Om jullie te helpen goeie keuzes te maken als je boodschappen gaat doen en gewoon als referentie voor een ieder ander, heb ik een lijst samengesteld met de verschillende namen van suikers.
Punt is dat veel mensen een etiket zullen lezen en wel dextrose of maltitol zien, maar verder geen directe verwijzing naar suiker en daarmee aan zullen nemen dat het dus suikervrij is. Helaas is bijna niks in de wereld bedrieglijk simpel en etiketten lezen en benamingen herkennen is er al zeker niet een van!
Suiker, suiker, suiker
Want zoet wordt aan zoveel producten toegevoegd. Soms in producten waarvan je het niet eens begrijpt waarom!
Om een begin te maken met het onderscheiden van suiker, is dit wellicht een handig ezelsbruggetje: alle woorden op een etikettenlijst waar ‘-ose’ achter staat (o.a. glucose, fructose, dextrose, saccharose) kun je van uit gaan dat het afgeleiden van suiker zijn. Niet kopen dus!
Verder zijn ingrediënten die eindigen op ‘-stroop’ (o.a. fructosestroop, dadelstroop, invertstroop) ook gerelateerd aan suiker. De mais-, malt-, mout-, dadel-, tarwestropen lijken onschuldig, maar zijn zodanig geconcentreerd dat ze wel degelijk een negatief effect op je bloedsuiker en lever kunnen hebben.
Uiteraard zijn alle woorden waar ‘suiker’ in verwerkt is, o.a. basterdsuiker, parelsuiker etc. natuurlijk direct verdacht. Vermijd deze!
Vervolgens heb je nog benamingen die niet direct opvallen. Denk hierbij aan: Demerara, maltodextrine, malt, caramel, cassonade, kandij en lactose (melksuiker).
Is het echt zo erg?
Nu kun je denken dat oké, de suikers en stropen laten we staan, dat is wel duidelijk. Maar alle andere benamingen, die komen niet zo heel veel voor en naar verhouding zullen we er niet veel van nemen.
Dat klopt en bij tijd en wijle kun je dit toepassen. Probleem is vaak, dat producten waar dit soort suikers inzitten, over het algemeen sowieso geen goed doen voor je gezondheid. Blijf dus naar het totaalplaatje kijken!
Puur en Onbewerkt
In principe is het in de natuur zo geregeld dat alles wat wij als mens nodig hebben om te overleven, puur en onbewerkt is. Onze voorvaderen leefden ook van het land en de jacht en hadden nauwelijks bewerkte (als ze dat al hadden!) producten in huis. Raffinage bestond niet en E-nummers al helemaal niet! Suikerconsumptie beperkte zich dus ook tot fruit en honing als dat te krijgen was. Het grootste deel van het dieet bestond uit groenten, knollen, vlees, vis, eieren en op een later moment graangewassen die overigens ook onbewerkt genuttigd werden!
En met onbewerkt bedoel ik uiteraard door de fabriek getrokken, verandert, aangepast en toegevoegd. En ik heb het nu echt niet over heel erg lang geleden. Tot aan de industriële revolutie waren de technieken om voedingsmiddelen te bewerken er niet of nauwelijks. Men dronk rauwe melk, at brood zonder broodverbeteraars, vlees zonder MSG jus en ga zo maar door. Als je dat vergelijkt met hoe er nu gegeten wordt en wat er nu als ‘standaard’ gezien wordt voor de dagelijkse kost, vind ik het niet verwonderlijk dat men zich zo beroerd voelt en ‘beschavingsziekten’ heeft (hoezo beschaving?)
Daarom vind ik het ook zo leuk om jullie reacties te lezen. Dingen als ‘alles smaakt anders’ of ’te zoet staat me gewoon tegen’, maar ook dat men meer energie lijkt te krijgen, het idee heeft grip te hebben op een verslaving en gewoon een gevoel van welzijn. Dit zijn duidelijke tekenen dat ons moderne dieet schromelijk tekort schiet. En wat mij betreft staat suiker daarbij vooraan!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Heleen Quantrill zegt
Ja, erg he. De meesten weten nergens van. Ik heb de afgelopen twee weken geprobeerd om het aan het verstand van mijn schoonmoeder te krijgen dat aspartaam verschrikkelijk slecht is. Zij maakt namelijk ijsblokjes met limonade zonder suiker… en geeft dat aan de kinderen als traktatie! Ja, want het is toch suikervrij? Geen idee, werkelijk waar.
