Eten op een Stokje: Varkensmedaillons met Spek en Venkel

Varkensmedaillons met Spek

En toen hij aangaf dat hij wel zin had om uitgebreid te dineren, kon ik dat natuurlijk niet weigeren. Ik had nog een varkenshaas in de vriezer liggen en gebruikte die om varkensmedaillons met spek van te maken. Lekker met gestoomde broccoli, nieuwe aardappeltjes en een frisse salade.

Duurzaam Varkensvlees

Supermarkt varkensvlees heeft van zichzelf niet heel veel smaak en de voedingswaarde is… twijfelachtig. Toch kan varkensvlees én heel lekker én best gezond zijn als je kiest voor goed varkensvlees dat duurzaam en met oog voor dierwelzijn gefokt is. Een goed voorbeeld hiervan is het Livar varken dat op traditionele en duurzame wijze in Zuid-Limburg gefokt wordt. Of het Hollands I.K.B. varken. Beide zijn goede voorbeelden van goed vlees dat weliswaar geen biologisch keurmerk heeft, maar evengoed van hoge kwaliteit is.

Nu weet ik dat sommige van mijn lezers niet heel warm worden van varkensvlees. Maar als je wel af en toe een lekker stukje vlees wilt eten, bekijk dan dit recept voor bavette rollade eens. Het spek kun je weglaten, dat maakt voor het eindresultaat weinig uit. 

Ben je opzoek naar heerlijke barbecue pakketten met varkensvlees? BFS Food & Drinks is uw ideale partner voor heerlijke barbecue gelegenheden. 

Varkensmedaillons met Spek en Venkel 1

Varkensvlees met Venkel

Een klassieke combinatie is varkensvlees met venkel. En omdat venkel momenteel volop in seizoen is, moet je daar natuurlijk van profiteren! Venkel is erg lekker als je het roerbakt met ui, maar rauw als een salade is het ook heel smakelijk. Omdat ik venkelzaadjes in het vlees gebruik, wil ik die smaak terug laten komen in de bijgerechten en een heerlijke fris-bittere salade er bij maken. De combinatie van rauwe venkel met rucola en een sinaasappeldressing is bijzonder smakelijk. De dressing maak je eenvoudig van sinaasappelsap van 1 sinaasappel, 1 tl mosterd en wat zout en olijfolie naar smaak.

Varkensmedaillons met Spek en Venkel

Een heerlijk stukje varkensvlees omgetoverd tot een waar feestje op een stokje!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Avondeten
Keuken Nederlands
Porties 4 porties

Ingrediënten
  

  • 1 varkenshaas van 450 gram
  • 150 gram spek
  • zout en peper
  • 1 tl venkelzaadjes
  • olijfolie
  • 125 ml witte wijn optioneel

Instructies
 

  • Kook als eerste de aardappels en zet dit apart.
  • Leg het spek naast elkaar op een stukje plasticfolie of bakpapier en leg daar de varkenshaas op.
  • Wrijf het vlees in met zout, peper en de venkelzaadjes en rol het daarna samen met het spek op. Gebruik de folie of papier om het even stevig aan te drukken.
  • Steek op acht punten een saté prikker in het vlees en snijd het vlees in acht gelijke stukken.
  • Als je grote prikkers hebt, kun je vervolgens twee medaillons op één prikker doen, maar dat hoeft niet.
  • Bestrijk het vlees met wat olijfolie en extra peper en verse venkeltoppen en bak het op hoog vuur in circa 4 – 8 minuten rondom gaar.
  • Optioneel: Voeg tijdens het bakken een glas witte wijn toe en leg de deksel even op de pan om het vlees te smoren.
  • Stoom of kook ondertussen de broccoli. Laat wat gesmolten boter en citroensap over de aardappels lopen. Serveer het samen met de medaillons op een mooi bord. Wat verse venkel er over maakt het helemaal af!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

cranberrysap
Gezond eten

Cranberrysap: gezond of niet?

Cranberrysap staat al jarenlang bekend als een drankje dat goed zou zijn voor je blaas. Maar hoe gezond is cranberrysap nu écht? Als voedingsdeskundige krijg ik deze vraag regelmatig. In dit artikel leg ik je uit wat cranberrysap is, welke voedingsstoffen erin zitten, en of het een verstandige keuze is

Lees verder »
Slimme keuken
Een Natuurlijk Schone Keuken

Hoe een slimme keuken je helpt om gezonder te eten

Een gezonde leefstijl begint niet alleen bij wat je in je boodschappenmand stopt, maar vooral bij de plek waar je je voeding bereidt: je keuken. Een slimme, overzichtelijke keuken kan het verschil maken tussen snel iets ongezonds grijpen of met plezier een voedzame maaltijd bereiden. Namens Reddy Keukens delen we graag

Lees verder »
Gezond eten uit eigen tuin
Gezondheid Algemeen

Gezond eten uit eigen tuin: zo begin je vandaag nog

Droom je ervan om je eigen groente en fruit te kweken in je tuin of op je balkon? Het is makkelijker dan je misschien denkt. Met een paar bakken, een stukje grond en de juiste zaden kun je het hele jaar door genieten van verse, smaakvolle en onbespoten oogst. Bovendien

Lees verder »