Gisteren hebben we ons even verdiept in een aantal ingrediënten in reguliere verzorgingsproducten die eigenlijk helemaal niet zo goed zijn voor den mensch. Ze ‘smeren’ ons een idee aan van hoe ons velletje en onze haartjes aan zouden moeten voelen, maar houden totaal geen rekening met de natuurlijke aanwezige olie in de huid en het zelfregulerende vermogen daarvan. Erg vervelend, want zo lopen veel mensen met het idee dat ze een probleemhuid of onhandelbaar haar hebben, terwijl dat in principe dus eigenlijk niet zo is.
Valt jullie nu ook op dat die vergelijking ook op gaat met voeding en marketingtrucs..? 😉
Maar ik blijf niet graag in negatieve gedachten hangen. Daar schiet je niets mee op. Je moet wat dóen en dan liefst iets constructiefs en positiefs. Daarom gaan we vandaag aan de slag met het maken van natuurlijke deodorants die wel de luchtjes verwijderen, maar ons huidje met rust laten.
Bicarbonaat
Als eerste wil ik jullie weer in de richting van bicarbonaat sturen. Bicarbonaat heeft o.a. als eigenschap dat het nare luchtjes neutraliseert. Dit werkt in de prullenbak, in schoenen, op de hondenmand en ja, ook onder oksels. De eenvoudigste methode is door een klein beetje bicarbonaat op de vingers te doen en dit onder de schone oksel te deppen. Een klein beetje is genoeg en als je dit ’s ochtends doet, ben je de hele dag geurtjes vrij.
Let wel, het zweten gaat wel gewoon door. En dat is heel gezond! Maar verwacht dus geen Nivea resultaat waarbij zowel de geur als het zweet zelf verdwijnen. Zweten is een natuurlijke reactie en die moet je niet willen onderdrukken. Een beetje bicarbonaat tegen de geurtjes is afdoende.
Kokosolie
Maar alleen bicarbonaat is niet altijd prettig. Ik meng het zelf met kokosolie, voornamelijk in de zomermaanden, want met het scheren van de oksels heb je ook meer kans op irritaties van de huid. Als je net hebt geschoren, kun je dan ook maar beter niet direct bicarbonaat gebruiken. Dat prikt en kan zelfs zeer doen, zeker als je een klein wondje hebt gesneden.
In dat geval is alleen kokosolie trouwens erg prettig. Kokosolie alleen gaat in mijn ervaring niet helemaal de geurtjes tegen, maar helpt wel heel erg goed bij het gezond en mooi houden van de okselhuid. Iets dat ik ook erg waardeer met korte mouwen. De combinatie kokosolie-bicarbonaat werkt dus tweeledig: het verzorgt en gaat de geurtjes tegen. Mijn tip dus als je ook je oksels scheert: Doe dat ’s avonds zodat de huid ’s nachts kan herstellen. De volgende morgen kun je dan in principe deze combinatie goed toepassen.
Kokosolie Deodorant met Bicarbonaat
2 el bijenwas korrels
6 el kokosolie
4 el bicarbonaat
4 el arrowroot of maiszetmeel
Essentiële olie naar behoefte en voorkeur (optioneel)
- Smelt de bijenwas au bain marie en voeg dan de kokosolie toe.
- Haal van het vuur zodra beiden gesmolten zijn.
- Meng de zachte kokosolie met de bicarbonaat en arrowroot of maiszetmeel tot er een vast papje ontstaat.
- Voeg een geurtje toe als je dat wilt gebruiken.
- Bewaar deze deodorant in een glazen pot op een koele plek. Vanwege de kokosolie zal deze deodorant erg zacht zijn als het warmer dan 24 graden is.
- Als je liever niet met je vingers in een potje zit, kun je een cosmetica spateltje gebruiken om kleine beetjes uit het potje te halen en op de vingers over te brengen.
Tip: Stinkvoeten kun je hier ook goed mee insmeren! 😉
Gevoelige huid
Maar dat wil niet zeggen dat bovengenoemde voor iedereen geschikt is. Er zijn ook mensen met een gevoelige huid en sommigen van jullie hebben aangegeven echt last te hebben van bicarbonaat. In zo’n geval moet je naar je velletje luisteren en een alternatief zoeken.
En die heb ik gevonden! Je moet het wel in een spuitflesje doen, dus als je er ergens eentje hebt, niet weggooien!
Deodorantspray nr. 1
- Meng 2 delen toverhazelaar water met 1 deel aloe vera in een flesje
- Doe hier een paar druppels van je favoriete essentiële olie bij (optioneel)
- Schud even door elkaar en spray op de oksels.
Deodorantspray nr. 2
- Meng 1 deel appelcider azijn met 6 delen gekookt en afgekoeld water en 1/3 deel toverhazelaar water.
- Voeg een paar druppels essentiële olie naar behoefte toe (optioneel)
- Schud even door elkaar en spray op de oksels.
Beide deodorants werken goed. Je bent er nagenoeg de hele dag geurvrij van. Toevoeging van bijvoorbeeld citrus- of lavendelolie ruikt erg plezierig en fris.
Alle hierboven genoemde ingrediënten zijn te krijgen bij De Tuinen, natuurvoedingswinkels of drogist. Uiteraard kun je ze ook online bestellen.
Als je het nou toch een gedoe vindt om hier zelf mee aan de slag te gaan, maar je reguliere deodorants wel vaarwel wilt zeggen, raad ik je de webshop van Puur Mieke van harte aan. Als je je abonneert op haar nieuwsbrief krijg je bij je eerste aankoop namelijk 5% korting!
Dus laat van je horen! Wie gebruikt er al natuurlijke deodorant en hoe bevalt dat? Welke variant heb jij? Wat werkt wel en wat werkt niet? Ik hoor het graag!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.