Trouwe lezers hier bij Eet Goed Voel je Goed zullen weten dat ik graag met amandelmeel of kokosmeel werk. Ik kan het redelijk makkelijk krijgen, de smaak is goed en de voedingswaarde prima. Voor verschillende doeleinden gebruik ik of het een of het ander. Maar soms wil je meer keuze. En ik krijg regelmatig de vraag of er een alternatief is voor beide melen, liefst glutenvrij. Het punt alleen met glutenvrij meel an sich is dat het vaak de eigenschappen van regulier mist, of in ieder geval een aantal daarvan. Een voorbeeld is dat glutenvrij meel glutenvrij is. En dus niet ‘plakt’ zoals regulier meel doet. De structuur is dus anders van datgene dat je er mee bakt.
Dus om ‘zomaar’ een regulier meel te vervangen door zeg alleen maar boekweitmeel, lukt niet altijd. In eenvoudige recepten als pannenkoekjes lukt dit wel omdat je veel eieren toevoegt, maar als je cupcakes of een verjaardagscake wilt maken, mis je de structuur, een bepaalde smaak en de luchtigheid die je met wit meel hebt.
Daarom is glutenvrij meel dat je in de winkel koopt, vaak een mengsel van verschillende ‘melen’ die samen de eigenschappen van regulier meel nabootsen.
Punt is alleen dat deze meel vaak prijzig is of in slechts kleine verpakkingen van 500 gram of minder te krijgen is. Economischer is het om zelf een mengsel te maken en dat te gebruiken. Bijkomend voordeel is dat je dan ook meer zeggenschap hebt over de oorsprong van je ingredienten. Niet geheel onbelangrijk!
Dit mengsel gebruik ik nu bijna een half jaar en na wat aanpassingen hier en daar ben ik er zeker van dat jullie er net zoveel plezier van zullen hebben, als ik. Dit mengsel kun je 1 op 1 gebruiken in plaats van regulier meel. Het enige dat ontbreekt is een rijsmiddel, maar aangezien je dat eenvoudiger toe kan voegen dan weglaten 😉 heb ik ervoor gekozen om het weg te laten. Volg gewoon de instructies van het recept dat je graag wilt maken om te bepalen hoeveel bakpoeder je nodig hebt.
Als dat niet duidelijk is, kun je als richtlijn 1 tl bakpoeder per 250 gram meel aanhouden.
De melen voor dit mengsel koop ik allemaal online bij Pit & Pit. De reden daarvoor is dat ik ze daar in ene bestelling kan krijgen en dat veel ingredienten biologisch en vaak in grotere hoeveelheden te krijgen zijn. Als je liever niet online bestelt, kun je de meeste ingredienten ook prima bij een reformwinkel of toko vinden.
Hou er rekening mee dat als je om medische redenen strikt glutenvrij moet eten, je beter direct naar een reformwinkel of speciaalzaak kunt gaan om daar gegarandeerd glutenvrij meel te kopen. Bij Pit & Pit heb ik die garantie namelijk niet gezien.

Glutenvrij Meel Mix
Ingredients
- 1 cup rijstmeel
- 1 cup havermeel
- 1 cup boekweitmeel
- 1 cup tapioca meel cassave meel
- ¼ cup arrowroot
- 3½ el xanthaangom
Instructions
- Meng alle ingredienten in een ruime kom goed door elkaar.
- Bewaar in een luchtdichte doos of glazen pot.
Deze hoeveelheid levert je een krappe anderhalve kilo meel op. En je zult genoeg over hebben om meerdere keren dit trucje te herhalen! Ik maak gebruik van maatcups omdat het om de verhouding gaat en niet zozeer om het gewicht. Als je deze hoeveelheid dus wilt halveren, hoef je alleen maar te kiezen voor halve cups om het recept aan te passen. Wegen is niet nodig!