genoeg uit…
Anonymous zegt
Ziet er heerlijk uit! Ik ben alleen allergisch voor amandelen, door welk meel zou ik amandelmeel kunnen vervangen?
Heleen Quantrill zegt
Kokosmeel, ongeveer een derde van wat het recept vraagt en voeg een ei toe. Anders zou je speltmeel kunnen gebruiken als je wel gluten kan verdragen. In dat geval 1 op 1 vervangen.
Anonymous zegt
Haha bij mij is hij helemaal mislukt! een pap cake! Ga het weer proberen
Heleen Quantrill zegt
Oooh wat jammer! Voeg een beetje kokosmeel of iets meer amandelmeel toe en laat het beslag dan even staan. Dat absorbeert het vocht wat meer.
Succes!
Heleen
Anonymous zegt
Hij is heerlijk! Had geen amandelmeel in huis, dus nu gemaakt met half maismeel/half volkorenmeel en wat extra fijngemalen rozijntjes. Smaakt super! Vooral het frisse van de ananas die je erdoor heen proeft.. MMM!
Anonymous zegt
Ik heb de cake gemaakt, het smaakt heerlijk. De helft is al op. Was niet goed gelukt in eerste instantie, want viel uit elkaar. Ik heb de cake nog 10 minuten in de oven gedaan en nu is het beter maar nog niet helemaal goed. Het beslag leek wel op gewoon cakebeslag. Het snijd moeilijk dus we hebben dikke stukken gehad. Volgende keer gebruik ik wat kokosmeel erbij.
Olga
Beatrijs Dijkman zegt
Ik heb de cake gemaakt met kokosolie ipv kokosmelk (had ik niet in huis) en grapefruit (geduldig ontveld) ipv ananas. Omdat ik bang was voor het bittere heb ik 2 eetl dadelsiroop eraan toe gevoegd. Het is een heerlijke cake geworden, lijkt op Moorse koek (met amandelen en sinasappel) Ik heb m opgevoerd aan een huis vol visite. Met een dikke klodder slagroom voor de zoetekauwen (gezoet met sucanat) en pas achteraf vertelt dat ie suikerarm was. Veel complimenten gekregen. Vanmorgen met het restje ontbeten 🙂
Petersmama zegt
Meteen op mijn lijstje gezet voor zondag ochtend. Jammie.
Anonymous zegt
Als de ontbijtkoek “de koek die altijd lukt” is, dan kan ik je vertellen dat die heerlijk is. Ik maak hem elke week al langer dan driekwart jaar en elke ochtend verheug ik me er weer op. Door te varieren is hij altijd anders en altijd lekker! De amandelcake ga ik met appel maken ipv ananas en denk dat ik pecannoten ga toevoegen!. Fijn weekend allemaal. Gr. Adrielle
Jolanda Waterman zegt
Klinkt goed. Ga ik absoluutjes een keer proberen. Ook hier amandelmeel op, dus lukt niet direct a la minuut. Ga zo de stad in om het te halen. Mmmm..kan niet wachten om aan de slag te gaan. reuze benieuwd hoe het smaakt
Anonymous zegt
Er staat een ontbijtkoekvariant in heleens 1e kookboekje. Die ga ik vandaag maken. De amandelkaneelbroodjes waren heerijk uit haar 3e boekje dus verwacht dat de ontbijtkoek ook smakelijk zal zijn. E-book gekocht, dus vrijwel meteen kun je aan de slag. Echt de moeite waard om aan te schaffen.
Gr. Maria
Iris zegt
klinkt heerlijk!
Lot zegt
Zo af en toe heb ik het idee dat je gedachten kan lezen. Ik zat al te overwegen wat ik zou kunnen eten als ik bij mijn vriend ben, normaal hebben we 2 plakjes ontbijtkoek maar dat wil ik nu natuurlijk niet. Ananas staat er ook nog gesneden de rest is standaard io n huis, dus dit recept ga ik straks maken en meenemen. Dank je wel.
Heb je trouwens nog een recept voor ontbijtkoek op jouw wijze?
Heleen Quantrill zegt
Hey Lot,
Ja, dat kan ik ook, dat heb je goed opgemerkt 😉
Maar alle gekheid, als je doelt op een vervanger voor de supermarkt ontbijtkoek moet ik je teleurstellen, die heb ik (nog) niet. Die is op basis van roggemeel en stroop o.a. Ik weet niet of dat zou werken met amandelmeel of een ander glutenvrij meel namelijk. Mijn ‘ontbijtkoek’ bestaat dan uit gedroogd fruit, noten, zaden en dergelijke om zo een koek te hebben waar je met je ontbijt wat aan hebt. Maar dat is weer heel iets anders natuurlijk.
Fijn weekend alvast!
Heleen
Lot zegt
Ik heb hem gemaakt en niet echt mooie cake geworden. Logisch waarschijnlijk want ik heb de vergissing gemaakt en hazelnootmeel genoment, dat is zo anders in gebruik, gewoon het verkeerde zakje open gemaakt. Het werd een kleffe massa die niet wilde garen. Laten afkoelen en in plakken gesneden en op bakpapier in model gevormd, weer in de oven gedaan en gedroogd. Nu heb ik een soort knapperige koeken die wel goed smaken, want weggooien doe ik natuurlijk niet.
Beatrijs Dijkman zegt
In dagblad Trouw van afgelopen weekend stond een recept voor ‘ ontbijt’ honing koek. Het lukt niet om dit te kopieren, maar mss lukt het om op te zoeken? Is een recept van ‘ karin zonder pakjes’ en stond in TIJD.
Ik denk dat de tarwe vervangen moet lukken en het kleine beetje suiker erin vervangen voor palmsuiker.
Beatrijs Dijkman zegt
de link naar t recept, niet via Trouw, maar via haar eigen site;
http://www.kokenmetkarin.nl/recepten/trouw-honingkruidkoek.html
Annie Henstra zegt
heeft iemand dit recept nog? Het is namelijk van de URL verwijderd.
Marie Louise zegt
Heerlijk, snel weer eens amandelmeel kopen.
Spaarcentje/Wel en Wee zegt
Ziet er lekker uit, ik maakte vorige week zoiets met banaan en vijgen, was ook super. Ik heb nu in de koelkast amandelmeelpannenkoekjes staan en kleine cakejes van amandelmeel.
Huisgenoten doen niet bewust mee met de uitdaging maar kunnen evengoed niet van de lekkernijen afblijven die ik er voor maak…