Elke goed uitgeruste keuken moet een fatsoenlijke wok hebben… is mijn bescheiden mening. Een wok is iets anders dan een koekenpan. Je gebruikt hem ook anders. Maar voordat je je nieuwe wok in gebruik neemt, moet je hem eerst inbranden. Dit is essentieel voor een goeie start in het gebruik van een wok In dit artikel leg ik jullie waarom je een wok moet inbranden en hoe je dit doet zodat je lang heel veel plezier zal hebben van je nieuwe aanwinst!
Waarom moet je een nieuwe Wok Inbranden?
Goeie vraag! Ten eerste brand je een wok in om het laagje olie dat er in de fabriek op gedaan wordt om roesten te voorkomen, te verwijderen. Zonder dit laagje zou je wok direct gaan roesten en zou hij onverkoopbaar zijn. Maar dit laagje olie moet je dus wel eerst weghalen. Niet lekker om daar in te gaan bakken! Zodra je dat laagje weggehaald hebt, moet je er dus wel voor zorgen dat je je wok inbrandt om een soort van natuurlijke anti-aanbaklaag te creëeren. Deze beschermt je wok langdurig tegen roest en met dat je je wok vaker gebruikt, zal die laag beter gaan werken. Je wok zal door dit proces ook gaan verkleuren. Dat geeft niet. Een goeie, ingebrande wok heeft een haast zwarte kleur die je dus niet moet gaan verwijderen.
Wat heb je nodig?
Om je wok in te branden heb je het volgende nodig:
- Een wok…. Klik hier voor verschillende soorten wokken.
- Een gasfornuis met een wokbrander
- Een grove borstel of een stukje staalwol
- Water en zeep
- Theedoek
- Keukenpapier
- Kokosolie (of een andere olie met een hoog rookpunt)
- Ovenwanten
- Aluminiumfolie
Ik heb een wok met een houten handvat. Voordat ik hem in ging branden, pakte ik het handvat goed in met aluminiumfolie om verbranden te voorkomen. De ovenwanten heb je nodig om veilig de wok te kunnen aanvatten.
Op mijn gasfornuis heb ik een wokbrander (yay!). Heb je dat niet? Je kunt losse wokbranders kopen die je op je gasfornuis kunt plaatsen.
Wok Inbranden op Inductie
Wanneer je een inductiekookplaat hebt, moet je er op letten dat het materiaal van je wok goed magnetiseerbaar is. Plaatstaal of carbon is dan prima. En je wok moet een platte bodem hebben om goed contact te kunnen maken met de kookplaat. Verder is het proces van inbranden hetzelfde.
Zo Brand je een Wok goed in
- Begin allereerst met het goed schoonmaken van je wok. Gebruik hiervoor warm water met een beetje afwasmiddel en schrob hem goed af met een grove borstel of een staalspons. Spoel af, droog af en het inbranden kan beginnen!
- Zet het vuur aan het plaats je wok op de wokbrander. Verhit hem net zo lang tot hij gaat verkleuren. Let op: je wok wordt er gloeiend heet! Kleine kinderen, huisdieren of snel ontvlambare dingen als je rol keukenpapier of zo, moet echt uit de buurt blijven. Draai je wok rond boven het vuur zodat hij aan alle kanten goed blootgesteld wordt aan de hitte. Als de wok helemaal bruin-zwart is, zet je het vuur uit en laat je hem een beetje afkoelen.
- Neem een stuk keukenpapier en wrijf de wok nu in met kokosolie of een andere olie met een hoog rookpunt. Let op dat de pan nog flink warm is, dus gebruik overwanten of een tang om het papier rond te wrijven.
- Nu moet je weer je wok inbranden. Wederom draai je hem rond boven het vuur en je zult zien dat de kleur nóg donkerder wordt. Heeft je wok geen houten handvat? Gebruik dan ovenwanten om je wok goed aan te kunnen vatten.
- Hierna maak je pan nogmaals schoon, maar deze keer alleen met warm water. Wrijf hem droog met keukenpapier en je zult zien dat de wok zwart afgeeft. Herhaal stap 3 t/m 5 totdat de pan niet meer afgeeft. Ja, het is even een klusje, maar zo garandeer je die geweldige anti-aanbaklaag!
- Geeft je wok niet meer af? Mooi, dan ben je klaar! Spoel en droog hem goed af en vanaf nu kun je hem gebruiken om in te wokken!
Zo houd je je Wok schoon
Uiteraard moet je je wok na gebruik schoonmaken. Niet met zeep en zeker niet in de afwasser! Gewoon eerst de wok schoonvegen met een stukje keukenpapier. Zo haal je saus- en roerbak resten weg. Daarna spoel je de wok goed af met heet water. Zitten er wat aangekoekte resten in de pan? Gebruik dan een borstel of een stukje staalspons. Droog de pan daarna goed af en verhit hem kort op het vuur. Even afkoelen en daarna insmeren met een beetje olie. De wok is nu weer klaar voor gebruik.
Met dat je een wok vaker gebruikt en dus vaker flink verhit, wordt de natuurlijke anti-aanbaklaag steeds beter. In het begin moet je dus een beetje geduld hebben met je wok en zul je misschien een beetje extra olie toe moeten voegen om te voorkomen dat de wok aankoekt. Dat gezegd hebbende is mijn ervaring dat wanneer je het inbranden van een wok goed gedaan hebt, dit eigenlijk niet nodig zou hoeven zijn.
Conclusie
Een goeie wok gaat echt heel erg lang mee als hij 1. van degelijk materiaal is gemaakt en 2. goed ingebrand is en 3. daarna goed onderhouden wordt. Je hebt ook wokken met een anti-aanbaklaag in de pan, maar die roerbak je er na verloop van tijd toch af waardoor de wok onbruikbaar wordt. Niet doen. Koop een stalen wok en behandel hem goed. Dat is de beste manier!
Laat een reactie achter