Manlief is voor anderhalve week naar z’n ouders toe en de oudste is bijna klaar met z’n examens. Dat betekent veel ruimte in het dagelijks schema om even wat klussen rondom het huis aan te pakken. Gelukkig doet onze knul dat graag, want vervelend vindt ‘ie maar niks. Resultaat: strak gemaaide grasveldjes, een brandschoon kippenhok en schone auto’s. Als je bedenkt dat hij daarnaast evengoed twee baantjes heeft, is dat best reden voor mij om af en toe te knappen van trots 🙂
Varkensmedaillons met Spek
En toen hij aangaf dat hij wel zin had om uitgebreid te dineren, kon ik dat natuurlijk niet weigeren. Ik had nog een varkenshaas in de vriezer liggen en gebruikte die om varkensmedaillons met spek van te maken. Lekker met gestoomde broccoli, nieuwe aardappeltjes en een frisse salade.
Duurzaam Varkensvlees
Supermarkt varkensvlees heeft van zichzelf niet heel veel smaak en de voedingswaarde is… twijfelachtig. Toch kan varkensvlees én heel lekker én best gezond zijn als je kiest voor goed varkensvlees dat duurzaam en met oog voor dierwelzijn gefokt is. Een goed voorbeeld hiervan is het Livar varken dat op traditionele en duurzame wijze in Zuid-Limburg gefokt wordt. Of het Hollands I.K.B. varken. Beide zijn goede voorbeelden van goed vlees dat weliswaar geen biologisch keurmerk heeft, maar evengoed van hoge kwaliteit is.
Nu weet ik dat sommige van mijn lezers niet heel warm worden van varkensvlees. Maar als je wel af en toe een lekker stukje vlees wilt eten, bekijk dan dit recept voor bavette rollade eens. Het spek kun je weglaten, dat maakt voor het eindresultaat weinig uit.Â
Ben je opzoek naar heerlijke barbecue pakketten met varkensvlees? BFS Food & Drinks is uw ideale partner voor heerlijke barbecue gelegenheden.Â
Varkensvlees met Venkel
Een klassieke combinatie is varkensvlees met venkel. En omdat venkel momenteel volop in seizoen is, moet je daar natuurlijk van profiteren! Venkel is erg lekker als je het roerbakt met ui, maar rauw als een salade is het ook heel smakelijk. Omdat ik venkelzaadjes in het vlees gebruik, wil ik die smaak terug laten komen in de bijgerechten en een heerlijke fris-bittere salade er bij maken. De combinatie van rauwe venkel met rucola en een sinaasappeldressing is bijzonder smakelijk. De dressing maak je eenvoudig van sinaasappelsap van 1 sinaasappel, 1 tl mosterd en wat zout en olijfolie naar smaak.
Varkensmedaillons met Spek en Venkel
Ingrediënten
- 1 varkenshaas van 450 gram
- 150 gram spek
- zout en peper
- 1 tl venkelzaadjes
- olijfolie
- 125 ml witte wijn optioneel
Instructies
- Kook als eerste de aardappels en zet dit apart.
- Leg het spek naast elkaar op een stukje plasticfolie of bakpapier en leg daar de varkenshaas op.
- Wrijf het vlees in met zout, peper en de venkelzaadjes en rol het daarna samen met het spek op. Gebruik de folie of papier om het even stevig aan te drukken.
- Steek op acht punten een saté prikker in het vlees en snijd het vlees in acht gelijke stukken.
- Als je grote prikkers hebt, kun je vervolgens twee medaillons op één prikker doen, maar dat hoeft niet.
- Bestrijk het vlees met wat olijfolie en extra peper en verse venkeltoppen en bak het op hoog vuur in circa 4 – 8 minuten rondom gaar.
- Optioneel: Voeg tijdens het bakken een glas witte wijn toe en leg de deksel even op de pan om het vlees te smoren.
- Stoom of kook ondertussen de broccoli. Laat wat gesmolten boter en citroensap over de aardappels lopen. Serveer het samen met de medaillons op een mooi bord. Wat verse venkel er over maakt het helemaal af!
Laat een reactie achter