Maar hartstikke goed dat je haar er op gewezen hebt. Wie weet wat het nog teweeg brengt bij haar!
Garnalen Hobby zegt
Vandaag in de supermarkt: wilt u optimel proberen? Het is zonder vet en zonder suiker. Welke E-nummers zitten er in mevrouw? Ehm.. even kijken hoor. Mevrouw zegt: ik zie niks. Dat is mooi, en welke zoetstoffen zitten erin? Er zaten dus wel zoetstoffen in. Lekker toch, zo suikervrij! Ze schrok er zelf wel van, en vond dat ze dit eigenlijk zou moeten weten. Nou goed: bij deze dan!
Anonymous zegt
Zelfs in de sojamelk van Alpro “zonder suiker” zit maltodextrine – en als antwoord op de mail naar Alpro beweerden zij dat het geen suiker was, maar een langere koolhydraat; toen ik beef mailen was het antwoord dat het maar een heel klein beetje was dat erin zat, en alleen voor de textuur (die overigens daardoor vies vla-achtig is). Dus het blijft op het pak staan: geen suiker.
Garnalen Hobby zegt
Gisteren in de supermarkt, op zoek naar beleg. Je blijft je verbazen dat zelfs in vleesbeleg suiker toegevoegd wordt. Maar goed, ik ben een vlees mens, en elke dag alleen maar 30+ kaas komt me helaas ook mijn neus uit. Ik hou niet van zoetbeleg, dus soms heb je gewoon geen keus.
Heleen Quantrill zegt
Hartstikke goed! Ik merk zelf dat ik veel beter gehumeurd ben en meer energie heb. Gezien het feit dat we momenteel aan het pakken zijn en druk in de weer zijn met ons klaarmaken voor de terugreis, vind ik dat een zeer plezierige bijkomstigheid.
Wel heb ik nog heel erg last van hoofdpijn in de avond, maar even zien hoe dat vanaf zaterdag gaat. De drukte zal in dezen niet helpen uiteraard.
En voor wat betreft de kilo’s: het lijkt me een goed idee om eerst van vervelende verslavingen af te komen om je dan te richten op je gewicht.
Jij ook nog veel succes en bedankt voor je feedback!
Heleen
frugal-levensstijl zegt
Ik gebruik altijd de bruine rietsuiker gewoon uit de supermarkt en natuurlijk de goedkoopste 0.69 (frugal hè)
Verder gebruik ik weinig suiker in koffie of thee maar ik gebruik wel regelmatig suiker in het maken van hartige gerechten. Daar werkt de suiker (al is het maar nog zo weinig) namelijk als een smaakversterker.
Altijd nog beter dan die afgrijselijk Vitsin of andere kant en klare smaakversterkers.
In combinatie met een scheutje azijn heb je aan een theelepel suiker zelfs een krachtige smaakversterker.
Dit komt uit de Indische keuken, daar ben ik namelijk mee opgegroeid als dochter van een Indische vader.
Tante Trijns zegt
Mij lukt t tot nu ook erg goed! Geen negatieve (idd wat is negatief) bijwerkingen. Voel me fitter. Moet wel heel vaak naar t toilet en heb ook enorme speekselvorming. Gebeurt heel wat met je vochthuishouding dus! Ik ga nog lekker een tijdje door, want t bevalt me goed enne…er staan ook nog wat kilo’s op de nominatie om te verdwijnen, dus dit kan alleen maar helpen! Succes allemaal en bedankt voor je tips! Groetjes, Tante Trijns
Carolien zegt
Dag 3…Het gaat al beter,hoofdpijn is weg, en het lukt nu eigenlijk ook wel prima zonder suiker. Ben benieuwd hoe het vanavond gaat…Gisteren lukte het met blokjes kaas, thee, en later nog een kiwi.
Ga nog een paar dagen door, ben benieuwd naar verder effect!