Doe meer met je Barbecue – Vijf tips voor BBQ Variatie!

Doe meer met je barbecue! Denk buiten de barbecue kaders van speklapje, paprika en aangebrande burgers. Deze vijf tips zorgen er voor dat je met meer plezier en variatie je barbecue blijft gebruiken deze zomer (en herfst en winter…)

De zomer is nog lang niet voorbij en hoewel het weer even een tandje lager staat, is het nog steeds prima barbecue weer! Wij hebben de barbecue standaard klaar staan op het terras zodat we niet eindeloos hoeven te hannesen om het tevoorschijn te halen zodra de ‘mood’ ons te pakken heeft.

Manlief is een echte barbecueër. Pyromaan in hart en nieren 😉 Als het aan hem lag, aten we elke dag van de barbecue en stond dat ding zo’n beetje 24/7 aan. Een droom van hem is bijvoorbeeld ook zo’n houtgestookte Aga in ons toekomstige huis. Lekker op vuur koken dus, buiten én binnen! Maar ook koken met een gietijzer pannetje voor een bbq.

Voor mij hoeft dat niet zo. En ik denk dat er hier nog wel meer gelijkgestemden zijn wat dat betreft. Voor mij gaat het meer om de gezelligheid van buiten eten met vrienden of familie, of intiem alleen met het gezin. Niks overdreven, gewoon een paar stukjes goed vlees of vis, een lekkere salade en wat zelfgebakken brood en ik ben al heel tevreden!

Doe meer met je Barbecue

Simon daarentegen gaat steeds voor de geijkte dingen – speklapworsteneenhamburger – en dat ben ik inmiddels meer dan zat. Sinds een paar jaar bestel ik ons vlees bij Beef&Steak en kies daarbij voor duurzaam en grasgevoerd vlees. Niet de kwantiteit, maar de kwaliteit staat voorop. En dat mag best blijken op de barbecue! Ik ging daarom op zoek naar andere dingen die ook erg lekker zijn op de barbecue om het voor iedereen leuk en interessant te houden en dit zijn mijn vijf tips voor meer variatie!

Geen Vlees

Vaker vlees laten staan is geen trend meer, maar een manier van eten voor heel veel mensen. En waar het een paar jaar geleden nog echt sappelen was (veel sojaproducten en zo sterk bewerkt dat je echt niet beter af was), zijn er tegenwoordig genoeg vleesvervangers te krijgen die écht de moeite waard zijn. De Beyond burger is daar een goed voorbeeld van. Op basis van erwten, bonen en groenten en met een lekkere textuur. Echt een tip!

Wild

Wild vlees is ook een aanrader en wel omdat vlees van deze dieren nimmer en nooit in een hok heeft gezeten of beperkt is in beweging en voer. Vanaf 15 augustus mag er op wilde eend gejaagd worden en dat luidt zo’n beetje het wildseizoen in. Daarna mag er op vaste momenten op haas, wild zwijn en ree gejaagd worden. Daarom is wild vlees seizoensgebonden. Op de barbecue werkt het echt heel goed. Wild heeft van zichzelf een krachtiger smaak dan boerderijdieren en de combi met de rooksmaak van de bbq is dan ook echt heel lekker. Helemaal omdat de zomer nog wel even duurt, maar barbecueën in het najaar en de winter ook steeds populairder worden!

Baked Beans

Getrouwd zijn met een Engelsman zorgt er voor dat baked beans (witte bonen in tomatensaus) een ‘staple’ zijn in ons huishouden. Helaas is de blikversie Heel Erg Vies. Zelf maken kost wat tijd, maar is zoveel lekkerder. En nóg lekkerder op de barbecue! Goeie baked beans hebben namelijk een rooksmaak. Ik maak ze volgens dit recept en vervang de witte bonen in tomatensaus door gekookte witte bonen en 500 ml passata en de basterdsuiker door kokosbloesemsuiker.

Een groot stuk Vlees

Steeds vaker bereid ik een groot stuk vlees klaar waar we dan meerdere keren van kunnen eten (en is het op, dan is het op!). Een hele kip, buikspek of een brisket! Dit kun je ook prima op de barbecue doen zodat je keuken koel blijft, want ze moeten lang kunnen garen. De truc is om ervoor te zorgen dat je flink smaak aan het vlees geeft door middel van rubs, citroen of azijn, zout en verse kruiden. Dit zorgt er voor dat het vlees door en door smakelijk is.

Ga Roken!

Nee, steek asjeblieft geen peuk op, maar gebruik je barbecue om te roken! Gerookte zalm is erg lekker! Maar ook eendenborst of kip kun je prima roken. Lijkt je dat leuk? Dan kun je een pakket bestellen om dit eens uit te proberen. Tip: ook leuk als cadeau!

Dus doe eens gek en steek die barbecue aan voor iets anders dan dat speklapjeworstenaangebrandeburger! Stiekem is barbecueën namelijk best wel leuk 😉

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

2 bakken rozenbottel thee
Gezond eten

Is rozenbottelthee gezond? Ontdek de voordelen

Rozenbottelthee. Het klinkt misschien ouderwets, maar laat je niet misleiden. Deze thee, gemaakt van de vruchten van de rozenplant, is een echte vitaminebom. Vooral als je kijkt naar de hoeveelheid vitamine C die erin zit. Maar is het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we daar eens dieper

Lees verder »
wijn dat in een glas word geschonken
Review

3 manieren om wijn binnen no-time koud te krijgen

Komt er visite en ben je vergeten wijn te kopen? Haast je dan naar de supermarkt of slijterij om nog snel even wat in huis te halen. Rode wijn kun je vaak prima drinken op kamertemperatuur, maar dit geldt niet voor witte wijn, mousserende wijn en rosé. Laatstgenoemde wijnen serveer

Lees verder »
kimchi in een pan
Gezond eten

Is kimchi gezond?

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten, meestal Chinese kool en radijs, gemengd met specerijen zoals knoflook, gember, chilipeper en vissaus. Het fermentatieproces zorgt niet alleen voor een pittige, unieke smaak, maar ook voor een hoop gezondheidsvoordelen. Maar is kimchi echt zo gezond? En hoeveel kun

Lees verder »