Nou, vertel, hoe was jullie oudjaarsavond? Nog een beetje goed doorgekomen? Hier was het lekker rustig. Na drukke dagen in Engeland waren we daar wel aan toe! Het vuurwerk was prachtig in Marknesse en we hebben een fijne avond gehad met de kids. We zijn helemaal klaar voor het nieuwe jaar! Omdat we visite kregen, heb ik een flinke deuk kunnen slaan in mijn voorraad en ik heb zin om met de uitdaging te beginnen!
Wat gaan we vandaag doen?
Vandaag gaan we onze voorraadkasten en vriezers (en eventueel koelkasten) kritisch bekijken. Wat hebben we allemaal in huis, wat moet per direct weg (over datum, duidelijk niet meer eetbaar) en wat kunnen we er allemaal mee doen. Het idee hierachter is om binnen een half uur duidelijk te krijgen waar we mee te maken hebben en zo te kunnen bepalen hoe lang je denkt nodig te hebben om je voorraadkast en vriezer flink leeg te eten. Wellicht is het zo dat in jouw geval je er met twee weken wel doorheen bent.
Zodra je een idee hebt van je voorraad, kun je gaan plannen. Een menuplan helpt hier enorm bij, omdat je een menu opstelt op basis van de aanwezige producten. De uitdaging is om zo min mogelijk houdbare producten bij te kopen. Kijk wat je al hebt en wat voor combi’s je zo al kunt maken. Verse groenten, fruit, eieren en melkproducten kun je op een later moment kopen.
Maar spendeer hier niet teveel tijd aan. Bedenk wat je de komende week kan gebruiken en laat het daarbij. Mocht het toch iets anders lopen, dan hoef je niet een plan voor een hele maand (ofzo) om te gooien. De ervaring leert dat dingen vaak anders lopen dan je gedacht had. Dus maximaal een half uur tot een uur neuzen in je voorraad en een menuplan opstellen. Klik hier om je op weg te helpen bij dat laatste.
Voor oud en nieuw had ik bijvoorbeeld een kaasplankje gekocht bij de Lidl. Erg lekker, maar niet opgegaan. Daarom eten we morgen bloemkool uit de oven met kaas erover en maandag maak ik een kaasomelet als lunch, lekker met wat rauwkost er bij. En zo ga ik alles langs en bedenk wat ik er mee zou kunnen doen. Als dat betekent dat ik een omelet met Stilton voor mezelf maak, so be it! (Echt een aanrader trouwens, voor verstokte Stilton fans!)
Wat ook erg handig is, is dat je opschrijft wat je hebt. Maak een soort checklist van alles wat je vindt dat op kan en streep door zodra je het gebruikt hebt. Zo hoef je niet steeds zelf na te gaan hoeveel pakken havermout of hoeveel pond gehakt je ook alweer had. Je hebt op een lijst opgeschreven dat je nog drie pakken havermout en vier pond gehakt hebt. Steeds als je een pak havermout pakt of een pond gehakt ontdooit, streep je er eentje door. Met dat de weken vorderen heb je in 1 oogopslag voor je wat je nog in je voorraadkast en vriezer hebt en kun je een stuk sneller bepalen wat je er mee kunt doen.
Nu kun je zelf een kladje daarvoor gebruiken, of je kunt een hele mooie print versie van Eet Goed Voel je Goed gebruiken! Niet zelf het wiel uitvinden, maar gewoon uitprinten en beginnen met de uitdaging. Als je je nu inschrijft voor de nieuwsbrief, ontvang je deze gratis!
Dus gauw aan de slag, leute! En vergeet niet om aankomende maandag terug te komen voor de officiële start van de Eet je Kast leeg Uitdaging!
Fijn weekend verder!