DIY Natuurlijk Gekleurde Paaseieren

DIY natuurlijk gekleurde paaseieren

DIY natuurlijk gekleurde paaseierenIk ben gek op Pasen. Als feestdag is het belangrijker voor me dan Kerst en als gezin proberen we er dan ook heel bewust ruim aandacht aan te geven. Hoewel ik daarom weinig geef om alle commerciële decoraties en snoeperijtjes die je nu in de winkels ziet liggen, vind ik het wel leuk om er op mijn eigen manier een draai aan te geven. Bloembolletjes in potjes, een mooie verzameling bloesemtakken en her en der wat decoratie allemaal gericht op de opstanding en nieuw leven. Voor die gelegenheid kleuren we ook wat paaseitjes.

DIY Natuurlijk Gekleurde Paaseieren

Zelf paaseitjes kleuren is iets dat ik als kind elk jaar deed aan de eettafel. De eitjes werden daarna uiteraard met het Paas-ontbijt genuttigd en bewonderd. Fijne herinneringen! Mijn kinderen zijn nu al ouder dan dat ik toen was, maar het kleuren van paaseitjes vinden ze nog steeds erg leuk. Zelfs mijn bijna-12-jarige-pre-tiener-zoon 🙂 Hoe dan ook, wat ook erg leuk is, is de eieren met natuurlijke kleurstoffen kleuren. Dit is een manier waarbij je groenten en specerijen gebruikt die van nature een kleur afgeven wanneer je ze in water kookt. Dit proces omvat meerdere dagen, maar het is ontzettend leuk te doen en een natuurlijke twist op de standaard stiften en stickertjes die je nu volop in de winkel kunt krijgen.

Natuurlijke Kleurstoffen

In de natuur vind je dus volop mogelijkheden om zelf kleurstof te maken. Dit is echt geinig om te doen, leerzaam en de resultaten zijn verbluffend. Het enige waar je wel op moet letten, is dat je witte eitjes gebruikt om te kleuren. Dat geeft het beste resultaat in mijn ervaring. Verder is het aan jou om te bepalen wat voor kleuren je wilt maken. Denk bijvoorbeeld aan rode kool, ui, spirulina of spinazie, kurkuma of bietjes. Op zich geen gekke dingen, toch?

Vervolgens kun je het op twee manieren aanpakken:

  1. Kook de eieren met de gekozen kleurstof. Dit geeft mooie subtiele kleuren. Perfect als basis om de eieren vervolgens verder te versieren met nepdiamantjes of kant.
  2. Maak eerst een waterbasis met de kleurstof, voeg azijn toe en laat daar de gekookte eieren in staan zo lang als je denkt dat nodig is. Dit is de methode die ik gebruik. Door eieren tot wel 24 uur of langer te laten staan, wordt de kleur dieper.
  3. Hoe je perfect gekookte eitjes maakt, lees je hier.
DIY natuurlijk gekleurde paaseieren

DIY Natuurlijk Gekleurde Paaseieren

DIY natuurlijk gekleurde paaseitjes maak je met behulp van groenten en specerijen. Erg leuk om met de kinderen te doen. Ze staan prachtig op de paas ontbijttafel en kunnen als basis dienen voor verdere kunstzinnige uitbarstingen!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 dag 30 minuten
Porties 10 eitjes

Ingrediënten
  

  • 2 kopjes Rode kool Geeft een blauwe kleur
  • 2 kopjes Bietjes Geeft een roze kleur
  • Spinazie of spirulina Mooi groen
  • 2 el Kurkuma Helder geel
  • 2 kopjes Uienschillen van reguliere uien Licht oranje
  • 1 el Azijn Per 250 ml water
  • 10 Gekookte eieren Kies witte eitjes
  • Olijfolie of kokosolie Optioneel

Instructies
 

  • Snijd de groenten die je wilt gebruiken eerst fijn.
  • Breng 1 liter water aan de kook met het gekozen ingrediënt.
  • Giet het water door een zeef af in een kom.
  • Voeg per 250 ml water dat je over hebt 1 el reguliere azijn toe. De azijn versterkt het kleuringsproces.
  • Leg de gekookte eieren in het kleurwater en laat 24 uur of langer in de koelkast staan.
  • Om de eitjes een mooie glans te geven, kun je ze naderhand met een beetje olie bestrijken. Staat mooi op de ontbijttafel 🙂

Notities

De kleurstof kan door de schil trekken en het eiwit wat verkleuren. Omdat je geen chemische kleurstof hebt gebruikt, kan dit geen kwaad.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »
heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »